Kardinal Anders Arborelius på pressträffen.Foto: Claudio Bresciani/TT
Nyheter. Han blir den förste svensk någonsin att delta i konklavens topphemliga arbete med att utse en ny påve. Själv har Sveriges och Nordens ende kardinal, Anders Arborelius, tröttnat på frågan om huruvida han kan tänkas efterträda påve Franciskus.
Tisdagens pressträff vid domkyrkan i Stockholm utgör den sista gången på ett tag som journalister får tillträde till Sveriges kardinal. Snart reser Anders Arborelius till Rom för att närvara på påvens begravning. Därefter ska han delta i den så kallade konklaven, där han är en av 135 kardinaler som får rösta fram näste påve.
– Jag försöker se om jag kan hitta en biljett, jag vill vara där i god tid, säger han.
Arborelius träffade påven flera gånger och beskriver honom som en autentisk person, som aldrig ryggade för att säga obekväma saker – om fred, miljön och världens fattiga – och även om abort och om ”försoning i Ukraina”.
”Hade behövts nu”
Han nämner att påven till exempel tillrättavisade USA:s vicepresident JD Vance vid dennes besök strax före påvens död.
– Han ville ha dialog med alla, men han ville också säga ifrån när det var något som inte var rätt, säger Arborelius.
Med tanke på världsläget hade påven behövts just nu, konstaterar han.
– Det påven satt i centrum är i fara. Hans röst har tystnat, men hans ande lever vidare.
Flera internationella medier har med Arborelius på listor över tänkbara kandidater. Själv avfärdar han spekulationerna som fantasier.
– Vi svenskar tycker att det är roligt när en svensk blir generalsekreterare i FN eller vinner landskamper. Det finns nog lite nationalism light i det här, men jag tror att det är högst osannolikt.
– Folk är så fixerade vid det, jag blir lite trött på det här, svarar han när han än en gång får frågan från en journalist.
Påve Franciskus valde själv en majoritet av de kardinaler som nu ska rösta om att ersätta honom. Historiskt många av dem kommer från Asien, Afrika eller Sydamerika.
– Det är lite omskakande för många européer att inte längre Europa står i centrum för kyrkans liv, säger Arborelius.
Kan bli svårt att enas
Eftersom kardinalerna är så spridda i världen har man inte hunnit lära känna varandra så väl än, vilket han tror kan göra det svårare att komma fram till en lämplig kandidat.
Kardinal är den näst högsta ställningen inom den katolska kyrkan efter påve. Kardinaler utses av påven och behåller sin titel livet ut.Foto: Anders Humlebo/TT
Anders Arborelius hoppas däremot på en snabb process och att han kan vara hemma i Sverige igen om ”ett par veckor”.
Innan påve Franciskus dog hade Anders Arborelius bett om att inte längre vara kardinal. Arborelius längtar tillbaka till livet i kloster i Skåne. Påven hade beviljat förfrågan – men ville inte säga från och med när.
– Så just nu hänger jag lite löst, säger kardinalen till SVT:s reporter.