Film visar baksidan 
av det kriminella livet

– Meningen med både filmen ”Miséria” är att visa baksidan av det kriminella livet, den riktiga misären som följer med, berättar Sebastian Stakset.

Kultur. – Jag tror inte någon ung människa som ser filmen ”Miséria” blir sugen på att ge sig in i livet den speglar, säger Sebastian Stakset om filmen baserad på hans eget liv som har premiär den 13 september. Samma dag släpps albumet ”Miséria” där bland annat singeln ”Solen har fläckar” återfinns.

Publicerad Uppdaterad

Filmen ”Miséria” är löst baserat på Sebastian Staksets eget liv. När filmen släpps ger han också ut en skiva med samma namn.

– Meningen med både filmen och skivan är att visa baksidan av det kriminella livet, den riktiga misären som följer med, säger han i ett pressmeddelande. 

Filmen ”Miséria”, som har premiär i september, är löst baserat på Sebastian Staksets liv.

Efter att ha genomgått avgiftning 2013 blev Sebastian frälst och lämnade den destruktiva livsstilen bakom sig. Numera lägger han mycket av sin energi på föreläsningar, hjälparbete i Ukraina och att driva såväl ett stödboende för kvinnor med missbruksproblem som en öppen mottagning för kriminella som vill lämna den världen bakom sig eller är i behov av annat stöd. 

Vill göra gott

Idag känner Sebastian Stakset att han är skyldig att ”betala tillbaka” till samhället genom att göra gott.

– Jag hade inte levt nu om det inte vore för att folk svarade på mitt rop på hjälp. Så ja, jag känner att det är min plikt att hålla på som jag nu gör. Det är många som befinner sig i nöd där ute, men det är inte lika många som står beredda att svara på deras rop på hjälp.

Ola Rapace är en av skådespelarna i filmen.

Till sitt redan omväxlande CV lägger nu den forne Kartellen-medlemmen även skådespelare. I den av Liam Norberg regisserade filmen ”Miséria” gör Sebastian Stakset rollen som Adam, vars berättelse delvis hämtas från Sebastians egna upplevelser (i andra roller syns exempelvis Ola Rapace och Amanda Renberg). Att han skulle ta sig an uppdraget var allt annat än självklart.

– De provspelade väldigt många personer till den rollen och försökte hitta rätt, men till slut ringde de mig och frågade: ”Kan du gå ner i vikt och spela dig själv?” Då kände jag att då får jag väl göra det.

– Eftersom jag inte är någon skådespelare var det jättesvårt. Men jag förberedde mig så gott jag kunde och tog dramakurser, för om man gör jobbet dåligt pajar man hela filmen. 

Rollen förde även med sig problem av annat slag. Att återuppleva det gamla livets prövningar och stress innebar så mycket trauma och smärta att Sebastian drabbades av posttraumatiskt stressyndrom. Han fick även ett återfall.

”Det blev för tungt”

– Det var superjobbigt för jag hade sex års nykterhet då. Men när jag ser mina ögon i filmen och allt det som utspelar sig i den förstår jag varför. Även om en del i filmen är påhittat är det så många händelser som ligger verkligheten otroligt nära. Plus att inspelningen sammanföll med Nisses [Einárs] begravning, det blev helt enkelt för mycket som var tungt.

På singeln ”Solen har fläckar” gästas Sebastian av Nineb Youk. Även Petter, Dani-M och Sami Rekik från Medina medverkar på albumet.

Powered by Labrador CMS