Absurda påståenden 
i kampen om makten

Ledare. Opinionsmätningar pekar på jämn valrörelse – ett fåtal elektorsröster kan bli avgörande

Donald Trump och Kamala Harris står inför ett jämnt val, där varje elektorsröst kan bli avgörande.
Publicerad

Angreppen har varit hårda och lögnerna närmast ofattbara i den just nu heta presidentvalskampanjen i USA inför valet den 5 november. Kampen står intensiv mellan expresidenten, republikanernas Donald Trump och demokraternas Kamala Harris, som om hon vinner valet blir den första kvinnan att sväras in som president i USA den 20 januari 2025. 

För svenskt vidkommande är den amerikanska valrörelsen svår att förstå. Den kandidat som kanske inte får flest röster, men flest elektorsröster, personer som lägger sin röst antingen på Donald Trump eller Kamala Harris, vinner valet. 

Just nu är debatten intensiv främst i några av de mindre delstaterna Nebraska och Maine, som kan fälla avgörandet, beroende på hur elektorerna där röstar. Vid en jämn valrörelse, och opinionsmätningarna pekar nu i den riktningen, kan ett fåtal elektorsröster bli utslagsgivande för vem som sitter i Vita huset efter den 20 januari 2025.

Men vid sidan av den från svensk utgångspunkt komplicerade valproceduren, är utspelen heta och valtemperaturen stigande från både Trump och Harris. När Trump och hans vicepresidentkandidat tar till så absurda påståenden som att vissa invandrare äter husdjur börjar man undra över deras intresse för sanningen.

De två mordförsöken på Donald Trump, under en och samma valrörelse, ger en fingervisning om hur otäck och oförutsägbar denna valrörelse kan bli.

Försöken att slå mynt av en fruktansvärd händelse, när en person försökte mörda expresidenten, blir direkt makaber när Trumpsupportrar på Donald Trumps kampanjmöten bär t-shirts och andra produkter med bild på den blödande expresidents öra. Från svensk utgångspunkt är sådana metoder närmast ofattbara.

Men hur det nu är, måste både den röstande amerikanska befolkningen och människor i olika länder försöka ta sig förbi dessa massmediala effektsökerier och nå till kärnan. Vad handlar valet om? För även om det är amerikaner och inte vi svenskar eller europeiska medborgare som röstar i valet, kommer utgången att ha stark påverkan också på Europa, Sverige och andra länder i världen.

För även om det är amerikaner och inte vi svenskar eller europeiska medborgare som röstar i valet, kommer utgången att ha stark påverkan också på Europa, Sverige och andra länder i världen.

Om Kamala Harris skulle vinna valet kan man hoppas att hennes mer sansade och balanserade framtoning kan ha betydelse för amerikansk och internationell politik. Även om det hos henne och det demokratiska partiet finns starka liberala ståndpunkter, exempelvis i abortfrågan, där kvinnans val och rättigheter står i fokus, men knappast röster för de ofödda barnen. Detta är en mycket brännbar och komplicerad fråga. Om den gravida kvinnan behöver stöd och skydd behöver också de ofödda barnen det, när miljontals individers liv släcks genom aborter.

Om Donald Trump vinner valet kanske han lägger en annan tonvikt på abortfrågan, men då finns det istället ett antal andra frågor som kan bli direkt skrämmande, hur han exempelvis ser på migranter, fattiga människor, den stora godkända tillgången på vapen och en hel del andra värderingsfrågor.

Vad som är provocerande retorik i valrörelsen och vad som blir politisk verkstad i verkligheten efter valet, vet vi inte så mycket om. Hur kommer Trump att se på Nato och på USA:s relationer till Europa och övriga världen? Det kan få stora konsekvenser med en omvärderad syn.

Konflikterna i Mellanöstern och stödet till Israel, Mellanösterns enda demokrati, är andra brännande frågor med stor påverkan på övriga världen.

Powered by Labrador CMS