Israel önskar fred – möts av ständigt hat och förakt

Debatt. Samuel Alexandersson: Sverige borde ta efter judarnas Yom Kippur – en försoningens dag med tid för reflektion och botgöring.

Årets viktigaste högtid i Israel är den stora försoningsdagen, Yom Kippur, som i år firas den 12 oktober.
Publicerad

Detta är en opinionstext i Hemmets Vän. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Storstadens vanliga ibland öronbedövande höga brus hade tystnat, stadens gator var rena och inga bilar, bussar, inte någon form av fordon fanns att se. Tystnaden var i det närmaste total, det som hördes var lite skratt och stoj från barnfamiljerna som nu passade på att ta en promenad på de annars allra mest trafikerade gatorna. Vi vandrade in mot stadens centrum och upplevde något helt fantastiskt, en stillhet och en atmosfär som bara kan upplevas en gång om året i landets huvudstad Jerusalem.

Vi vandrade vidare och plötsligt befann vi oss utanför stadens största synagoga, vi blev nyfikna och frågade om vi kunde gå in. Inga problem, lämna bara kameran till vakten under tiden. Därinne i den stora salen var det många högtidsfirande männi­skor i vita kläder, högläsning från Moseböckerna pågick, vi tog in atmosfären och bönebruset och gick ut igen. När vi närmade oss västra muren såg vi mängder av människor klädda i vita skjortor och uppe från muren hördes basunklangens toner spelas från shofarhornet.

Från 3 Mosebok 16:30 läser vi: Ty på den dagen skall försoning bringas för att rena er. Från alla synder skall ni renas inför Herrens ansikte. En vilosabbat skall den vara för er, och ni skall fasta. Detta skall vara en evig stadga.

Årets viktigaste högtid i Israel är den stora försoningsdagen, Yom Kippur, som varje år infaller den tionde dagen i den sjunde månaden tishri. Och i år blir det lördagen den 12 oktober.

Finns det något annat land som kan stänga ner en hel stad en dag? Finns det någon annan regering som firar högtid efter Bibelns instruktioner och som betraktar orden som Herrens egna ord?

Finns det något annat land som kan stänga ner en hel stad en dag? Finns det någon annan regering som firar högtid efter Bibelns instruktioner och som betraktar orden som Herrens egna ord?

Samuel Alexandersson

Tala om att vara helt unika och att väva in de bibliska högtiderna i samhällslivet med stor respekt och värdighet. Vi börjar förstå hur oerhört viktig försoningsdagen är. Jag stod ett år invid västra muren och bredvid mig stod en judisk man som storgrät över sina tillkortakommanden och sorger. 

Denna dag firas helt klart på Guds befallning och landets invånare får tid för reflektion och botgöring. Många gamla konflikter löses upp denna dag och det blir en slags själslig rening för stora delar av befolkningen.

Här har vi verkligen något att ta efter i Sverige. 

En från statsmakternas sida stor uppmuntran till att försonas, till att leva i fred med varandra och att kunna uppleva en hälsosam frid i arbetslaget, bland grannarna och i familjerna.

I Israel hälsar man shalom med ett leende, en önskan om frid och fred. Att man idag tvingas försvara sig emot fientliga grannar är oerhört sorgligt. Man önskar fred och har alltid gjort, men möts av ständigt hat och förakt.

Man får kämpa för att överleva och kunna skapa en plats för fred och frihet, när nu antisemitismen ökar i världen så ökar även behovet av ett tryggt hemland för alla judar i förskingringen.

Från Jesaja 43:5-7 läser vi: Frukta inte, ty jag är med dig. Jag skall låta dina barn komma från öster, och från väster skall jag samla dig. Jag skall säga till länderna i norr: Ge hit! och till södern: Håll dem inte tillbaka! För hit mina söner fjärran ifrån och mina döttrar från jordens ände, var och en som är uppkallad efter mitt namn och som jag har skapat till min ära, som jag har format och gjort.

Powered by Labrador CMS