OS-medaljören vägrade tävla på vilodagen

Ledare. Många skulle må gott av att leva efter den skotske idrottsmannens princip: Vila på söndagen

Eric Liddell vägrade att tävla på söndagar och bytte därför distans och vann bland annat finalen på 400 meter vid OS i Paris 1924.
Publicerad

Ur svenskt synvinkel blev OS i Paris 2024 en mycket framgångsrik olympiad. Fransmännen och världen kan andas ut. Fransk polis och militär slog en järnhand kring den franska huvudstaden, som lyckades stoppa hotfulla terrorattentat. 1972-års olympiad i München fick avbrytas, just av ett brutalt terrordåd, då riktat mot israeliska OS-deltagare. 

Nu hamnar president Macron, efter annat fokus, åter i hetluften när landet ska försöka bilda en fungerande regering efter parlamentsvalet den 30 juni till 7 juli 2024, utan någon riktig segrare.

Bland heroiska idrottsinsatser detta OS, när blickarna lämnade politikens turbulens, går tankarna till 100-årsminnet av Paris-OS 1924. En närmast chockerande och märklig bedrift dröjer sig kvar. Den oerhört framgångsrike skotske guldmedaljören Eric Liddell vann två guldmedaljer, men han skakade också om 1924-års OS genom att vägra springa 100-meters finaltävlingen på en söndag. 

För många var då söndagen en vilodag. Eric Liddell vägrade trots hårda påtryckningar att tävla på en söndag, trots att det var OS. Han fick helt enkelt byta distans och en medtävlare sprang i hans ställe, medan Eric tävlade andra dagar och vann två guldmedaljer.

Både då och idag utsätts idrottsmän inte bara för enorm resultatpress, men också att lojalt följa reglerna för sitt OS-lag och sitt land. Medaljerna hägrar, men de tävlande vill också hedra sitt land och skriva in sig i idrottshistorien. Få kunde förstå den skotske löparens bergfasta princip att inte tävla på en söndag.

Idrottens förbrödring har vi också fått möta, där inte bara kamp för den egna framgången varit fokus, utan även omsorg om medtävlare från de mest skiftande kulturer och länder.

Idag har vi nog fortfarande svårt att förstå hans orubbliga inställning. Dock har fackliga företrädare under många år fört en hård kamp för sina medlemmar om söndagsstängda butiker, en kamp som de dock tvingats ge upp när majoriteten av svenska folket bytt ut vilodagen mot en kommersialismens söndag. Då vilar man knappast eller, som förr, går i kyrkan. Istället firar åtskilliga ”sin mässa” i stormarknadernas tempel.

Oerhört många, både affärsanställda och konsumenter, skulle må väldigt gott av att söndagen förblev en vilodag att njuta av med naturupplevelser, familjegemenskap och vila. 

2024-års olympiad kommer att gå till historien då deltagare, publik och idrottsentusiaster inte bara minns medaljframgångarna. Man minns också den unika historiska inramningen med Eiffeltornet, Triumfbågen, Seinefloden, Konst- och kulturhuset Louvren. Få tidigare olympiader har kunnat uppvisa en kombination av idrottsframgångar och kulturupplevelser mitt för ögonen på tävlande och publik. Tiotusentals har sökt sig dit för den mångfald av spänning, kultur, skönhet som erbjudits och som ännu mer satt Paris och Frankrike på kartan.

Idrottens förbrödring har vi också fått möta, där inte bara kamp för den egna framgången varit fokus, utan även omsorg om medtävlare från de mest skiftande kulturer och länder.

Idrotten kan bygga hälsosamma broar, när det spåret väljs. 2028 blir en utmaning för USA och Los Angeles att leva upp till ädla ideal. Det kan även om fyra år förhoppningsvis skifta fokus från märkliga politiska beslut och ställningstaganden, inför en ny amerikansk presidentvalsperiod. Ifall en del av det som utlovas i valrörelsen blir förverkligat och inte bara är retorik, gagnar det knappast försoning och förbrödring till andra länder och folk.

Powered by Labrador CMS