Därför kan vi ändå kallas heliga

Jag kommer aldrig sluta förundras över hur heligt det är när man i bön får leda en person till frälsning, berättar evangelisten Rickard Lundgren.

Krönika. Vi sjunger ofta att Herren är helig – men vad innebär det i praktiken? Rickard Lundgren utforskar helighetens djup och dess radikala innebörd för oss i dag.

Publicerad

Vi sjunger ”Helig, helig är Herren”, men vad betyder ordet helig, och vad är det som gör något heligt? Det hebreiska ordet för helig är kodesh, vilket betyder avskild eller i kontrast till något. Helig betyder också att vara fullständigt hel och fullständigt värdig, och då i kontrast till något annat som inte är det. 

Bara Gud, som är Skaparen av allt liv, är fullständigt hel och fullständigt värdig. Änglarna som Gud skapat och som står inför Honom är, till skillnad från oss männi­skor, andliga varelser. Men ändå utbrister änglarna inför kontrasten mellan dem och Gud att det är han som är helig. 

Då inser vi att inget här på jorden, där allting är gjort av något så materiellt och förgängligt som celler, kan uppnå statusen heligt. När vi sjunger att Gud är helig bekänner vi också kontrasten mellan hur djupt mänskligheten har fallit i ondska jämfört med hur helt obeskrivligt ren och härlig Gud är i sin strålglans. 

Då inser vi att inget här på jorden, där allting är gjort av något så materiellt och förgängligt som celler, kan uppnå statusen heligt.

Rickard Lundgren

Det borde göra att vi varje gång vi sjunger helig drabbas av gudsfruktan och böjer knä inför Honom, för att om möjligt dämpa något av vårt högmod och självupptagenhet.

Men Bibeln, som också är helig, talar otroligt nog även om en helt revolutionerande uppenbarelse. Nämligen att den som tror på den uppståndne Jesus Kristus och hans försoningsverk på Golgata kors, helt oförtjänt också blir helig. I över 45 av Nya testamentets bibelverser kallas vi som Jesu efterföljare för just de heliga. Det är Jesus i oss som gör detta möjligt, halleluja! 

I världens olika religioner kallas inte efterföljarna för heliga. De religiösa ledarna beslutar över vad som ska hållas heligt. Det är tempel, symboler, riter, skrifter och även vissa geografiska platser som männi­skor vill göra heliga. 

Även kristna tror ibland att de kan göra en kyrkobyggnad, uppförd av plankor och spik, till något heligt. Detsamma gäller vissa målningar eller pilgrimsvandringar till platser där Gud för hundratals år sedan botade männi­skor. Men hur skulle någonsin vi bristfälliga människor kunna göra något här på jorden så fullständigt helt och fullständigt värdigt att det blir heligt?

Jo, det finns en sak vi kan göra som blir heligt. Det är att möta Gud genom gudstjänst, tillbedjan och förkunnelse, samt att få föra sin medmänniska fram till tro på Gud. 

Varken som församlingsplanterare i Sverige eller som utlandsmissionär har jag någonsin saknat kyrkobyggnader med bänkar, altare, ljusbärare eller religiösa symboler. Dessa föremål skulle bara distrahera männi­skor i att förstå vad det hela handlar om: att vi människor faktiskt får erfara en levande relation med en levande och högst personlig Gud, som tack vare Jesu verk, och genom den helige Ande, faktiskt är fullt ut fysiskt närvarande, på riktigt. 

Jag kommer aldrig sluta förundras över hur heligt det är när man i bön får leda en person till frälsning. Det kan vara på en parkbänk eller i en lägenhet. Ibland är det tillsammans med tusentals människor i solnedgången på ett stort öppet fält, där just dessa som precis har blivit inkluderade i skaran av ”de heliga”, tillsammans med änglarna får böja knä och stämma upp i lovsången: Helig, helig är Herren. Fullständigt hela och fullständigt värdiga.

Powered by Labrador CMS