Ny trend bland unga 2025: ”Att tro på Jesus
är rebelliskt”

En av tio unga identifierar sig som religiös, och många ser Jesus som en källa till tröst och stabilitet i en osäker tid, enligt Ungdomsbarometerns trendrapport för 2025.

Livsstil. Ungdomsbarometerns färska trendrapport för 2025 visar att allt fler unga söker en djupare mening i livet – och finner den i Jesus. Baserad på svar från 17 000 personer i åldrarna 15 till 24 år lyfter rapporten fram en tydlig rörelse mot tro och verklig, fysisk gemenskap.

Publicerad Senast uppdaterad

Siffror från rapporten visar att en av tio unga identifierar sig som religiös, och många beskriver Jesus som en källa till tröst och stabilitet i en tid unga upplever som osäker. 

– Vi ser en generation som söker något större än sig själva, säger Johanna Göransson, livsstils- och konsumtionsexpert vid Ungdomsbarometern. 

Den kristna trenden framträder som en motreaktion till ett samhälle präglat av stress, digital överkonsumtion och brist på sammanhang. Där unga tidigare vände sig till konsumtion eller det digitala för att finna mening, riktas nu blickarna mot kyrkan och dess budskap om gemenskap och kärlek. 

Söker verklig gemenskap

Under rubriken ”Tro, hopp och köpstopp” pekar rapporten på flera faktorer bakom förändringen. Den spartanska livsstilen som var en av förra årets ungdomstrender, med fokus på att avstå från materiella bekvämligheter för att maximera den egna prestationen, verkar ha förlorat sin dragningskraft. I årets rapport framträder istället en tydlig förskjutning mot religion och framförallt kristen tro. Ungas sökande efter djupare mening handlar om att hitta verklig gemenskap och sammanhang som sträcker sig bortom de digitala plattformarna. Unga ser denna utveckling som en motvikt till den hyperdigitala och konsumtionsdrivna livsstilen. Särskilt är den en motreaktion mot konsumtion som drivs av sociala medier. 

”Trend att vända sig till Gud”

Flera unga beskriver hur de nu vänder sig till Jesus för svar på livets frågor och i svårigheter. En 21-årig respondent konstaterar: ”Jag tror att det kommer bli en trend att vända sig till Gud. Vi lever i ett samhälle där många är vilsna, därför tror jag att det snart kommer hitta en väg genom kristendomen.”

En annan aspekt av denna förskjutning är att unga söker fysiska gemenskaper där de kan finna stöd och trygghet. Svenska kyrkan med traditioner och gemensamma riter upplevs av många som en plats där livets frågor kan diskuteras och bearbetas. Sökandet efter en djupare mening handlar inte bara om tro utan också om att bryta sig loss från det digitala flödet och finna balans i vardagen.

Jesus som en rebellisk symbol

En intressant aspekt av trenden är hur unga ser kristendomen som en slags rebellisk handling. Att vända sig till Jesus uppfattas av många som något unikt och annorlunda – en kontrast till tidigare generationers sekulära ideal. Ungdomar beskriver att det finns en spänning i att utforska något som föräldragenerationen ofta har förkastat eller ignorerat.

Flera unga betonar att denna andliga rörelse också är ett uttryck för behovet av att återfå kontroll över sin tillvaro. Andligheten ses som en möjlighet att få hjälp att hantera stress, ensamhet och de existentiella frågor som ofta förbises i dagens samhälle. Enligt Ungdomsbarometerns trendrapport reflekterar trenden ett djupare behov av större sammanhang och mening.

Ett tecken i tiden

Ungdomsbarometerns analys är att trenden kring Jesus och andlighet är mer än en tillfällig fluga. Den reflekterar djupare samhällsförändringar där unga försöker navigera en allt mer komplex värld. Sökandet efter en balans mellan digitalt och analogt liv, liksom en ökad medvetenhet kring psykologisk hälsa, bidrar till att Jesus nu står i centrum för en ny generations andliga resa.

Powered by Labrador CMS