Hizbollah försvinner inte
– det kommer Iran se till
Kommentar. Hizbollah behöver inte sina missiler eller drönare för att behålla sin makt i Libanon, skriver Åke Hällzon i veckans kommentar.
Rök från ett av Israels flyganfall mot södra Libanon den senaste veckan.
Foto: Hussein Malla
Efter de israeliska flygattackerna mot Hizbollahfästen i södra Libanon har nu Iran hamnat i ett svårt dilemma: Ska landet fortsätta stödja sin viktigaste allierade utan att eskalera konflikten med Israel till en direktkonfrontation? Eller ska Iran dra sig tillbaka och därmed riskera att förlora sitt inflytande i Libanon, regimens just nu viktigaste regionala tillgång?
Hizbollahs raketer mot norra Israel har hittills tjänat Irans intressen väl. Att det i måndags slog ner en Hizbollah-raket i en förort till Haifa, 13 mil från den libanesiska gränsen, skapar stor rädsla och osäkerhet i Israel och har tvingat hundratusentals Israeler att lämna sina hem. Så långt in i Israel har någon raket aldrig nått.
Mullorna i Iran är förstås nöjda med det.
Eftersom Iran aldrig svarade på mordet i Teheran på den tidigare Hamasledaren Ismail Haniyeh, något som vi på ledarsidan tidigare skrivit om, har landet bidragit till att bibehålla ett spänt men bräckligt lugn i regionen. Men med den eskalerande konflikten i södra Libanon, och att Israel nu verkar vara på väg in i ett fullskaligt krig, kan Iran tvingas fatta ett smärtsamt strategiskt beslut: att ingripa direkt för att skydda sin viktigaste tillgång – ett Hizbollah-kontrollerat Libanon.
Det är shiamuslimska Iran som förser Hizbollah med vapnen som nu skjuts mot Israel, men organisationens civila, politiska och ekonomiska inflytande i det libanesiska samhället är minst lika viktigt som dess militära kapacitet.
Hizbollah har starka band till den shiamuslimska befolkningen i Libanon. Det finns ett omfattande nätverk av shiamuslimska vårdcentraler, skolor och välfärdsliknande institutioner som drivs av Hizbollah och finansieras av Iran. Dessa ger folket ett bättre vardagligt stöd än den utfattiga libanesiska staten någonsin kan göra. Enligt uppgift ska uppskattningsvis 70 000 personer vara direktanställda av Hizbollah.
Vad kommer hända om Israel anfaller södra Libanon? Ett krig kommer sannolikt inte att påverka Hizbollahs inflytande på det libanesiska samhället, trots att tiotusentals invånare i södra Libanon redan har tvingats på flykt. De fördrivna vet att Hizbollah kommer hjälpa dem med en återuppbyggnad efter kriget, medan de inte förväntar sig hjälp från den libanesiska regeringen.
Hizbollah behöver inte sina missiler eller drönare för att behålla sin makt i Libanon.
Det är inte heller troligt att Hizbollahs politiska dominans i förhållande till andra partier skulle förändras vid ett anfall. Även om organisationen inte längre har en majoritet i det libanesiska parlamentet kan man genom samarbete med oberoende ledamöter och mindre partier behålla sitt inflytande. (Till nyligen inkluderade dessa allierade även det kristna partiet Fria patriotiska rörelsen.) I valet 2022 förlorade det Iranstödda partiblocket som består av Hizbollah och dess allierade sin majoritet. Parlamentet som ska rösta fram ett nytt statsöverhuvud har sedan dess inte kunnat enas och därmed kan ingen ny regering bildas. Libanons regering är därför svag och oförmögen att fatta avgörande beslut, vilket passar Hizbollah bra. Armén är inte heller i stånd att utmana Hizbollahs militära styrkor.
Hizbollah behöver inte sina missiler eller drönare för att behålla sin makt i Libanon. Och även om Israel skulle slå ut organisationens vapen och hela militära förmåga skulle den fortfarande ha tillräcklig styrka kvar för att dominera Libanons politiska landskap. Det kommer Iran se till.