”Bygg Sverige starkt igen”

Debatt. Vi driver på för en expansiv budget som fokuserar på tillväxtfrämjande investeringar, samtidigt som vården och insatser mot gängbrottslighet prioriteras, skriver Hans Eklind (KD).

Sverige ska vara ett land som präglas av tillväxt, innovation, spetskompetens och välfärd, skriver Hans Eklind (KD), som anser att det är dags att använda Sveriges ”ekonomiska muskler” för att få fart på tillväxten.
Publicerad Uppdaterad

Detta är en opinionstext i Hemmets Vän. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det finns ekonomiska muskler i Sverige och det är dags att använda dem för att få fart på tillväxten. Vi kristdemokrater driver därför på för en expansiv budget som prioriterar tillväxtfrämjande investeringar, samtidigt som vi behöver prioritera vården och fortsatta åtgärder mot gängbrottsligheten. Vårt budskap är tydligt: det är dags att investera i Sverige. 

Fakta är att Sverige tappat i välståndsligan under 30 år. Vi riskerar dessutom att ha EU:s lägsta tillväxt nästa år. Det finns flera förklaringar till detta. En är att vi under en lång rad av år underinvesterat i viktig infrastruktur, något alla som färdas med bil eller tåg känner av. Efter semestern möts vi av trasiga vägar och försenade tåg. Den stora underhållsskuld som Sverige byggt upp klarar vi inte att amortera av inom löpande budget.

Sverige har en av Europas lägsta statsskulder. När vi nu, via återhållsamma budgetar, pressat tillbaka inflationen menar vi kristdemokrater att vi måste större resurser på investeringar som långsiktigt och hållbart ökar tillväxten. Det ger också möjlighet till välfärdssatsningar i takt med att skatteintäkterna ökar och ger utrymme för reformer i ordinarie budgetutrymme.

Vi kristdemokrater föreslår därför att vi börjar öka utrymmet i nästa års budget – även om det innebär att vi ökar statsskulden från dagens mycket låga nivå – och på så vis stärka konkurrenskraften och förutsättningarna för fler jobb, grön omställning och i förlängningen stärkt välfärd. Sverige har helt enkelt inte råd att vänta. Vi driver på för en tydlig tillväxtagenda, som gör att vi kan klättra i välståndsligan igen. 

Flera tunga företrädare i näringslivet, som VD:arna för Ericsson, Volvokoncernen och Scania och Wallenbergsfären har uttryckt starkt stöd för att öka statens investeringar, på forskning och utveckling liksom infrastruktur. Ekonomer, från Lars Calmfors till Sven-Olof Daunfeldt och Annika Alexius, fack Långtidsutredningen och finanspolitiska rådet uppmanar också regeringen till en mer offensiv ekonomisk politik. 

Vi behöver stärka samhällsbygget och samhällsgemenskapen. Både med rätt värderingar och rätt investeringar.

Hans Eklind (KD)

Det finns goda förutsättningar för Sverige att klara den knivskarpa konkurrensen. Sverige rankas som ett av världens mest innovativa länder och vi lockar till oss investeringar. På många områden inom teknik, life science och industrins gröna omställning är vi världsledande. Men vår position hotas om vi inte får hjulen att börja snurra. Snabbare.

Just nu arbetas en ny budgetproposition fram. Vi behöver fortsatt prioritera vården och brottsbekämpningen, liksom resurser till skola, omsorg, åtgärder mot psykisk ohälsa och stora förstärkningar av försvaret. Allt detta ska få plats inom ordinarie budgetram. Det riskerar därmed att tränga undan de kraftfulla satsningar på tillväxtfrämjande infrastruktur, utbildning av spetskompetens, forskning och utveckling som nu behövs. Därför måste vi vara beredda att lägga en mer expansiv budget och öka statens upplåning till förmån för en tillväxtagenda.

Sverige ska vara ett land som präglas av tillväxt, innovation, spetskompetens och välfärd. Vi har potential att vara världs­ledande på flera områden, och därigenom stärka jobben, vården, och brottsbekämpningen. Men om vi ska klättra i välståndsligan måste vi använda våra ekonomiska muskler. Vi behöver stärka samhällsbygget och samhällsgemenskapen. Både med rätt värderingar och rätt investeringar. Vi ska inte slösa med offentliga medel eller skapa en hög skuldsättning. Vi behöver rusta Sverige starkt igen. 

Powered by Labrador CMS