Osäker framtid för kristna biståndsorganisationer

Kulla Geremew är lärare och Debora Girma är elev på Nigist Fura School i Hawassa, Etiopien.

Nyheter. En förändrad strategi kring biståndet och ytterligare sänkningar av biståndsbudgeten. Men de åtgärder som regeringen presenterade i förra veckan får kritik, inte minst från aktörer inom civilsamhället.

Publicerad Senast uppdaterad

Svenskt bistånd håller på att förändras i grunden. Dels genom en sänkt biståndsbudget, från 2026 blir summan 53 miljarder kronor mot 56 miljarder kronor idag. Dels genom att de 17 samarbetsorganisationer som Sida har så kallade SPO-avtal med förlorar sin position. Anslaget till civilsamhällets olika organisationer ska dock ligga kvar på samma nivå som förut, cirka 1,8 miljarder kronor.

Ny strategi

Den nye biståndsministern Benjamin Dousa (M) hävdar att ”Sverige förblir ett av världens mest generösa biståndsländer” även med den senaste sänkningen. Regeringen lyfter fortfarande fram hur viktiga civilsamhällets organisationer är i kampen mot fattigdom och orättvisor. 

Men i den nya strategin presenteras också en ny modell för hur samarbetet mellan Sida och enskilda biståndsorganisationer ska fungera. Alla som vill söka ekonomiskt stöd får göra det direkt via Sida, inte via någon annan organisation, med syfte att skapa ett mer rättvist och ett mer transparent system.

Fortsatt skarp kritik

”Hittills har biståndet genom civilsamhället gått via ett fåtal organisationer, som haft en särskilt privilegierad relation med Sida”, skriver Dousa på plattformen X.

”Nu får fler organisationer möjlighet att teckna direktavtal med Sida. Då fångar vi upp outnyttjad potential. Inga mellanhänder eller långa transaktionsled. Svenska folket förtjänar att veta vart deras skattepengar hamnar och att de når människor i fattigdom och aktivister”, fortsätter han.

Men kritiken är fortsatt skarp från civilsamhällets organisationer. Bland annat handlar kritiken om att det just nu råder en stor osäkerhet då alla organisationer ska ansöka om Sidamedel på nytt.

Samarbetsorganisationer

Hemmets Vän har kontaktat de två kristna samarbetsorganisationerna Diakonia, Svenska Missionsrådet och frågat om deras syn på biståndsförändringarna. Här svarar Diakonia och Svenska Missionsrådet:

Powered by Labrador CMS