Efter terrorattacken fann Eli ny
mening genom arbetet med Shalva

Eli Mandelbaum arbetar nu för organisationen Shalva, där han idag hjälper både personer med funktionsnedsättningar och de som drabbats av krisen efter 7 oktober 2023.

Nyheter. En ny möjlighet. Så beskriver den israeliske tidigare reportern Eli Mandelbaum uppdraget som utvecklingsansvarig hos den nationella organisationen Shalva, vars arbete dels riktas till människor med funktionsnedsättningar, dels fungerar som ett kriscenter efter händelserna den 7 oktober 2023. ”Jag känner att jag gör så mycket och att jag verkligen bidrar med något, jag vet att jag har något viktigt och meningsfullt framför mig”, förklarar han.

Publicerad Senast uppdaterad
Eli Mandelbaum, till höger, tillsammans med Robin Lundgren, ordförande för Shalom över Israel, en organisation som samarbetar med Shalva.

Det är inför en serie event kring barns rättigheter som Eli Mandelbaum besöker Sverige i sällskap med Robin Lundgren, ordförande för Shalom över Israel, som samarbetar med organisationen Shalva. För Hemmets Vän berättar Mandelbaum om deras arbete, men också om terrorattacken som för tre år sedan förändrade hans liv.

Arbetade som journalist

– Jag arbetade som journalist under drygt 20 år, jag rapporterade och kommenterade under många år för den främsta nyhetsbyrån i Israel – Ynetnews.com. Jag har rapporterat från Vita huset, från Kremlin (ryska presidentens högkvarter) och överallt, och jag älskade verkligen mitt arbete, berättar han.

– För tre år sedan skadades jag i en terrorattack nära Jerusalem, och några månader senare diagnosticerades jag med PTSD – posttraumatiskt stressyndrom. Min läkare förklarade att jag inte längre kunde arbeta som journalist, åtminstone inte i Israel där det skulle innebära att jag kom i kontakt med terrorutsatta personer och platser, fysiska sammandrabbningar och liknande.

– Men jag hade växt upp med arbetet i Shalva, min far var redan från början djupt involverad i verksamheten, och mina vänner där frågade om jag kunde tänka mig att börja engagera mig i arbetet. På den vägen är det.

”Har min bästa tid här”

– Tre år senare ägnar jag det mesta av min tid åt Shalva, och jag stöttar organisationens olika projekt över världen. Jag får inte min inkomst genom Shalva, men jag har min bästa tid hos dem. Det är något som jag känner mig så till freds med, som jag verkligen vill anstränga mig för. Det ger mig ett syfte och det känns fantastiskt, fortsätter han.

Shalva är en nationell organisation för människor med funktionsnedsättningar som startades för 35 år sedan av Malki och Kalman Samuels, vars son Yossi blev döv, blind och hyperaktiv efter ett missöde i samband med en vaccination. Idag bistår Shalva tusentals personer och deras familjer både i Israel och genom samarbeten med andra organisationer över hela världen.

Shalvas grundare Kalman Samuels med sonen Yossi, vars liv blev inspirationen till organisationens arbete.

– Shalva är nyskapande: I stället för att du exempelvis behöver gå hos en läkare på den ena sidan av staden och sedan till simträning i en annan del av staden, i stället för att behöva söka dig till olika platser och olika tider för att få hjälp, så har du genom Shalva allt under samma tak, berättar Eli Mandelbaum.

Jag har lärt mig så mycket under de här åren och fått ett annat perspektiv.

Eli Mandelbaum, utvecklingsansvarig hos den nationella organisationen Shalva

– Målet är att bistå människor med funktionsnedsättningar från innan de föds till vuxen ålder med allt de behöver: vård, terapi, träning, stöd för oberoende och sociala kontakter, stöd för bostad och arbete – allt du kan tänka dig. Det är den ena sidan av Shalvas arbete.

– Idag är Shalva också erkänt som ett av regeringens kriscenter. I samband med terrorattacken den 7 oktober 2023 tog vi emot hundratals människor som evakuerades från södra Israel, och även soldater som skadats i kriget kommer till Shalva för att få vård, terapi och träning. Det är de komponenterna som utgör Shalva idag, fortsätter han.

Han berättar bland annat hur de direkt efter Hamas attack tog hand om invånarna som evakuerades från en by nära gränsen till Gaza och hur de bland annat fick stöd från Sverige och Holland under den första tiden.

– Det var hundratusentals som flyttades på några dagar från södra Gaza, det var kaos den första tiden för regeringen visste inte vilka de skulle stödja och med vilka pengar. Och samtidigt hade vi personer inom Shalva som mist nära och kära. Det var då våra vänner, bland annat Shalom över Israel, bistod oss, det är något vi är djupt tacksamma för.

Växer

– Men Shalva har mer än 600 avlönade anställda förutom volontärer. Man växer både genom sitt traditionella arbete och genom de tjänster man utför åt israeliska armén. Shalva har också just fått ett område i Jerusalems närhet genom Netanyahu och regeringen, för att bygga bland annat kriscenter i anslutning till vårt ungdomscenter.

Organisationen Shalva ger stöd och träning för unga med funktionsnedsättningar att kunna leva självständigt och utvecklas.

Och ni växer även utomlands?

– Det stämmer. Genom våra samarbeten byggs ett liknande center för människor med funktionsnedsättningar i Frankfurt. Vi har också flera samarbeten i Sydamerika och vi planerar även ett center i Argentina med våra samarbetspartners där.

Stora skillnader

– Du ser skillnaden hos ett barn med föräldrar som måste arbeta för att få den vård de behöver för sitt barn jämfört med en situation där allt finns på en bra plats, den är dramatisk. Du ser det hos barn som går genom Shalva-systemet, där modern får rådgivning redan innan barnet föds och där barnet sedan får behandling från spädbarnsåldern till att som vuxen kunna leva oberoende och klara sig själv.

Först
var det upprörande och nedslående, men sakta förstod jag: Jag hade fått en fantastisk möjlighet.

Eli Mandelbaum, utvecklings-ansvarig hos
den nationella organisationen Shalva

– Det är inget du uppnår på egen hand: det fönster där du får resultat, det uppstår tidigt och där behöver du hjälp. Det är också det vi förmedlar genom de samarbeten vi har med andra organisationer världen över, fortsätter Eli Mandelbaum och berättar att arbetet är erkänt både hos FN, OECD och WHO.

– Israel och speciellt Jerusalem är vår utgångspunkt, vi siktar inte på att nå utanför det. Men trots det vill vi finnas där för att hjälpa till och tjäna människor, det är idén bakom Shalva.

Det var en terrorattack som tvingade dig att byta bana – hur gick det till?

– Det var en molotovcocktail. Det var nära Jerusalem, två kilometer från staden, och jag var på det som jag uppfattade som en säker plats. Klockan var tio på kvällen och jag satt i min bil och väntade på en person. Under tiden kollade jag meddelanden, mejl och så vidare.

– Det här var på ett fält där andra bilar var parkerade. Av någon anledning hade jag fått för mig att jag behövde flytta bilen något, jag vet inte om jag kände mig obekväm eller vad det var. Det var det som räddade mig, enligt vad man sade efteråt, berättar han.

– Plötsligt hörde jag en explosion, och det tog en bråkdels sekund att lyfta blicken. Jag såg fem, sex personer komma mot mig som kastade molotovcocktails (enklare brandeldvapen) mot bilarna som stod där.

– Du vet att som reporter på fältet kan man se både sådant och ännu mer galna saker, men det här var inget jag var beredd på. För en kort stund blev jag helt chockerad, men väldigt snart insåg jag att om jag ville leva måste jag ta mig därifrån.

Genom rådgivning och omsorg hjälper Shalva mammor att ge sina barn den bästa möjliga starten i livet.

– Jag började köra min bil så fort jag kunde samtidigt som mitt högra fönster gick sönder och jag såg en molotovcocktail kastas brinnande in i min bil. Hela fältet stod då i brand. Jag var i chock, men bilen fortsatte köra ut från fältet och rakt in i ett säkerhetsstängsel längs vägen och jag hoppade ut och sprang mot huvudleden i närheten för att påkalla hjälp.

Liv och död

Eli Mandelbaum talar om hur terrorhotet påverkar människor i Israel, att när något händer är många beredda att hjälpa till, men också att han förstod att det handlade om sekunder mellan liv och död.

– Jag har en släkting som dött på ett liknande sätt. När du går igenom något sådant vet du hur skört livet är. Du kan mista livet på någon minut.

Att jag klarade mig känns som ren nåd, även om jag körde in i ett säkerhetsstängsel. Idag kan jag vara med min familj och umgås med mina vänner. Jag tackar Gud för det varje dag, men också för hur mitt liv förändrades.

– Jag har lärt mig så mycket under de här åren och fått ett annat perspektiv. Jag minns hur jag sade till min terapeut för tre år sedan när jag hade fått min PTSD-diagnos: Jag förstår inte, jag har jobbat som journalist i tre år. Jag är bra på det, det är vad jag kan. Vad ska jag göra nu?

Vilken möjlighet

Han förklarade: Du förstår inte, du kommer inte att bli bättre om du inte byter jobb. Och det handlar inte bara om att du kommer att lida, din familj och dina vänner blir lidande – du blir rädd för varje ljud du hör, du reagerar annorlunda.

– Först var det upprörande och nedslående, men sakta förstod jag: Jag hade fått en fantastisk möjlighet, Gud förde mig i rätt riktning. Jag ser vad man gör i Shalva. Där ser jag hur man förändrar människors liv, hur man räddar liv och hur man kan påverka världen.

– Det är vad jag vill att mitt liv ska präglas av, att göra gott och att vara inkluderande på det sätt som vi gör hos Shalva och att göra positiva saker, avslutar Eli Mandelbaum, som fortfarande skriver kommentarer hos Ynet och Jerusalem Post.

Fotnot: Läs mer om Shalva på www.shalva.org

Powered by Labrador CMS