Kristna flyktingar
i Nigeria hårt utsatta

Den nya Open Doors-rapporten visar att kristna i flyktingläger utsätts för diskriminering och nekas nödhjälp. Många flyr lägren på grund av otrygghet och bristande skydd.

Nyheter. I Nigeria utgör kristna en särskild måltavla när männi­skor tvingas fly. Det menar Open Doors i sin årliga rapport om kristna på flykt.
– Det har i synnerhet hållit på sedan 2020. Det som sticker ut är att man ser ingen ände på utsattheten, det finns inga lösningar på gång, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Publicerad Senast uppdaterad

Årets Open Doors-rapport ”Ingen väg tillbaka” fokuserar på Nigeria och Burkina Faso. Vittnesmålen visar att kristna och kristna byar är särskilt drabbade när människor utsätts för våld i Nigeria men också i Burkina Faso. Samtidigt är myndigheternas säkerhetsinsatser bristfälliga och sätts in för sent. Det har gjort att miljoner kristna drivits på flykt. 

Bristfälliga säkerhetsinsatser

– Regimen i Nigeria har skrivit på internationella avtal gällande internflyktingars säkerhet, men fullföljer inte sina åtaganden. Nödhjälpen kommer inte fram som den borde. De här grupperna som agerar fortsätter oinskränkt med det de håller på med, i något som kan likna straffrihet, säger generalsekreteraren Peter Paulsson i ett pressmeddelande.

Kristna i Nigeria är särskilt utsatta, och myndigheternas insatser är långt ifrån tillräckliga, berättar Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Rapporten problematiserar komplexiteten kring vad som är roten: Är det etniska konflikter, naturkatastrofer som gör att folk är hungriga eller regeringens lagar och förordningar som ställer till det för konkurrerande bönder och boskapsskötare?

– Jag tror att man med rätta kan ifrågasätta om det bara är förföljelse av kristna det här handlar om, när det finns så många andra parametrar, fortsätter han.

Religiös agenda

– Men det går inte att komma ifrån att det finns militanta islamistiska grupper som har en religiös agenda och vill ta makt och landområden, där männi­skor som inte ställer upp på deras agenda eller konverterar dödas. En oproportionerligt stor del av de som dödas är kristna.

Organisationen Open Doors har funnits sedan 1955 och arbetar för att stödja den världsvida förföljda kyrkan. De arbetar i över 70 länder, och varje år i januari presenterar Open Doors en uppmärksammad lista över de 50 länder i världen där förföljelsen mot kristna är som störst – World Watch List. 

Nigeria, som återfinns på plats sex på listan över länder där kristna förföljs, är det land där överlägset flest kristna dödas – fyra av fem fall där kristna dödats för sin tros skull under fjolåret har skett i Nigeria enligt Open Doors, som uppger att mer än 4 000 kristna dödades där förra året. Andra organisationer uppger att upp till 8 000 kristna dödas.

Förtryck och diskriminering

Burkina Faso, som återfinns på plats 20 på Open Doors lista, brukade anses vara en symbol för fredlig religiös samexistens, men efter två statskupper och ökat inflytande från militanta islamister har landet en av världens värsta kriser vad gäller internflyktingar. Många av de som flyr är kristna, och militärregimen har anklagats för krigsförbrytelser. 

Den nya rapporten visar även att kristna under livet på flykt riskerade att möta förtryck, bland annat genom diskriminering och krav på konvertering för att få nödhjälp och boende i ett flyktingläger.

– De kommer till ett flykting­läger med en blandning av männi­skor där den lägeransvarige ofta är muslim. Detta gör att kristna känner sig oerhört otrygga, efter det som de har varit med om. 

Nödhjälp når inte kristna

– När regimen delar ut ransoneringskort delas de ofta ut till lägerchefer, som inte ger några till kristna. Många kristna flyr därför från lägren, säger Peter Paulsson och talar om att rapporten är ett starkt komplement till de internationella rapporter som redan finns.

– Open Doors vänder sig också i rapporten till andra organisationer och aktörer som jobbar med nödhjälp, så att de uppgraderar betydelsen av den religiösa aspekten. Det borde vara centralt: det innebär att man tar hänsyn till risken för religiös diskriminering när man exempelvis bygger flyktingläger och planerar matdistribution, avslutar han.

Powered by Labrador CMS