Tältmöten lockar nya generationer

Under tältmöteskampanjen ”Det finns hopp” delade David Axelsson sitt budskap och förhoppning om att fler ska finna tro och frälsning.

Livsstil. – Vi tror att det är dags för väckelsemöten, säger David Axelsson, pastor i Kungsportskyrkan (EFK) – en av de fem församlingarna bakom förra veckans kampanj ”Det finns hopp” i Jönköping.

Publicerad Senast uppdaterad

Varför anordnade ni tältmöteskampanjen ”Det finns hopp”?

– Ursprunget var egentligen ett samtal som påbörjades före pandemin mellan flera olika kyrkor i stan om att vi skulle vilja göra något sådant här, svarar David Axelsson när vi talas vid innan kampanjen.

– Naturligtvis har vi haft en god relation med organisationen Heart of Evangelism och Sebastian Stakset. Men grunden är egentligen ett samtal som har pågått i flera år.

– Det handlar om att vi tror att vi nu behöver väckelsemöten. Det finns väldigt mycket konferenser där vi satsar på uppbyggelse för redan kristna, men det här är väckelsemöten och ett sätt att nå ut till nya människor.

Målet är naturligtvis att få se människor bli frälsta, att människor kommer till tro på Jesus. Att människor hittar sin väg till gemenskap till Jesus. Det är det absolut första målet.

David Axelsson, pastor i Kungsportskyrkan (EFK)

Vad är det med tältmöten? Vad gör dem intressanta?

– Det är klart att det för många är något nytt, vi blir mer synliga. Jag tror att det finns många i Sverige – inte minst nysvenskar – som aldrig har varit på tältmöte. Förr var det kanske vanligare, men när det gäller både nya generationer och nysvenskar är det kanske ett sätt att nå nya människor. Vi ville testa det, vi tror på det.

Hur har ni arbetat i förväg för att nå ut till folk?

– Dels har Brevlådemissionen och Roul Åkesson med team delat ut biblar till alla hushåll i Jönköping (75 000 biblar och 12 000 barnbiblar i Jönköping och Huskvarna, red anm) under sommaren. I dessa har informationen om tältmötena lagts med.

– Dels har vi också delat ut en tidning till de flesta hushållen i Jönköping. Sedan har vi naturligtvis varit aktiva på sociala medier. Vi har funnits på upplysta skärmar vid busshållplatser i Jönköping och så vidare. Det är på lite olika sätt vi har arbetat.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Hur ska jag säga? Det är både de som tycker att det är jättebra och de som inte tycker att det är bra. Som vanligt när kyrkorna gör något offentligt, så det är både och. Men framför allt finns det ett intresse för det.

– Tältmöten har vi haft förut genom åren i Jönköping, men kanske inte i den här storleken. 

Är det många som är med och jobbar?

– Säkert ett par hundra volontärer, om inte mer. Vi hade volontärssamling i onsdags, och då var det i alla fall 150 personer med. Då var ändå inte alla där, så det är många, som sagt. Det behövs många, och det är många.

Vad hoppas ni få för resultat? Vilket mål har ni?

– Målet är naturligtvis att få se människor bli frälsta, att människor kommer till tro på Jesus. Att människor hittar sin väg till gemenskap till Jesus. Det är det absolut första målet.

Det finns väldigt mycket konferenser där vi satsar på uppbyggelse för redan kristna, men det här är väckelsemöten och ett sätt att nå ut till nya människor.

David Axelsson, pastor i Kungsportskyrkan (EFK)

– Men sedan naturligtvis också att få vara en positiv kraft i stan. Vår stad är som många andra städer – vi har som många andra städer utmaningar i en del bostadsområden, både när det gäller kriminalitet, droghandel och så vidare. Vi tror att det här kan på något sätt ge hopp till dem som är utsatta eller dem som är ensamma. Kort sagt: målet är att få presentera Jesus.

Kyrkorna i Jönköping och Huskvarna har gått samman i flera satsningar i år?

– Alla kyrkorna hade en stor gemensam satsning, Hjärta Jönköping, i pingstveckan i maj. Sedan har vi den satsning flera kyrkor gjorde tillsammans nu i augusti i kampanjen ”Det finns hopp”.

– Det är egentligen olika spår, men man kan säga att båda har sitt ursprung i en händelse 2014, i samband med att högerextrema Svenskarnas Parti hade demonstration i staden. Då anordnade kyrkorna gemensamt en manifestation med klockringning och en samling, och just det förlöste något i staden. 

– Några i Svenska kyrkan tog initiativet till att genom klockringningen ”varna för fara”. Det blev mycket uppmärksammat och skapade någon form av gemenskap mellan pastorer, präster och kyrkor – vi såg att vi kan vara med och påverka, vi kan vara en positiv kraft.

– Man kan också säga att Pingst i Jönköping firat hundra år i år. Kanske har deras vilja att nå ut också blivit en drivkraft i att tältmötena blivit av tillsammans med några av oss andra, avslutar David Axelsson.

Powered by Labrador CMS