Detta måste du ha hemma 
för att klara en kris

Från och med 18 november kommer den nya versionen av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till alla hushåll.

Vardag. Det går att klara sig länge utan mat – men vi mår bättre och klarar svåra förhållanden om vi får i oss mat. Men hur gör man när strömmen försvinner och transporterna till våra butiker inte kommer fram? Här är några tips att ta till när det krisar.

Publicerad Senast uppdaterad

Mycket har hänt sedan broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” gavs ut för första gången 2018. Det är konflikter i vår omvärld, extremväder, terrorhot och cyberattacker som hotar vår vardag. Nu i veckan ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut en ny version av broschyren, och bland annat behöver du vara beredd att klara dig minst en vecka med de matvaror du har i hemmet.

Är man frisk kan man klara sig ett tag utan mat – men mat är inte bara viktigt för vår fysiska överlevnad utan även för vårt välbefinnande och vår funktionalitet, skriver exempelvis Civilförsvarsförbundet. Lågt blodsocker ger bland annat sämre tankeförmåga och långsamma reaktioner, dåligt omdöme, irritation och huvudvärk.

Det är ett sårbart samhälle vi lever med. Vid ett längre strömavbrott, och om transporterna inte kommer fram, kan hyllorna i livsmedelsbutiken bli ganska tomma på ett par dagar. Då gäller det att ha ett förråd av mat hemma och även lite kontanter att ta till vid behov. De här tipsen riktar in sig på maten i första hand – men du behöver också tänka på dina behov av exempelvis värme, ljus, information och sömn (läs mer här).

Ett stormkök kan vara bra att ha om du behöver laga mat i kris. Även torrvaror, konserver och vatten.

Först och främst vatten: Du behöver ha minst tre liter per person och dygn för att dricka och laga mat. Smart är att till exempel ha dunkar gjorda för livsmedel som man byter vattnet i varje halvår – förvara dem mörkt och svalt. Fyller du badkaret vid en kris har du också vatten till övriga behov. Fryser du in PET-flaskor med vatten kan de också användas som kylklampar.

Sedan maten: Mycket av utrustningen i ett modernt kök slutar fungera om strömmen går. Då gäller det att ha mat hemma som går att fixa till ändå. Ät först upp det som redan finns i kylskåpet. Kanske går det också att ställa ut lite på altanen eller i en sval källare. Maten som finns i frysen håller ett par dygn om man inte öppnar den.

Du kan också laga mat på ett stormkök eller på en grill. Stormköket behöver stå plant och brandsäkert och där ventilationen är god – kanske på balkongen. Bor du i lägenhet kan det finnas en grillplats på gården eller i en park som du kan använda. Se till att du har exempelvis kol och tändare hemma om det skulle behövas.

Ett tips är också att ta tid för att lära känna grannarna – hälsa i trappen eller när ni ses ute på gården. Vid en kris kan vi hjälpas åt för att klara av den.

Hur förbereder man sig för en kris? Lär dig laga mat från grunden – till exempel är potatis, morötter, lök, kål, bönor och linser billig och bra mat att ha i kylskåpet. Öva dig genom att laga mat på det som du redan har hemma.

Ett bra matförråd ska bestå av mat som ger energi och mättnad, det du brukar äta och tycker om, kan tillagas snabbt eller kan ätas utan tillagning och inte kräver så mycket vatten och kan förvaras i rumstemperatur.

Ta vara också på den mat, på frukt och bär som vi odlar i våra trädgårdar, på balkongen eller på fönsterbrädan. Här har vi stora möjligheter att skapa ett hållbart förråd. Ladda också med konserver och torrvaror som du ser över en gång i halvåret. Exempelvis krossade tomater, syrade grönsaker, linser, bönor, knäckebröd och havregryn.

Passa på att köpa lite extra när du ändå handlar – men tänk på att det ska vara lagom stora förpackningar – speciellt när det gäller kylvaror. Hur många är ni i hushållet? Hur mycket klarar ni att äta upp? Tänk på att även då bästföre-datum har passerats kan matvaror ändå vara ätbara. Det gäller att titta, lukta och smaka – precis som med all övrig mat.

Allt behöver inte inhandlas på en gång. Ta det lite då och då så du har när krisen kommer. Och anpassa förrådet efter dina behov och förutsättningar. MSB skriver att ett bra matförråd ska bestå av mat som

  • ger energi och mättnad
  • du brukar äta och tycker om
  • kan tillagas snabbt eller kan ätas utan tillagning
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan förvaras i rumstemperatur

Tips på bra krismat

Den mat du behöver ska mätta, ge energi och kunna förvaras i rumstemperatur. Välj mat som går snabbt att laga, kräver lite vatten eller kan ätas direkt. Skapa ditt förråd genom att ibland handla lite extra.

  • Torrvaror: Gryn, flingor, pasta, ris, couscous, pulvermos, pulvermjölk, tortilla, hårt bröd, kex, salt, kryddor.
  • Konserver: Tomater, grönsaker, frukter, färdiga rätter.
  • Proteinrikt: Torkat eller konserverat kött och fisk, kikärter, bönor, linser, ost på tub.
  • Fettrikt: Matolja, pesto, soltorkade tomater i olja, tapenade, jordnötssmör, nötter och frön.
  • Snabb energi: Fruktkräm, sylt, choklad, honung, proteinbars, torkad frukt.
  • Drycker: Kaffe, te, chokladpulver, blåbärs- och nyponsoppa, fruktdrycker, mjölkdrycker. Ultrahög temperaturbehandlad dryck (UHT) kan förvaras i rumstemperatur och har lång hållbarhet så länge som den är oöppnad.
  • Mat till barn: Välling, ersättning, gröt, barnmatsburkar.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Powered by Labrador CMS