Planeringen för nästa ”Lappis” redan igång

Lapplandsveckan
Nästa år kan Lapplandsveckan hållas i en helt ny tälthall. Lapplandsveckan är pingströrelsens andra sommarkonferens jämte Nyhemsveckan.

Nyheter. Tältet har rivits i lappländska Husbondliden efter årets Lapplandsvecka (30 juni – 7 juli) och planerna för nästa års ”Lappis” har redan dragit igång. Jörgen Fahlstedt, pastor i Lycksele Pingstförsamling och ordförande för föreningen Lapplands­­veckan, berättar om planerna på en ny tälthall till nästa år.

1. Lapplandsveckan 2024 – är ni nöjda med den så här efteråt?

Vi är väldigt nöjda med årets Lapplandsvecka, säger ordförande Jörgen Fahlstedt.

– Absolut. Vi ska vara väldigt nöjda, det var bra med folk. Mycket mer än tidigare år och en god atmosfär, goda möten, bra förkunnelse. Överhuvudtaget en väldigt bra vecka. 

– Det kunde ha fått vara bättre väder, men det var väl lämpligt konferensväder – folk drog inte i väg åt annat håll. 

2. Det var sista året som det tält ni har idag användes?

– Vi planerar för att det var sista året. Sedan kan alla planer gå i stöpet av olika orsaker. Men om inte käppar läggs i hjulen från olika håll så ser vi fram emot att kunna mötas i en ny tälthall nästa år. 

3. Hur ser planerna ut?

– Om erforderliga beslut fattas gör vi i ordning mark och ett ytskikt för det nya tältet i slutet av augusti. Sedan hoppas vi att den nya tälthallen monteras någon gång innan nyår.

– Den blir 35 gånger 50 meter och ska rymma motsvarande det antal människor som ryms i det tält vi har idag, maximalt 2 000 personer på ett ungefär.

4. Den gamla skolan på området har renoverats och är ny matsal. Är det något annat ni planerar i anslutning till den nya tälthallen?

– En hel del av byggnaderna är gamla och slitna, vi behöver tänka på det också när vi nu planerar för att den nya tälthallen ska hålla i åtminstone 25 år framåt. Då behöver vi också tänka på att övriga byggnader ska hålla 25 år framåt.

– Inga beslut är fattade ännu. Men vi jobbar vidare för att se vad som är möjligt. Till syvende och sist handlar en hel del om pengar naturligtvis.

5. Hur mycket räknar ni med att det kommer att kosta?

– Det är lite komplicerat. När det gäller den här typen av byggnader är priser idag en färskvara. Det är konjunkturkänsligt, men vi räknar med någonstans uppåt tio miljoner kronor. 

6. Nästa års Lapplandsvecka – vad händer då?

– Planeringen påbörjades i mars, april, sedan blev det naturligt ett uppehåll för att genomföra den vecka som har varit. Vi drar i gång den fortsatta planeringen efter semestrarna. Men de tankarna är naturligtvis sådant som jag i dagsläget inte kan säga så mycket om.

– Vad som händer i samhället och omvärlden påverkar trots allt vad innehållet borde vara. Det gäller att ha lite is i magen, så man landar rätt utifrån vad människor går och bär på och tänker på.

Powered by Labrador CMS