Nobelpristagare skildrar
den mörka historien

Han Kang, Sydkoreas första Nobelpristagare i litteratur, på en tv-skärm i huvudstaden Seouls tågcentral under rusningstid.

Kultur. ”För hennes intensiva poetiska prosa som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet.” Så motiverades den sydkoreanska poeten och författaren Han Kangs Nobelpris i litteratur som tillkännagavs häromdagen.

Publicerad Senast uppdaterad
Mats Malm, ständig sekreterare vid Svenska Akademien, tillkännager att den sydkoreanska författaren Han Kang tilldelas årets Nobelpris i litteratur i Börshuset i Stockholm.

Han Kang, 45, är den första sydkoreanska författaren att vinna litteraturpriset, och bara den 18:e kvinnan av de 117 priser som delats ut sedan 1901. Det är också ofta kvinnorna som står i centrum för hennes böcker även om de gärna är skrivna ur en mans synvinkel.

Det märks inte minst i den bok som gjorde henne internationellt känd: Vegetarianen (2007), som handlar om de våldsamma konsekvenser som en kvinnas vägran att äta kött medför. Den gavs ut på svenska 2016.

Handlingens olika skeden utspelas i tre noveller – ett sätt att skriva som är vanligt i Sydkorea där författare ofta gör debut genom att skriva noveller. Så också Han Kang. Hon debuterade som poet i den litterära tidskriften ”Litteratur och samhälle” 1993. Året där på vann Han en litterär tävling med berättelsen ”Red anchor”.

Häpnadsväckande färger

Författaren har studerat koreansk litteratur i Seoul och har även deltagit vid det ansedda internationella författarprogrammet vid University of Iowa i USA.

”Den är sensuell, provocerande och våldsam, mogen med kraftfulla bilder, häpnadsväckande färger och störande frågor”, skrev till exempel The Guardian om ”Vegetarianen”.

Boken översattes till engelska av amerikanska Deborah Smith som lärde sig koreanska som 28-åring för att kunna göra det och resultatet gav internationellt eko. ”Vegetarianen” sattes exempelvis upp som pjäs på Dramaten förra året.

Arresterade studenter efter demonstrationer i Kwangju 1980.

Existentiell kris

Men kanske mest omtalad är hennes bok ”Levande döda” som skildrar massakern bland studenter 1980 i Kwangju i södra Sydkorea, då hon var nio år. 207 dödades och närmare tusen studenter försvann när den styrande militärjuntan slog ner de fredliga studentprotester i staden.

Fyra månader tidigare hade familjen lämnat hennes födelsestad Kwangju, hennes pappa lämnade arbetet som lärare för att bli författare. Några år senare hittade Han Kang som tolvåring gömd i en garderob i hemmet ett album med utländska bilder från massakern. Ett fynd som kastade in henne i en existentiell kris som varade i årtionden.

”Om jag hade varit 20 år när jag såg dem kanske jag hade kunnat fokusera mitt hat på militärregimen, men jag var väldigt ung och jag kände bara att människor var läskiga och jag är en av dem”, berättar hon i en intervju för The Guardian 2017.

Lämnade buddismen

Som 20-åring sökte hon svaren i buddismen men lämnade religionen då hon som 30-åring fick en mystisk ledsjukdom som gjorde att hon under flera år endast kunde skriva genom att försiktigt knacka ner bokstäverna med en penna. Trots att hon tidvis bara kunde få ihop tre, fyra rader per dag fortsatte hon att skriva.

Han Kang, sydkoreansk författarinna fotograferad på bokmässan i Göteborg 2019.

Hennes bok om massakern gavs ut 2014 då landet styrdes av premiärminister Park Geun-hye, dotter till Sydkoreas tidigare diktator Park Chung-hee, som regerade mellan 1963 och 1979 då han dödades. Resultatet blev att Han Kang hamnade på en lista över svartlistade kulturarbetare, vilket bland annat innebar att man inte kunde få statliga stipendier.

Jag såg något universellt i Kwangju

Han Kang, Nobelpristagare i litteratur 2024, om massakern i sydkoreanska hemstaden

Hennes sökande i de mörkaste delarna av mänsklighetens historia har lett henne inte bara till det egna landets gömda berättelser utan även till exempelvis till Bosnien och Auschwitz. ”Mer och mer har jag fruktat att jag ska förlora min tillit till mänskligheten”, säger hon i en intervju.

– Jag tror att boken handlar mer om den mänskliga naturen, det gör den kanske mer universell, vad är det att vara människa? Jag såg något universellt i Kwangju, sade hon till TT när hon besökte bokmässan i Göteborg 2019.

Svenska förlaget jublande glada

Enligt Svenska Akademien är det kännetecknande för Han Kangs författarskap ”dubbelexponeringen av smärtan, där det finns en korrespondens mellan själslig och kroppslig plåga med djupa förbindelser med österländskt tänkande”. Akademien beskriver henne även som en ”förnyare av prosan” (TT).

Den sydkoreanska författaren Han Kang tilldelas Nobelpriset i litteratur 2024 och Bengt Hagström (t h) var snabb med att lägga fingrarna på en av två böcker som fanns inne på Lunds stadsbibliotek. Böckerna var dock redan utlånade digitalt så det blev ett kort lån konstaterade han. På Lunds stadsbibliotek följer man på torsdagen tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2024.

Förutom ”Vegetarianen” och ”Levande döda” har ”Den vita boken” och den senaste ”Jag tar inte farväl” givits ut på svenska – samtliga på Natur & Kultur förlag som naturligtvis var jublande glada över utmärkelsen.

– Vi är lyckliga och förvånade. Vi tänkte att hon skulle få priset någon gång, men är ändå tagna på sängen. Det är ju en i sammanhanget ung person, säger Richard Herold, publicistiskt ansvarig på förlaget, till TT.

Fotnot: Läs mer om Han Kang och hennes författarskap här.

Powered by Labrador CMS