Starka låtar från
kristna artister i höst

Josefina Gniste och Samuel Ljungblahd är några kristna artister som är aktuella med ny musik i höst.

Kultur. I den svenska kristna musikvärlden är det mycket som händer just nu. Inte nog med att Pingst Kreativ med Josefina Gniste i spetsen tar fram åtta nya låtar för Pingströrelsen. Samuel Ljungblahd, Michael ”Jeff” Johnsson, Victor Ternvall och många fler släpper nya låtar och skivor i höst. Hemmets Vän har lyssnat lite på den kristna musik som ges ut under hösten på Spotify och andra musiktjänster från musikförlag som David Media, Talking Music och Naxos exempelvis. Här är några tips i höstmörkret!

Publicerad Senast uppdaterad

Pingst Kreativs nya lovsångsskiva kommer egentligen först i februari, men de åtta utvalda låtarna spelades in i september i Citykyrkan Stockholm tillsammans med cirka 200 lovsångsledare från hela Sverige. Låtarna är resultatet av musikskapardagar på Bjärka Säby i våras och det är den första skivan på tio år från nätverket – något som tydligt kommer att prägla svensk kristenhet framöver.

– Det här är musik som sjunger oss samman och det handlar om tonen, budskapet och bönen i sångerna, säger Josefina Gniste, verksamhetsansvarig hos Pingst Kreativ, i en intervju (Dagen).

Nog doftar det lite Motown över Samuel Ljungblahds nya skiva ”I made it out!”. Det svänger rejält om den populäre gospel- och soulkungen och här anas tydligt hans musikaliska rötter i soulen, i funken och även gospeln. Det märks inte minst på låtar som Sunshine och den lånade titeln O, happy day. Mycket har hänt sedan han slog igenom i sin medverkan i tv-programmet ”Så ska det låta”.

Michael Jeff Johnsson.

”Alla mina dagar är jag Din” var den första låten som presenterades på Michael Jeff Johnssons kommande EP med titeln ”Öppna Din himmel” – fem låtar som vuxit fram ur en längtan som han burit på under en längre tid.

Det är hemlandssånger för en ny tid – den röda tråden är det eviga hoppet om himlen och längtan efter att möta himlen redan här. Det handlar om att ”öppna ögonen mot evigheten, vidga perspektivet på våra dagar här på jorden”. Skivan kommer den 25 oktober.

– Jag vill tillbe och ära Jesus i evigheter, men det är bara här på jorden jag kan välja att ge Honom mitt lov genom smärta och förlust. Det är en lite svindlande tanke. En dag är det slut på prövningar, men så länge de är en del av våra liv kommer de färga vår sång, säger Michael Jeff Johnsson i ett pressmeddelande.

I den första sången medverkar välkända Sonja Aldén – medan i låten ”Andra stranden” sjunger han tillsammans med Evelina Gard.

– Fast jag inte vet hur mina dagar på denna sida evigheten slutar, kan jag vara trygg. Den sång som många gånger tagit mig genom stormarna i livet ska sjungas i mitt sista andetag, fortsätter Johnsson.

Victor Ternvall.

Victor Ternvall har en bakgrund som både operasångare och kantor, men har också gjort sig känd i många andra sammanhang. När han förra året medverkade i ”Alla tiders sånger” gjorde han ett starkt intryck. I början av oktober släppte han debutsingeln ”Fri får du vara” på David Media – där han vill påminna om att vi inte är tänkta att bära vare sig misslyckanden eller andras förväntningar. Vi får lyfta blicken, att stå för värdighet, frihet och hopp.

– Det här är en sång som betyder mycket för mig personligen. Den talade rakt in i mitt hjärta när jag hörde den första gången, och jag kände direkt att jag var menad att förmedla den vidare. Jag hoppas att den ska få tala om frihet för många fler, på samma sätt som den gjorde för mig, säger han själv om sången.

Greger Hjelms skiva ”Där vindarna bär” är hans andra på 42 år. Redan 1976 var han med i radions P1 med en av sina egna låtar inspelad från en kristen musikfestival. Men livet kom emellan, och först på äldre dagar har han tagit upp musikskapandet igen.

– Skivan baserar sig på direkta upplevelser och känslor från skeenden och situationer i mitt liv, alltifrån brottningen med olika livsfrågor och mötet med kyrkan i tjugoårsåldern, till enkla glädjeuttryck över vardagliga ljuspunkter, säger han.

På skivan medverkar åtta musiker, utöver Greger själv – däribland basisten Surjo Benigh som även spelat med Totta Näslund och Ulf Lundell, samt Robert Öberg och Magnus Helmner, som också producerat skivan.

Om höstens musikproduktion tyder på något är det att vi har mycket gott att vänta.

– Det här är ett album där jag har tagit ytterligare ett steg i min musikaliska utveckling, med ett bredare musikaliskt anslag. Mer nerv och autenticitet i inspelningarna eftersom jag denna gång använt mig av fler musiker, fortsätter Hjelm.

En annan nyhet är det kristna hårdrocksbandet Leviticus som släpper fyra låtar i oktober med de ursprungliga gruppmedlemmarna från 1981 – Björn Stigsson, Kjell Andersson och Håkan Andersson.

Pontus J Back med sina andliga klassiker i rockabilly-tappning kom med skivan ”Be en bön för mig” i september och i veckan kommer Lasse Edin med den nya låten ”My Sunshine”.

Fler skulle kunna omnämnas – vi har inte ens kommit in på den julmusik som kommer i höst. Men om höstens musikproduktion tyder på något är det att vi har mycket gott att vänta.

Powered by Labrador CMS