Cilla Eriksson: ”Min självbild gjorde mig väldigt sjuk”

Cilla Eriksson har under perioder lidit av svåra ätstörningar. I vår föreläser hon om självbild och identitet i Gud, med fokus på hur vi kan finna vårt sanna värde bortom prestation och yttre bekräftelse.

Livsstil. Vilken självbild har vi? Och hur påverkar den våra liv? ”Jag tror att många unga idag mår dåligt på grund av det här. Och det blir allt värre”, säger Cilla Eriksson, föreläsare, social entreprenör och evangelist. I vår ska hon föreläsa om identitet och självbild under titeln ”Modig, vacker, älskad” i kristna församlingar.

Publicerad Senast uppdaterad

Cilla Eriksson är poddare och cyklist och har medverkat i tv-programmen ”Tro, hopp och kärlek” samt ”Första dejten”. Kontakterna med olika församlingar över hela Sverige fick hon inte minst genom sina cykelturnéer under rubriken ”Ride of Faith, Hope and Love” som hon gjorde i samarbete med Lugnetkyrkan i Falun för sju, åtta år sedan.

”Modig, vacker, älskad” – vad är bakgrunden till rubriken? 

– Jag har en bakgrund med svåra ätstörningar, kanske särskilt i tonåren. Sedan har det gått lite upp och ner genom åren, berättar Cilla Eriksson. 

– Men det jag framför allt lidit av är en felaktig självbild som jag byggt upp utifrån fel saker. Som kristen inser jag idag att det varit en självbild som är obiblisk, en självbild som gjorde mig väldigt sjuk. Det är utifrån de erfarenheterna som jag talar om den identitet vi har i Gud. 

– Jag tror att det är många idag som dealar med liknande saker – speciellt bland yngre människor, fortsätter hon.

– Under mina resor 2022 och 2023 insåg jag vad ätstörningar verkligen är. Jag mötte en psykolog specialiserad på ätstörningar, som genomskådade mig. Först förnekade jag det, men till slut insåg jag att jag var sjuk. Hon rekommenderade mig att söka hjälp.

Cilla berättar att hon led av ortorexi – en sjuklig fixering vid en hälsosam livsstil. När hon kom hem fann hon Sveriges enda ortorexiklinik nära sitt hem i Stockholm och gick där i nästan ett år. Nu är hon nästan helt frisk.

Hur yttrade sig symptomen? 

– Jag har alltid haft en känsla av att vara ful och äcklig – det påverkar hela ens liv. Jag hade även en dålig relation till mat, kände mig aldrig mätt och tänkte på mat hela tiden. 

Jag har alltid haft en känsla av att vara ful och äcklig – det påverkar hela ens liv. Jag hade även en dålig relation till mat, kände mig aldrig mätt och tänkte på mat hela tiden.

Cilla Eriksson

– Det var därför en jättecool känsla när jag för första gången fick känna mig mätt. Det är jättehäftigt att kunna fylla sin hjärna med andra saker än mat.

En del i ditt tillfrisknande handlar om hur Bibeln talar om vår identitet – vad var det du upptäckte där? 

– En gudomlig självbild handlar om att Gud har skapat oss precis som han vill ha oss. Om han ville att jag skulle vara annorlunda, skulle han ha skapat mig på ett annat sätt, säger Cilla Eriksson. 

– Vi behöver förstå att Gud har skapat oss som vi är, och jag måste vila i att det är tillräckligt. Det har tagit mig många år att verkligen förstå det, men nu känner jag att jag har landat i det.

När du läser vad Bibeln talar om vår identitet i Gud – är det några särskilda bibelord du har tagit till dig? 

– Jag har läst Psaltaren 139 mycket och mediterar nu över Jeremia 31:3: ”Med en evig kärlek har jag älskat dig, därför har jag så länge visat dig godhet”, säger Cilla Eriksson.

 – När vi landar i Guds eviga kärlek och förstår att vi är älskade precis som vi är, gör det något med oss. Även om vi misslyckas älskar han oss och visar oss godhet.

Är det något vi talar för lite om? Om barnaskapet och om hur Gud ser på oss? 

– Jag tror det. Speciellt bland unga idag finns så många röster som talar om hur vi ska vara för att bli godkända. Vi jagar bekräftelse, men egentligen är det Guds bekräftelse vi behöver, säger Cilla Eriksson. 

– Vi behöver inte jaga den, utan vila i vår identitet i Gud. Att ständigt jaga likes eller bekräftelse är ett evighetsprojekt där vi aldrig blir tillräckliga. 

– Jag undrar hur länge vi kan fortsätta så här. Ungdomar kommer inte orka, och vi ser fler som blir utbrända eller lider av ångest och depression. 

– Jag tror att det är väldigt viktigt att man har människor omkring sig att ty sig till, som kan hjälpa och stötta, avslutar hon.

Powered by Labrador CMS