Svensk alkoholkultur blir alltmer tillåtande

Ledare. Förslag på frizon för festande dygnet runt • Regeringen ger klartecken till gårdsförsäljning.

På senare år har vi fått en alltmer liberaliserad syn på bruket av alkoholhaltiga drycker, även om statistik visar att svenska folket, och även ungdomar, dricker mindre än längre tillbaka i tiden.
Publicerad Uppdaterad

Ett känt ordspråk lyder ”Där sprit går in går vettet ut”. Många har bittert fått erfara det. Senast drabbad är den sverigedemokratiske riksdagsledamoten David Lång, som efter 14 år i riksdagen för Sverigedemokraterna, förlorade sin riksdagsplats. Under EU-valvakan i Stockholm förra söndagen sjöng han, troligen överförfriskad av starka drycker, den främlingsfientliga sången ”Ausländer raus”, ”utlänningar ut”, på SD:s valvaka. Sången har blivit något av en signaturmelodi bland högerextrema, och texten fortsätter: ”Tyskland åt tyskarna …” 

Sverigedemokraternas försök under ett antal år att bli ett mer rumsrent parti fick en snabbt avslut. Tomas Tobé, moderaternas förstanamn till EU-parlamentet, säger: ”Ett extremt olämpligt beteende.” Magdalena Andersson, socialdemokraternas ledare, kommenterar händelsen i Expressen: ”Alla förhoppningar om att SD skulle normaliseras har ju kommit på skam.”

Om inte Expressens reporter varit på SD:s valvaka och bandat sången hade det kanske inte blivit känt. Men nu får det kostsamma effekter för partiet. 

Martin Kinnunen (SD) säger i SVT:s Morgonstudio: ”Det tyder på dåligt omdöme. Partiets gruppledning får ta ett samtal med ledamoten och reda ut händelsen.” Och det ledde som bekant till avsked för David Lång som riksdagsledamot och uteslutning ur partiet.

Den förändrade svenska alkoholkulturen är välkänd. På senare år har vi fått en alltmer liberaliserad syn på bruket av alkoholhaltiga drycker, även om statistik visar att svenska folket, och även ungdomar, dricker mindre än längre tillbaka. 

Sverigedemokraterna är inte ensamma om att låta alkoholen flöda. Moderaternas tidigare EU-parlamentariker Christoffer Fjellner, oppositionsborgarråd i Stockholm, föreslår en frizon dygnet runt i Stockholms Frihamn i nordöstra Stockholm. Med en sådan förändring ska man kunna festa dygnet runt på caféer, barer, konserter och andra kulturplatser. 

Han menar att detta område av Stockholm har goda förutsättningar att bli en kulturell frizon, som kan göra området till en stor och viktig samhällsmotor. Kultur har uppenbarligen svårt att blomstra utan alkoholbruk? 

Visst är det trevligt med många caféer, barer och andra nöjesplatser, och vi behöver mötesplatser där invånare kan mötas och umgås. Men att det inte ska kunna ske utan fria utskänkningsmöjligheter av alkohol hela dygnet, är ju bara tragiskt. 

När nu inte bara alkohol utan också andra droger har blivit ”partydroger” för många svenskar, får vi i dess följd en mängd andra negativa effekter i männi­skors liv. Fler och fler röster höjs nu för en mer liberal syn på cannabis. 

Ett annat exempel på en mer tillåtande alkoholkultur, som regeringen nyligen fattat beslut om, trots hårt motstånd från bland annat nykterhetsrörelsen, är att ge klartecken till gårdsförsäljning av alkohol. Motivet är att gårdsförsäljning skulle stimulera småföretagandet och ge en extra trivselfaktor för dem som besöker olika gårdar. Då får man inte bara se hur vinodling går till, man kan också köpa med sig en flaska vin. 

Lite uppseendeväckande kan det nog uppfattas att det är social­minister Jakob Forssmed, KD, som läger fram denna förändring av alkoholförsäljning. Här tar dessutom regeringen en risk att det svenska alkoholmonopolet, med försäljning av alkohol i andra sammanhang än på Systembolaget, skulle kunna hotas av EU.

Powered by Labrador CMS