350 miljoner till nya initiativ för social gemenskap
Replik. Regeringen satsar stort på att bekämpa ensamhet och stärka civilsamhället, med över 350 miljoner kronor öronmärkta för initiativ som främjar samhörighet och psykisk hälsa. ”Det finns inga läkemedel som ger livet mening – här är vi beroende av civilsamhället”, påpekar socialminister Jakob Forssmed.
Regeringens Fritidskort ska ge fler barn möjlighet att delta i friluftsliv, idrott och kultur – en satsning för att stärka föreningslivet. ”Jag har svårt att se en bättre investering”, skriver socialminister Jakob Forssmed i ett svar till Hemmets Väns chefredaktör Åke Hällzon.
Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT
Detta är en opinionstext i Hemmets Vän. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Åke Hällzon skriver i Hemmets vän att det är dags att regeringen tar sitt ansvar kring civilsamhället och att det annars skulle riskera att ensamheten i landet skulle bli än mer utbredd.
Jag kan glädja Åke Hällzon med att Sverige har en regering som i högsta grad tror på civilsamhället. Det är i de ideella, frivilliga gemenskaperna som grunden läggs för demokrati, medmänsklighet och ett fungerande Sverige. Regeringen har tagit åtskilliga initiativ kring civilsamhället.
Till att börja med har vi ändrat regeringens sätt att arbeta med dessa frågor. Vi har samlat områden som folkhälsa och psykiatri tillsammans med civilsamhälles-, idrotts-, friluftslivs- och trossamfundsfrågor under samma tak på Socialdepartementet. Dessa områden går in i varandra och kan skapa mer kraft när de samverkar. Det går inte att behandla bort ensamhet. Det finns inga läkemedel som ger livet mening. Här är staten helt beroende av det som civilsamhällets gemenskap kan ge.
Vi har också gjort flera stora satsningar på civilsamhället. Vi satsar bland annat på att motverka ofrivillig ensamhet. Under nästa år satsar vi 350 miljoner kronor på detta, varav den stora delen kommer civilsamhället till del. Medlen ska användas för att bryta människors isolering genom utökade mötesplatser, uppsökande verksamhet samt inte minst hälsofrämjande aktiviteter. Vi har även satsat 60 miljoner kronor till civilsamhället för stöd till människor i socialt särskilt utsatta situationer. Medlen syftar till att stärka det civila samhällets förutsättningar att verka och göra insatser för människor i olika situationer där civilsamhällets stöd är avgörande. Och detta stöd kommer att fortsätta.
Vi vet hur viktigt engagemang i civilsamhället är för att människor ska må väl. Därför satsar vi 40 miljoner kronor på stöd till volontärsamordning och ökat engagemang i civilsamhället.
Jakob Forssmed
Vi vet hur viktigt engagemang i civilsamhället är för att människor ska må väl. Därför satsar vi 40 miljoner kronor på stöd till volontärsamordning och ökat engagemang i civilsamhället. Vi stöttar civilsamhällesorganisationer i att utveckla deras förmåga att hantera nödvändiga krav på administrativ kompetens, exempelvis vad gäller hantering av organisationens ekonomi och rättsliga frågor.
Trossamfunden är en viktig del av civilsamhället och ger med sin verksamhet stöd och hjälp till både medlemmar och samhället i stort. Regeringen har stärkt stödet för säkerhetshöjande åtgärder då alla ska kunna känna att de kan leva sin tro öppet och tillsammans med andra. Vi ger även Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) ett uppdrag att stärka kommunernas kunskap om religion och trossamfund. Vi måste komma till rätta med den religiösa analfabetismen inom det offentliga.
En av regeringens stora reformer är Fritidskortet. Jag har svårt att se en bättre investering än att underlätta för familjer att ge sina barn och ungdomar bättre förutsättningar att delta i friluftsliv, idrott, kultur och övrigt föreningsliv. Ingen tidigare regering har tagit ett liknande grepp.
Till sist. Av den senaste uppföljningen av bidrag 2023 framgår att drygt 23 miljarder kronor har betalats ut i statliga medel till det civila samhället under 2023. Det är inte tomma ord.
Svar direkt av chefredaktör Åke Hällzon: Nog ser socialministern konsekvenserna av sin egen politik?