”Obegripligt att regeringen skär ner trots ökande behov”

– Med tanke på de utmaningar världen står inför, är det tid att höja biståndsnivån, inte sänka den, säger Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska Missionsrådet.

Nyheter. Regeringens förändrade strategi och ytterligare nedskärningar av biståndsbudgeten har mött kritik, särskilt från aktörer inom civilsamhället. Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska Missionsrådet, ger sin syn på biståndsförändringarna.

Publicerad

Stora förändringar väntar vid årsskiftet 2024/2025 – hur klarar de kristna biståndsorganisationerna av det? 

– Det verkar som att regeringen nu har gett Sida en möjlighet att förskjuta processen fram till nästa höst. Vad det betyder för vår del har vi ännu inte fått något besked om. Oavsett när det blir i tid står många organisationer inför stora förändringar. En del klarar det bättre, andra sämre. Det beror helt på vilken typ av organisation det är. 

– För kyrkor och samfund hotar det så klart inte hela verksamheten, däremot kan det fortfarande drabba enskilda projekt eller insatser hårt. För små organisationer är det mycket möjligt att en del inte kan fortsätta sitt arbete alls.

– De som drabbas hårdast är organisationer som har inga eller små insamlade medel. De organisationer som klarar sig bäst är stora organisationer med hög andel egna insamlade medel. 

– Vi kommer högst troligt att få se drastiska konsekvenser framöver i form av nedlagda projekt och uppsagd personal. Men just nu vet vi inte mer än att neddragningar kommer, vi kan inte säga med säkerhet när eller hur stora.

 Vad säger ni om Sida:s agerande?

– Jag tänker att det är viktigt att vara medveten om att Sida agerar på uppdrag av regeringen. Det finns delar i Sidas agerande där vi tycker att myndigheten själv hade kunnat sätta ner foten och sköta omläggningen på ett annat sätt. 

– Till exempel vad gäller den plötsliga uppsägningen av avtalen mitt i pågående avtalsperiod. Nu har regeringen öppnat för en mer ordnad omläggning där avtal kan fasas ut under nästa år, detta besked kommer dock sent, mycket skada är redan skedd, arbete har gått i stå och vi vet fortfarande inte hur Sida kommer att hantera vårt avtal efter årsskiftet. 

– Det har hela tiden varit svårt att veta vad som är Sidas egna beslut och vad som är beställningar från regeringen. Processen präglas av bristande transparens på så sätt att det är svårt att följa beslutsgången och framförhållningen är extremt kort. 

– Regeringens nya strategi som kom i fredags och som styr hur Sida ska arbeta med oss i civila samhället har också en helt annan nivå av detaljstyrning än den haft tidigare.

Biståndet sänks ytterligare från 2026 – vad är er kommentar?

– Med tanke på de utmaningar världen står inför, är det tid att höja biståndsnivån, inte sänka den. Att Sverige som länge varit ett föregångsland minskar sitt engagemang riskerar inte bara direkta negativa konsekvenser för människor som lever i svåra situationer i världen, det riskerar dessutom att legitimera neddragningar och att andra länder följer efter. 

– Det är helt obegripligt att regeringen samtidigt som de i underlaget till budgeten talar om ”komplexa och parallellt pågående kriser”, humanitära behov som ”de senaste åren fortsatt att öka kraftigt” och om ”den tredubbla planetära krisen gällande klimatförändringar, föroreningar och förlust av biologisk mångfald” ändå väljer att fortsätta skära ner.

– Den nya strategin för civila samhället ger också en tydlig fingervisning om att regeringen är väldigt negativ till stöd som går genom organisationer som SMR och Forum Civ, och i stället vill låta Sida stå för direktavtal med de små aktörer som inte kan söka själva men ändå idag kunnat få del av stödet genom oss. 

– Vi tror dock inte att en svensk myndighet kan skapa en lika stöttande och nära relation som den mellan organisationer inom civilsamhället, vilka drivs av sam-ma övertygelse eller står på samma, i vårt fall kristna, värdegrund. 

– SMR organiserar trosbaserade aktörer, vilket är en stor fördel när det kommer till att tala om normer och värderingar i en värld som till 80 procent är religiös. Jag ser en stor risk att Sida inte kommer att ha resurser och möjlighet att på ett bra sätt hantera stöd till mindre organisationer, vilket kommer att missgynna deras verksamhet i längden. 

– Det vi gör och har gjort under mycket lång tid är att säkra att även mindre organisationer kan ta del av anslaget. Att samtidigt som regeringen talar mycket om effektivitet föra över detta till Sida som inte har den vanan och som dessutom är dyrare går inte ihop.

Powered by Labrador CMS