”Sveriges röst för demokrati och jämställdhet tystnar”

Diakonia har tvingats avsluta samarbeten med 160 organisationer världen över på grund av regeringens biståndsförändringar, berättar generalsekreterare Mattias Brunander.

Nyheter. Mattias Brunander, generalsekreterare för Diakonia, riktar skarp kritik mot regeringens förändringar i biståndspolitiken. Han varnar för att svenskt bistånd nu riskerar att hamna under internationella standarder.

Publicerad Senast uppdaterad

Stora förändringar väntar vid årsskiftet 2024/2025 – hur klarar de kristna biståndsorganisationerna av det?

– På Diakonia är vi positiva till förändringar i biståndspolitiken. Genom att ständigt utmana gamla arbetssätt har vi lyckats skapa det moderna bistånd vi har i Sverige och fått internationellt erkännande för. Men sättet som regeringen genomför dagens förändringar är under all kritik. Det har tvingat Diakonia att avsluta samarbeten med 160 organisationer världen över.

– Det har lett till att många av våra partners tvingats avsluta eller pausa pågående arbete. Till exempel gäller det ett projekt i Burkina Faso där vi arbetat med att hitta alternativa inkomstkällor och omskolning för de fattiga kvinnor som tidigare livnärt sig på att utföra könsstympning av flickor. Ett annat är traumarådgivning för våldsutsatta kvinnor på flykt undan kriget i Myanmar, som inte längre kan erbjudas. 

– Med bara tre månader kvar vet vi fortfarande inte hur det kommer att se ut från den 1 januari nästa år eller om vi ens är välkomna att söka fortsatt finansiering från Sida. 

– Regeringen har valt att inte föra en seriös dialog med det svenska civilsamhället om hur övergången till det nya systemet kan genomföras, samtidigt som skadan för den som drabbas när avtalen sägs upp minimeras. Vi tvingas inte bara avbryta pågående projekt, utan räknar också med att stödet från Sida från och med nästa år blir betydligt mindre.

Vad säger ni om Sida:s agerande? 

– Det är svårt att se hur Sida skulle kunna ha agerat på något annat sätt, eftersom UD varit tydliga i uppdraget till Sida att ett nytt system ska införas och att det ska vara på plats redan 1 januari 2025.

– Nu har vi en situation där Diakonia och 16 andra organisationer, som är så kallade strategiska partnerorganisationer till Sida, och därigenom omkring 1 750 lokala partnerorganisationer världen över, ägnar enormt mycket tid åt avveckling och att söka nya pengar för att rädda den viktiga verksamheten, vilket inte kommer att gå så snabbt som man skulle behöva. Många mår väldigt dåligt och är oroliga för sina verksamheter, men även sina jobb.

Biståndet sänks ytterligare från 2026 – vad är er kommentar?

– Att svenskt bistånd nu ligger på en skamligt låg nivå. Det kommer att drabba fattigdomsbekämpning och demokratiarbete i världen hårt, och de största förlorarna är de människor som lever i fattigdom och förtryck. 

– Med den nya budgeten är risken stor att Sverige år 2028 kommer att hamna under FN:s och EU:s lägstanivå för biståndet. Det är stick i stäv med vad Kristdemokraterna och Liberalerna lovade väljarna före valet om att inte backa från principen om en procent. 

– En anledning till att biståndet sänks är att regeringen valt att lägga biståndspengar på kostnader för migration i Sverige, istället för att ge stöd till människor som lever i fattigdom och förtryck. Migration ska få kosta, men det är inte bistånd. Det blev också tydligt i regeringsförklaringen att regeringen sänker biståndet helt enkelt för att den saknar globalt engagemang och internationell solidaritet. Sveriges globala röst för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter tystnar nu och en lika stolt som lång tradition av solidaritet med människor som lever i fattigdom och förtryck går i graven. 

Powered by Labrador CMS