Gitten vill se ett öppnare Bjärka Säby

Gitten Öholm är ny verksamhetsledare på Nya Slottet Bjärka Säby.

Nyheter. – Jag tycker verkligen att det var som en glimt från Gud att få komma hit, säger Gitten Öholm – ny verksamhetsledare på Nya Slottet Bjärka Säby, som drivs av Pingstkyrkan i Linköping. Visionen är att bredda verksamheten och göra slottet tillgängligt för fler och göra slottet och dess omgivningar till en plats för bön, möten och samtal.

Publicerad Senast uppdaterad

Nya Slottets tradition av att utgöra ett andligt och kulturellt centrum med ekumenisk profil har förts vidare av Pingstkyrkan Linköping, som övertog slottet som en donation från familjen Ekman 1980. Sedan avtalet med Ekumeniska kommuniteten i Bjärka Säby sades upp 2021 under dramatiska former har verksamheten på slottet befunnit sig i en förändringsprocess.

– Nu känner vi att vi vill ta nya tag och jag tycker att det är väldigt spännande, säger Gitten Öholm, som tar över som verksamhetsledare efter Monica Söderqvist – som går i pension efter tio år i tjänsten.

– Det är både en kreativ plats och en plats för återhämtning, säger Gitten Öholm om Bjärka Säby.

Uppgiften blir att bredda verksamheten och göra slottet ”tillgängligt för fler besökare, med den befintliga verksamheten som grund”, skriver Pingstkyrkan i Linköping i ett pressmeddelande.

Förutberedda gärningar

Värdpastorn Eleonore Gustafsson lämnade redan i höstas och Gitten Öholm berättar att hon nu övertar ansvaret både för besöksnäringen och den andliga delen av verksamheten.

– Jag känner att det här går i samma led som mitt liv har varit hittills. Jag bara ser det som förutberedda gärningar för det som jag har jobbat med i min vandring genom livet och i min vandring med Gud.

– Det är en kombination som är fantastisk att få uttrycka genom tjänsten på Bjärka Säby. Det är toppen att kunna få avsluta sin arbetsföra ålder på det här sättet, fortsätter hon.

Gitten Öholm har själv en brokig bakgrund och har funnits i olika kristna sammanhang genom åren. Hon har bland annat arbetat som lärare i musik på Kaggeholms folkhögskola, som evangelist i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och i församlingen Oslo Kristne Center i Norge där hon bodde i 19 år. De senaste tolv åren har hon dels haft lunch- och caféverksamhet i Uppsala (fyra år) och varit föreståndare för en kursgård som drivs av Equmeniakyrkan (under åtta år). Samtidigt är hon nationell ledare i Sverige för organisationen Kristna Ambassaden i Jerusalem (ICEJ).

Vad vill du göra på Bjärka Säby?

– Jag har egentligen inte själv besökt Bjärka Säby så mycket tidigare. Dels bodde jag som sagt under 19 år utanför Sveriges gränser, och då var det inte aktuellt. Sedan har jag haft ett så aktivt liv både i församlingstjänst och i många olika sammanhang, förklarar Gitten Öholm.

– Jag har inte heller sett exempelvis konferenser eller möten av olika slag förläggas där, och det är något som jag verkligen vill utveckla. När jag var med på Nyhemsveckan som utställare nu i sommar mötte jag till exempel mellan 15 och 20 olika missionsorganisationer som vi gärna skulle kunna välkomna här.

– Jag vet hur det är när man anordnar en konferens: Man kanske får låna en lokal kyrka, men får då förlägga deltagarna på hotell runt omkring. Jag vill kunna säga: Här får ni utrymme, här får ni plats! Detta har ni tillgång till, och här kan man få både lovsjunga och bedja på en så fantastisk plats, men också får ni bo tillsammans.

Meditativ plats

– Själva området med naturen, med Klockparken eller Engelska parken, är meditativ att bara gå och vandra och strosa i. Det är både en kreativ plats och en plats för återhämtning, tänker jag, fortsätter hon.

– När man har ett behov av att bara vara med Gud och ropa och be, då vet jag att här vågar jag göra det utan att tänka på andra som vandrar runt omkring. Jag brukar tala om att jag älskar att vara i öknen i Israel, när jag går där känner att där är bara jag och Gud. Det här får bli den svenska varianten av det där.

Men hon talar också om en utbredd ensamhet även i kyrkor och församlingar.

– Vi som är ensamma, vi vill också besöka och kanske umgås i en vacker miljö och äta god mat tillsammans. Men då vill vi prata med varandra, det är inte tystnaden som lockar. Jag ser det som en stor nöd, det är verkligen ett behov i våra församlingar av att få umgås på ett annat sätt, på en annan plats än i våra kyrkolokaler och vid vårt kyrkkaffe.

– Vi vill vara beredda och vara med och utrusta kristna för det vi tror och hoppas blir en väckelse i vårt land, säger Gitten Öholm.

– Det är min tanke att kunna bygga upp en sådan verksamhet med sådana återkommande helger, men det kommer inte att bli de närmaste månaderna för nu är det mycket att göra i ordning och sätta sig in i. Vi behöver fräscha upp både det ena och det andra, fortsätter hon.

Nådegåvor

– Men den andliga nöden gör att vi behöver mötas för att bygga upp varandra. Jag tänker även på de andliga nådegåvorna. Det har jag sagt till de äldste i församlingen, att de här nådegåvorna behöver komma i bruk på ett annat sätt – vi behöver konstnärer och trädgårdsmästare och många fler också här.

– Vi ska inte behöva åka i väg på annan träning, meditation eller sådant. Vi vill vara beredda och vara med och utrusta kristna för det vi tror och hoppas blir en väckelse i vårt land, säger Gitten Öholm och talar om hur hon även varit i kontakt med olika bönenätverk.

– Vi ser den nöden som finns för vårt land hos många. Inte bara några hundra utan det kanske rör sig om flera tusen som verkligen känner en nöd för vårt land. Det har jag sagt till dem: Låt detta vara den platsen som ni kan mötas på, så att det blir ett center för vårt lands skull. Det behövs i den här tiden.

Hon berättar att hon redan börjat arbeta ”lite bakom kulisserna”, men också att hon först planerat in en resa till Afrika innan hon går in i tjänsten till hösten.

– Jag läser i Ordspråksboken 21:29 att ”den rättfärdiges väg går rakt fram”. Då tänker jag att man får lämna något bakom sig och gå framåt. Jag ser att det är i linje med det som jag har tjänat i: Det var dags att vandra vidare.

 

Powered by Labrador CMS