”Jourhavande präst” efterfrågad tjänst i sommar

– Sommaren kan vara en svår tid för många, säger Monika Oscarsson, samordnare för Svenska kyrkans samtalstjänst Jourhavande präst i Uppsala.

Livsstil. Varje natt från klockan nio på kvällen till klockan sex morgonen efter svarar de på akuta krissamtal kopplade via SOS Alarm. Jourhavande präst har blivit en institution i svenskt samtalsstöd.
– Vi märker att det finns ett enormt behov av att få tala med en präst eller diakon och en anledning är den psykiska ohälsan i samhället, säger Monika Oscarsson, Uppsala stift.

Publicerad

Hon arbetar med själavård vid Uppsala stiftskansli och är stiftssamordnare för jourhavande präst. Tidigare var Monika Oscarsson nationell samordnare för tjänsten. 

– Jourhavande präst har tre kanaler: Telefon, som man når via 112 och som har öppet kl 21-06 varje natt, chatt, som man når via Svenska kyrkans hemsida om man söker på Jourhavande präst, samt digitala brev, som man också når via Svenska kyrkans hemsida. Man skriver ett brev och får en kod så att man kan gå in och läsa svaret. Dessa brev besvaras inom 24 timmar, berättar Monika Oscarsson för Hemmets Vän. 

– Jourhavande präst besvarade under årets sex första månader 36 291 telefonsamtal, 9661 chattar och 985 digitala brev.

Vilka är det som ringer? Är det fler eller färre under sommaren?

– Det är svårt att säga om det är fler eller färre som hör av sig under sommaren. Det har varierat en del genom åren. De som hör av sig är alla kategorier av människor med en viss tonvikt på något yngre i chatten och något äldre i telefon.

Hon betonar att samtalen med en präst eller diakon inte ersätter behovet av psykiatri eller terapi.

– Tanken är att de som ringer på kvällar och nätter ska möta kristna medmänniskor som lyssnar och bryr sig.

Varför är Jourhavande präst viktig som du ser det?

– Alla människor är välkomna att höra av sig, oavsett tro eller religionstillhörighet. Jourhavande präst håller öppet när allt annat är stängt. Detta tycker jag är väldigt viktigt i en tid då ensamhet och oro breder ut sig.

– Tillsammans med ideella organisationer som Mind, Suicide Zero och Bris vill vi finnas för människor som hamnat i kris eller känner att man inte orkar leva.

Vi inom Jourhavande präst vill finnas där för att lyssna, vara ett stöd, ge lite hopp och livsmod och be tillsammans med den som vill det.

Monika Oscarsson samordnare Jourhavande präst, Uppsala

Hon berättar att 112-priset 2021 tilldelades just Svenska kyrkan och Jourhavande präst tillsammans med Mind, Suicide Zero och BRIS för ”deras ovärderliga arbete med självmordsprevention och psykisk ohälsa under 2020 – ett år då coronapandemin haft en mycket tuff inverkan på mångas liv och tillvaro”. 

– Motiveringen fortsatte: ”Dessa organisationers insatser, genom både civila och professionella aktörer, präglas av en enorm empati och medmänsklighet som gör stor skillnad för många människor i vårt samhälle.”

Sommartid kan många människor uttrycka känslor av ensamhet och isolering – vad kan Jourhavande präst göra?

– Sommaren kan vara en svår tid för många. Känslan av ensamhet kan öka när de vanliga rutinerna inte finns, när man inte har gemenskap med skolkamrater eller arbetskamrater och när många verksamheter och gemenskapsträffar stänger ner för sommaren. Ibland finns en oro för ekonomin och många har små möjligheter att hitta på något roligt under sommaren, svarar Monika Oscarsson.

– Ofta är det just på nätterna som de svåra tankarna tränger sig på när man är orolig, inte mår bra eller när något svårt har hänt i en människas liv. Då vill vi inom Jourhavande präst finnas där för att lyssna, vara ett stöd, ge lite hopp och livsmod och be tillsammans med den som vill det.

Vilka är annars de brådaste dagarna för stödlinjen?

– Det har genom åren visat sig att efterfrågan på samtal ökar före och efter storhelger som jul och nyår. Innan helgerna kan det finnas en oro för hur det skall bli. Efter helgerna kan det finnas en sorg eller besvikelse, avslutar hon.

Powered by Labrador CMS