Anglikansk ärkebiskop tvingades avgå efter skandal

Anglikanske ärkebiskopen Justin Welby tvingades avgå på tisdagen efter anklagelser om mörkläggning av den kristne barnlägerledaren John Smyths övergrepp mot unga pojkar.

Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby avgick på tisdagen efter anklagelser om att ha mörklagt en av de värsta fallen av sexuella övergrepp i Anglikanska kyrkans historia. I ett uttalande förklarar Welby att han ”personligt och institutionellt” måste ta ansvar för sin passivitet i samband med händelserna kring den kristne lägerledaren och lekmannapredikanten John Smyth.

Publicerad Senast uppdaterad

Debatten har varit stark den senaste tiden kring hur Anglikanska kyrkan hanterat barnlägerledaren John Smyths övergrepp mot mer än 130 pojkar, vilket avslöjades 2017. Den oberoende granskning som kyrkan beställt, och som leddes av tidigare socialchefen Keith Makin, kom i förra veckan.

– Många av offren, som tog det modiga beslutet att tala med oss, har lidit i tysthet av övergreppen under mer än 40 år, säger han i ett pressmeddelande.

– Trots enskilda personers ansträngningar att uppmärksamma myndigheterna på vad som hände har Anglikanska kyrkans och andras åtgärder varit helt ineffektiva och utgjort i praktiken en mörkläggning av övergreppen. Nu måste kyrkan och dess organisationer ta lärdom av denna granskning och skapa säkra och oberoende rutiner för att skydda unga i fortsättningen i verksamheten, fortsätter Keith Makin.

Welby: Personligt misslyckande

Justin Welby, ärkebiskopen av Canterbury, skriver i en personlig kommentar innan han avgick på tisdagen, att han ser det som ”ett personligt misslyckande” och att han måste ta ansvar för att inget hände sedan han enligt uppgift fick veta vad John Smyth hade gjort 2013. 

– Att så många som ändå var fullt medvetna om vad som hände valde att dölja övergreppen resulterade i att John Smyth kunde fortsätta misshandla och begå övergrepp mot unga även utomlands och att han hann också avlida utan att ställas inför rätta för sina brott, säger ärkebiskopen som avgick på tisdagen.

– Makin-rapporten har avslöjat den länge upprätthållna tystnadskulturen kring John Smyths avskyvärda övergrepp, fortsatte Welby.

Försvårande för Welby är att han arbetade som volontär på flera av de läger där övergreppen ägde rum, enligt honom själv utan vetskap om dem eller de anklagelser som redan på 1980-talet kom fram, skriver TT.

Fler kan tvingas avgå

Samtidigt ställs fler avgångskrav kring ansvariga biskopar inom kyrkan, bland dem Stephen Conway, biskop i Lincoln. En grupp bildad av Smyths offer har också kritiserat Anglikanska kyrkan för att ”aktivt förfölja” dem i deras strävan efter upprättelse.

– Kyrkans hierarki har aktivt förföljt oss, särskilt sedan 2017 och de fortsätter att göra det 2024, förklarar de enligt BBC, och vänder sig även mot att kyrkans nationella oberoende skyddskommitté upplöstes 2023.

Advokaten, lekmannapredikanten och barnlägerledaren John Smyth satt i styrelsen för den anglikanska ungdomsorganisationen Iwerne Trust mellan 1974 och 1981. Han flyttade därefter till Zimbabwe där han arrangerade sommarläger för ungdomar från landets ledande skolor från 1986.

År 1997 arresterades Smyth i samband med avslöjanden kring en 16-årings misstänkta död på en av lägerskolorna. Han frikändes dock och flyttade sedan till Sydafrika.

Slog larm redan 1982

Men redan 1982 hade en av lägerledarna hos Iwerne Trust rapporterat till Winchester College sina misstankar mot John Smyth och om ”fruktansvärd” misshandel av 17-åriga pojkar. De förbjöd Smyth att ha något med skolans elever att göra i fortsättningen, men vare sig Winchester College eller Iwerne Trust valde dock att kontakta polisen om vad som hade hänt.

… Misshandeln jag fick utstå … var våldsam, olidlig och chockerande

Andrew Watson, biskop i Guildford, berättar om sina erfarenheter av John Smyths övergrepp

De första offentliga avslöjandena kring John Smyths övergrepp kom i en artikel i brittiska The Daily Telegraph i februari 2017. Bara dagar senare erkände bland annat Andrew Watson, biskop i Guildford, att han varit en av Smyths offer som ung.

– Jag är en av de överlevande från John Smyths fruktansvärda aktiviteter … misshandeln jag fick utstå i den ökända trädgårdsboden var våldsam, olidlig och chockerande, säger han bland annat i en intervju hos The Daily Telegraph.

Offren berättar

John Smyth själv dog i sitt hem i Sydafrika i augusti 2018 utan att ställas till ansvar för övergreppen. Journalisten Andrew Graystone berättar om några av offrens upplevelser i boken ”Bleeding for Jesus”, som kom ut i september 2021. Winchester College bad offentligt offren om ursäkt i januari 2022 efter en oberoende undersökning där 13 tidigare elever berättat vad de utsatts för.

Anglikanska kyrkans egen oberoende undersökning, den aktuella Makin-rapporten, drar slutsatsen att kyrkan mörklade Smyths övergrepp, och kyrkliga tjänstemän lät honom få positioner utomlands trots att de kände till övergreppen.

Rapporten, där 25 av offren återger sina berättelser, beskriver också hur Smyth hade misshandlat pojkar i lägren såväl sexuellt som fysiskt och känslomässigt.

 

Powered by Labrador CMS