Dags att byta kurs

Krönika. Sveriges Blåbandsförbund: Genom att våga vägra rusdrycker kan du undvika att bringa en medmänniska på fall

– Ditt beslut att avstå det där glaset i ett festligt sammanhang kan stärka din vän eller kollega till att också säga nej tack, säger artikelförfattarna Mikael Hansson och Carl-Gustaf Severin.
Publicerad Uppdaterad

Alkoholens skadeverkningar är omfattande och påverkar de flesta delarna av samhället. Om vi ska kunna minska dessa måste viktiga kursändringar göras av individer, civilsamhälle och politiker. Enligt beräkningar som Systembolaget presenterade 2017 uppgår samhällskostnaderna för alkoholkonsumtionen till över 100 miljarder kronor årligen. Andra studier har visat att alkoholens belastning på Sveriges BNP kan vara ännu större. Bakom de dramatiska talen döljer sig stort mänsk- ligt lidande: barn med en otrygg upp- växt, personer som utsätts för våld, får nedsatt arbetsförmåga eller dör i förtid av sjukdomar och olyckor relaterade till alkohol.

Du som läser denna tidning har kanske inte valt en helnykter livsstil. Du dricker så sällan och måttligt att du aldrig blir berusad och ser inte att din alkoholkonsumtion medför någon risk. Tvärtom tycker du att det ger en höjd livskvalitet och smakupplevelse att ta ett glas vin till en middag tillsammans med goda vänner. Vi vill ändå be dig att reflektera lite över ditt eget drickande. 

Ingen människa vet i förväg när ens bruk ska övergå i ett missbruk. Saker och ting kan förändras.

Mikael Hansson och Carl-Gustaf Severin

Ingen människa vet i förväg när ens bruk ska övergå i ett missbruk. Saker och ting kan förändras. Risken att börja ”självmedicinera” vid en livskris är givetvis mindre om du inte brukar använda alkohol. Våra handlingar och livsval påverkar människor i vår omgivning. Ditt beslut att avstå det där glaset i ett festligt sammanhang kan stärka din vän eller kollega till att också säga nej tack.

Traditionen att servera alkohol i alla möjliga sammanhang är oerhört stark i vårt samhälle. Men historien visar att alkoholkulturen kan förändras över tid. Man uppskattar att svenskarna under 1800-talet i genomsnitt drack 40 liter sprit årligen. Läsarna och nykterhetsrörelsen tog upp kampen mot superiet och formade en motkultur där en alkoholfri livsstil blev norm. Människor blev inte bara befriade från alkoholmissbruk, de erbjöds också ett sammanhang där de tryggt kunde forma en ny tillvaro utan risk för återfall. Tyvärr har den bilden förändrats över tid. En del tidigare nykterhetsföreningar har övergett kravet på helnykterhet och våra församlingar är inte längre självklart helnyktra miljöer. På detta område måste förlorad terräng återvinnas!

Forskning visar på tre viktiga politiska verktyg för att minska alkoholproblemen: Begränsad tillgänglighet, begränsad marknadsföring och höga priser. Genom Sveriges EU-inträde har våra möjligheter på dessa områden urholkats allt mer. Alkoholliberala svenska politiker gör skadan än värre. Regeringen föreslår bland annat att omkring 600 bryggerier, destillerier och andra så kallade småska- liga tillverkare i Sverige ska tillåtas att sälja alkohol direkt till konsument, i anslutning till den egna produktionen. Man vill också sänka alkoholskatten för mikro- bryggerier av öl. Här behövs ett uppvaknade: Sluta rasera den restriktiva alkoholpolitiken!

Powered by Labrador CMS