ARVET EFTER FRANCISKUS

18 ögonblick som formade Franciskus – från tunnelbanan i Buenos Aires till världsledare

Påven Franciskus svarar på frågor från journalister under en presskonferens ombord på påveplanet 29 juli 2013, på väg hem från en resa till Brasilien.

Nyheter. Franciskus var en påve som vände sig bort från maktsymboler men aldrig från människor. I en tid präglad av flykingkatastrofer, krig och politisk splittring blev han en moralisk kompass – för katoliker, troende och icke-troende. Hemmets Vän listar 18 avgörande ögonblick som visar hur Jorge Mario Bergoglio blev en global röst för rättvisa, försoning och moralisk integritet.

Publicerad Senast uppdaterad

1 • 28 februari 1998 

Jorge Mario Bergoglio utses till ärkebiskop av Buenos Aires, ett av den katolska världens största stift. Som jesuit med stark förankring i socialt arbete blir han snabbt förknippad med närvaro bland stadens mest utsatta – i förorter, i församlingar, i fattigdomens skuggor.

2 •  21 februari 2001 

Påve Johannes Paulus II utnämner honom till kardinal. Inför ceremonin avstår Bergoglio från yttre högtidligheter och uppmanar trogna i hemlandet att ge till de fattiga i stället för att resa till Rom. Det är ett besked om prioriteringar.

3 • 19 april 2005 

Bergoglio deltar i den konklav som utser Joseph Ratzinger till påve Benedikt XVI. Enligt samtida källor får han själv ett större antal röster, men undanber sig uppdraget. Det är första gången hans namn nämns på allvar i det påvliga spelet.

4 • 13 mars 2013 

Efter Benedikts oväntade avgång väljs Bergoglio till den 266:e påven. Han blir den förste från Amerika, den förste jesuiten och den förste att ta namnet Franciskus – efter helgonet från Assisi. Vid sin första hälsning på Peterskyrkans loggia bär han en enkel vit skrud, avstår den röda manteln, och ber stilla folket att be för honom.

5 • 23 mars 2013 

Tio dagar efter valet reser Franciskus till Castel Gandolfo för att möta sin föregångare. Det är första gången sedan 1800-talet som en påve träffar en levande företrädare. Händelsen präglas av stillsam symbolik och ömsesidig respekt.

6 • 8 juli 2013 

Påvens första resa går till Lampedusa – en ö dit tusentals migranter nått efter livsfarliga färder. Han firar mässa för de döda och riktar skarp kritik mot det han kallar ”den globaliserade likgiltigheten”. Det blir en resa som sätter tonen för hans pontifikat.

7 • 29 juli 2013 

Under en flygplansintervju får påven en fråga om homosexuella katoliker. Svaret – ”Vem är jag att döma?” – citeras världen över. Uttalandet blir ett uttryck för ett nytt tonläge, mindre hårt, mer öppet.

8 • 18 januari 2015 

I Manilas Rizal Park samlas över sex miljoner människor i regnet för att delta i mässan med Franciskus. Det blir den största påvliga sammankomsten i modern tid. En kyrka i världens utkant har blivit centrum för katolsk tro.

9 • 12 juli 2015 

När påven får frågor om selfie-kulturen bland unga svarar han: ”Jag känner mig som en farfar.” Svaret fångar något av hans tilltal – tillåtande och tidstypiskt.

10 • 24 september 2015 

Franciskus blir den första påven att tala inför den amerikanska kongressen. Han uppmanar politiker att ta emot migranter och att stå upp för människovärde. Han nämner Lincoln, Martin Luther King och Dorothy Day som exempel på moraliskt mod.

11 • 24 mars 2016 

Vid ett flyktingcenter utanför Rom tvättar han fötterna på tolv personer – män och kvinnor, kristna och muslimer. Det är Skärtorsdag, men också ett politiskt ögonblick: en handling mot främlingsfientlighet och för människors värde.

12 • 11 april 2019 

Under ett fredsmöte i Vatikanen böjer sig Franciskus ner och kysser fötterna på Sydsudans ledare. Han vädjar om att de ska hålla fredsavtalet. Gesten – ordlös, oväntad – får global spridning.

13 • 27 mars 2020 

I ett regnigt, folktomt Rom står påven ensam på Petersplatsen under pandemins första vår. Han säger att viruset har gjort oss ”lika sårbara” och manar till solidaritet. ”Vi är alla i samma båt.” Orden rör sig över jorden.

14 • 4 oktober 2021 

Inför klimattoppmötet COP26 samlar Franciskus forskare och religiösa ledare i Vatikanen. Han talar om planetens skörhet, om människans ansvar och om den ömsesidiga väv som binder samman allt levande. Ett nytt slags ekologi – både vetenskaplig och andlig – får kyrklig röst.

15 • 25 juli 2022 

Under sitt besök i Kanada ber han om ursäkt för kyrkans del i internatskolorna där ursprungsbarn utsattes för övergrepp. Han talar om ett kollektivt svek och ett kolonialt tänkande som aldrig borde ha fått stöd. Ursäkten tas emot med värdighet – och sorg.

16 • 5 januari 2023 

Franciskus leder begravningen av Benedikt XVI på Petersplatsen. Det är första gången på två sekler som en påve begraver sin företrädare. Ceremonin är avskalad, men historisk.

17 • Oktober 2023 

När kriget i Gaza bryter ut börjar Franciskus ringa dagligen till en katolsk församling i Gaza City där över 600 kristna och muslimer tagit skydd. Han fortsätter ringa även under sjukhusvistelse. En gest i det lilla – men med stor tyngd.

18 • 10 februari 2025 

I ett brev till USA:s biskopar kritiserar påven president Trumps massdeportationsplan. Han varnar för språk som splittrar och manar kyrkan att stå upp för människors rätt att söka skydd. Det blir ännu en skarp markering i en lång konflikt med delar av den amerikanska politiken.

Powered by Labrador CMS