Säkerheten i väst hotad om Israel förlorar kriget

Debatt. Ett av de bästa skälen till att stödja Israel är att vi samtidigt försvarar vårt eget sätt att leva mot terror och tyranni, skriver Mats Fält, Vänskapsförbundet Sverige – Israel.

Svart rök stiger upp mellan husen i den norra israeliska gränsstaden Metula efter en Hizbollah-attack tidigare i sommar.
Publicerad Uppdaterad

Detta är en opinionstext i Hemmets Vän. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Israel har sedan kriget i Gaza inleddes levt under ett mycket hårt tryck. Väntan på en trolig attack från Iran och landets allierade terrororganisationer i Libanon, Gaza, Syrien och Irak kräver ständig beredskap från hela det israeliska samhället, inte bara försvarsmaktens olika delar. Israels mycket avancerade luftförsvar kan utföra underverk men det är ingen garanti mot omfattande förluster. Hizbollah i Libanon har ett lager med tiotusentals raketer av olika slag. Om flera grupper agerar samtidigt blir det svårare att undvika allvarliga skador på både liv och egendom.

Det som samtidigt blivit tydligare efter Irans anfall i april, och ännu mer under sommaren, är vilka som är Israels fiender. Idag är det uppenbart att de flesta skurkstater och terrorgrupper anslutit sig till den judiska statens fiender. Samtidigt har arabiska stater som Jordanien och Saudiarabien agerat för att minska hoten mot Israel. 

Den gamla myten om att Israel skulle vara en övermäktig militärmakt i konflikt med oskyldiga och maktlösa palestinier har också framstått som allt mer orimlig. I grunden är det tio miljoner israeler som står mot ungefär en halv miljard muslimer. Det är Israel som är David som måste värja sig mot Goliat. Stormakterna Ryssland och Kina agerar också aktivt mot Israel – i eget intresse och för att det skadar västvärlden. I Putins värld är alltid fiendens fiender sympatiska vänner som bör få stöd och hjälp. 

Ett av de mest tragiska inslagen i konflikten är de demokratiska länder som i praktiken stöder Israels fiender. Sydafrika är ett tydligt exempel. Dess regering har använt alla diplomatiska medel för att ge uttryck för sitt antisemitiska hat mot Mellanösterns enda demokrati. Den nya regeringen i Pretoria kanske kommer att driva en mer rimlig linje.

När Spanien, Norge och Irland nyligen erkände Palestina som stat blev det också i praktiken ett stöd för terrorn mot Israel.

Mats Fält, vice ordförande Vänskapsförbundet Sverige–Israel

När Spanien, Norge och Irland nyligen erkände Palestina som stat blev det också i praktiken ett stöd för terrorn mot Israel. Terrororganisationerna kan inte tolka det som annat än en belöning för massakern i oktober och de fortsatta angreppen mot Israel. Att Irland länge varit ett fäste för militant antisemitism är ingen överraskning men att Norge väljer samma väg är sorgligt. Det lär bli svårt för Oslo att bidra till framtida fredsuppgörelser i regionen. Förtroendet har spelats bort.

När Israels premiärminister nyligen talade inför kongressen i Washington DC betonade han kopplingen mellan Israels kamp och vårt eget försvar för västvärldens värderingar. Idag är det Israel som står upp för demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i kamp mot terrorrörelser och militant islamism. Om inte Israel klarar av att vinna kriget kommer samma grupper att fortsätta och intensifiera sina attacker mot oss. Terror har redan drabbat Europa, även Sverige, och kan göra det igen. De terrorister som försökte mörda konsertbesökare i Wien nyligen har inte bara åsikter om Gaza och Israel. De hatar väst, vår demokrati och allt vi står för.

Det finns många skäl för att vi ska ge vårt stöd till Israel. Ett av de bästa är att vi på det sättet också försvarar vårt eget sätt att leva mot terror och tyranni. 

Powered by Labrador CMS