Walan hyllas för lång kamp för mänskliga rättigheter

”Under folkrörelsen mot apartheidregimen i Sydafrika var Walan en självklar röst, som trots att han blev hotad och tagen av sydafrikansk polis aldrig gav upp kampen”. Så lyder motiveringen till Zaida Catalán-priset.

Nyheter. Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
– Det är mötet med människorna som motiverar mig i det jag gör, berättar han för Hemmets Vän.

Publicerad Senast uppdaterad

Priset, som instiftats av Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, tilldelas någon som genom sin handling bland annat visar på stort mod, kämpar för en bättre och fredligare värld och handlar på ett sätt som juryn tror att Zaida Catalán skulle beundrat, skriver den kristna biståndsorganisationen Diakonia i ett pressmeddelande. 

Magnus Walan, senior rådgivare hos Diakonia, tilldelas priset för sin mångåriga kamp för mänskliga rättigheter. ”Under folkrörelsen mot apartheidregimen i Sydafrika var Walan en självklar röst, som trots att han blev hotad och tagen av sydafrikansk polis aldrig gav upp kampen”, skriver juryn, och berättar också om hur Catalán och Walan bland annat möttes i Palestina i sitt arbete. 

Zaida Catalán, svensk jurist och under en tid miljöpartistisk politiker, kidnappades och sköts till döds under ett FN-uppdrag i Kongo Kinshasa 2017.

– Det är oerhört hedrande att få ta emot ett så viktigt pris. Jag tar emot det som en representant för alla de aktivister som arbetar för utsatta människors rättigheter – i Sverige och i världen, säger Magnus Walan till Hemmets Vän.

På vilket sätt är Zaida Catalán en förebild för dig? 

– Hon var och förblir en förebild för mig. Hon symboliserar kampen för att modigt försvara mänskliga rättigheter även i de svåraste av sammanhang. Det är viktigare i dag än någonsin, när allt fler människor som försvarar sina rättigheter hotas världen över. 

Vad motiverar dig i det du gör?

– Det som motiverar mig är mötet med människor runt om i världen, människor som fängslas, som lever i krig och i fattigdom, och som trots denna utsatthet ändå orkar arbeta vidare – inte bara för sig själva utan för andra i samma situation. Det ger mig hopp och styrka.

Ditt fokus är mycket biståndspolitiken – vad känns svårast just nu? 

– Det svåraste är att vi har en minister som återkommande väljer att ta varje tillfälle att ifrågasätta biståndet i stället för att se allt som det stödet åstadkommer. En regering som har brutit den enighet som funnits i riksdagen i femtio år om att vi har råd att avsätta en krona av hundra av landets samlade inkomster (BNI) till internationellt bistånd. 

– Med regeringens egna beräkningar kommer biståndet att gå ned till under 0,7 procent av BNI om ett par år, fortsätter Magnus Walan.

– Det är också svårt att förstå att regeringen hänvisar till att biståndet ska bli bättre när regeringens stora satsningar i biståndet i praktiken handlar om saker som exportstöd, att finansiera återvändande och integration i Sverige. Saker som inte handlar om att nå världens fattiga. Som inte ens är tillåtet att redovisa som bistånd enligt de internationella regler som existerar. 

Vad skulle du vilja se det närmaste året på det här området? 

– Jag skulle vilja se att Kristdemokraterna och Liberalerna, som traditionellt förstår och stödjer biståndet, inte går med på att man fuskar med biståndet på detta sätt, avslutar han.

Fakta: Zaida Catalán och priset

  • Zaida Catalán var en svensk jurist och under en tid miljöpartistisk politiker – bland annat som språkrör för ungdomsförbundet Grön Ungdom 2001–2005. 
  • Catalán var särskilt engagerad i frågor som rörde djurrätt, jämställdhet och sexköpslagen.
  • Från 2010 arbetade hon som expert på sexuellt våld i Goma, Kinshasa, och därefter i flera uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser, bland annat i Kongo Kinshasa, Afghanistan och på Västbanken.
  • I juli 2016 utsågs hon på uppdrag av Chile till FN-expert i Kongo Kinshasa. 
  • Den 12 mars 2017 kidnappades Catalán tillsammans med fyra kongoleser och ytterligare en FN-anställd under ett uppdrag i provinsen Kasaï Central i Kongo-Kinshasa. Catalán, hennes amerikanska kollega och en tolk hittades skjutna den 27 mars samma år.
  • Zaida Catalán-priset delas varje år ut av Grön Ungdom den 6 oktober, som är Cataláns födelsedag.

Powered by Labrador CMS