Khakim är tacksam
över sin fängelsedom

– Jag tror att Jesus kommer att förvandla mitt liv mer och mer och jag vill stötta andra att välja rätt väg och också få sina liv förvandlade, säger Khakim.

Livsstil. En brysk uppväxt och fel umgänge ledde rysslandsfödda Khakim in i kriminalitet och droger. Men med en barnatro i bagaget kom han i Sverige i kontakt med bland annat Frälsningsarmén. Efter avgiftningar och fängelsevistelse stod han inför ett vägval.

Publicerad Senast uppdaterad

Khakim, idag 29 år, växte upp i St. Petersburg med två systrar. När han var i sexårsåldern skilde sig föräldrarna och innan dess hade barnen fått bevittna mycket bråk och svartsjukedrama i hemmet.

– Ryssar är ganska hårda och raka i sin mentalitet och det kan lätt leda till slagsmål, förklarar Khakim när han berättar för Teresia Jansson och Frälsningsarmén om sitt liv.

Placerades i familjehem

Idag tror han att otryggheten hemma ledde till att han började missköta skolan och drogs till killar som drack alkohol och rökte. Pappan slog sig ner i Sverige efter skilsmässan och fick efter några år ta över vårdnaden av Khakim. 

– Men jag lyssnade inte på min pappa utan gjorde saker på mitt sätt så jag fick mycket stryk. Vår relation var inte så bra då och det kändes inte som ett kärleksfullt hem, berättar han.

Som 16-åring placerades han i ett familjehem där han trivdes bra och två år senare fick han en så kallad träningslägenhet då han samtidigt hölls under uppsikt av en kontaktperson på Socialtjänsten. Under fyra år skötte han studierna på fordonsprogrammet, fick flickvän och bra kompisar. 

Hjälpte kriminella

Men när han började umgås med äldre killar tog tillvaron en annan riktning.

– De höll på med rån och bedrägerier och jag gjorde små ärenden åt dem, som att ta ut pengar, och då kunde jag få en femhundring eller tusenlapp, säger Khakim.

Han testade både hasch och heroin, ett beroende han ändå lyckades ta sig ur. Därefter utbildade han sig till kock och fick jobb på en nattklubb, vilket ledde till mycket festande och drickande.

Alkoholproblemen eskalerade

– Till slut låste jag in mig i lägenheten och drack ensam och det kunde bli en liter sprit eller en vinbox på några timmar. Jag var på avgiftning säkert 20 gånger och under de tre dagarna jag var där varje gång försvann den värsta abstinensen. Men jag började dricka när jag kom hem igen.

Slutligen fick han en plats på stödboendet Lönnen på Östermalm och efter att ha varit nykter i åtta månader kom han i kontakt med församlingen Heart Stockholm, där frälsningsofficerarna Kjell och Anki Karlsten då fanns. Han var med och byggde upp Heart Second Hand i Haninge och började gå på gudstjänster.

Men då han flyttade till en träningslägenhet trillade han tillbaka i tidigare vanor. Vid ett tillfälle hamnade han i en dispyt kring Ryssland och kriget i Ukraina, och bråket resulterade i en fängelsedom på tre år – vilket i slutändan blev ett år i fängelse, ett halvår på behandlingshem och ett halvår på ett halvvägshus.

Fängelsetiden blev räddningen

– Jag ångrar så klart det jag gjorde och jag hoppas att killen jag misshandlade lever ett bättre liv idag. Men jag är tacksam till åren jag var frihetsberövad för de var min räddning, och jag vet inte om jag levt eller var jag hade varit idag utan dem, fortsätter han.

I häktet låg Sebastian Staksets bok ”Endast ljuset kan besegra mörkret” om hur han hade lyckats bryta med kriminalitet och missbruk efter ett möte med Jesus. 

– Jag började förändras när jag läste boken och dikten. Jag insåg att Jesus var med mig, och han lindrade min ångest och oro. Jag fick en bekräftelse på att jag skulle välja hans väg, berättar Khakim.

Samhällstjänst hos Frälsningsarmén

När han kom till halvvägshuset fick han också göra samhällstjänst på Frälsningsarméns kår Home i Sundbyberg, där han återigen fick kontakt med Kjell och Anki. Idag är han medlem i kåren.

– Om jag hade känt av en negativ attityd hade jag kanske vänt och gått, men alla på kåren välkomnade mig och gav mig den kärlek jag behövde. Jag har fått min familj där som jag älskar, säger Khakim.

Med Jesus förändrades livet

– Jag har aldrig förnekat Jesus men när jag började följa honom märkte jag hur livet förändrades. Ibland frågar jag mig själv om jag är samma person som tidigare, fortsätter han, och talar även om hur hans relation till Jesus har vuxit, inte minst när han i somras arbetade i Krukmakarens hus, som är Frälsningsarméns kår i Visby.

Idag läser han in sin gymnasiekompetens för att kunna utbilda sig till målare. Han har också återknutit kontakten med sin pappa.

– Jag tror att Jesus kommer att förvandla mitt liv mer och mer och jag vill stötta andra att välja rätt väg och också få sina liv förvandlade, säger Khakim.

Fotnot: Läs mer om Khakim på Frälsningsarméns hemsida

Powered by Labrador CMS