Aktiv lek i skogen stärker barnens hälsa och fantasi

Bygg en koja! Det har vi gjort sedan urminnes tider, och allt man behöver finns i skogen. Ett tips är dock att ta med några meter snöre eller ett par liggunderlag hemifrån.

Vardag. Naturen är som gjord för lek, rörelse och rekreation både för barn och vuxna. Inte bara sommartid, utan också under hösten och trots att vädret kanske är lite kyligare, lite våtare. Här är tipsen som gör det lite roligare att vistas ute i skog och mark.

Publicerad Uppdaterad

– Den naturliga miljön med stenar, snubbelrötter, kullar och klätterträd stimulerar motorisk utveckling, barnen blir mer koncentrerade och mindre rastlösa. Barn som vistas mer ute är friskare än de som inte gör det, säger Johanna, som är rektor på I Ur och Skur – Järvastaden, i en intervju som Friluftsfrämjandet publicerat. 

– I en mer stillasittande vardag är det viktigt att vi som arbetar med barn lägger grunden till en hälsosam vardag, med lek och rörelse som bas. Naturen är en självklar plats för det, fortsätter hon.

Lärande lek

Barns rätt till lek, vila och fritid, som finns stadgad i artikel 31 i Barnkonventionen, har inte alltid varit en självklarhet. När konventionen togs fram av FN sågs den rättigheten tvärtom som flummig. Idag ser man annorlunda på leken.

– Barn lär sig oändligt många saker genom att ”bara” leka: så som turtagning, konflikthantering, socialt samspel, förhandling, motorik, inlevelse och problemlösning, säger Johanna.

– I skogen måste barnen använda sin fantasi för att skapa leken, då det inte finns några redan förutbestämda leksaker. Barnen måste prata med varandra, vilket gör lek i skogen väldigt språkutvecklande.

Se upp i jakttider

– Naturen lugnar och lämpar sig väl för barn med särskilda behov. Alla barn får det utrymmet de behöver, och det finns möjlighet att gå undan om man känner att man vill vara ifred. Det är bara några exempel på den forskning som finns idag.

Använd gärna färgstarka kläder eller reflexkläder när du är ute i skogen.

Så här i jakttider: Man har rätt att röra sig i skogen även under den tiden och även om man inte är jägare, men det finns några saker man bör tänka på: Om det står mycket bilar på ett ställe kan det vara tecken på att man jagar i just det området – då kan man undvika att gå dit. Använd gärna färgstarka kläder eller reflexkläder.

Ge dig till känna om du stöter på en jägare, och avlägsna dig gärna lite så du inte stör jakten. Den som jagar har inte rätt att avhysa folk från området, men mycket handlar om att visa respekt för varandra i skogen.

Men vad kan man då göra ute i naturen? Naturskyddsföreningen har några tips på aktiviteter för både barn och vuxna – här är de:

• Ut i spenaten! Ofta finns äventyret precis där vi går och står. Stanna upp och sätt er ned en stund, se till att komma riktigt nära, föreslår de. Lyft upp ett par löv och be barnen berätta vad de ser: Ser löven likadana ut? Vad skiljer dem åt? Lyft upp en sten och kolla in småkrypen: Varför ser de ut som de gör? Kanske har ni med en lupp eller ett förstoringsglas. Och kom ihåg: Det handlar inte om artkunskap i första hand, utan om att upptäcka, undersöka, fundera, gissa och fantisera.

• Djurcharader! Charadlekar har underhållit oss i århundraden, och ute i naturen blir det extra roligt: Hur låter en lejon? Hur ser en elefant ut? Vad utmärker en snigel? Hur rör sig en kråka? Hur äter en ekorre? Hur kluckar en orre? Hur låter en tiger? Kanske kan man dela upp sig i olika lag och tävla med varandra. Man kan också variera leken genom att låta två eller fler göra charader tillsammans.

Ofta finns äventyret precis där vi går och står. Stanna upp och sätt er ned en stund, se till att komma riktigt nära. Lyft upp ett par löv och be barnen berätta vad de ser: Ser löven likadana ut? Vad skiljer dem åt?

• Skogsvernissage! Naturen är naturligtvis ett konstverk i sig, men här finns också mycket att använda för att skapa konst. Börja med en tavelram – vad kan du fylla den med? Kanske du kan bygga något – djur, en by eller konstiga varelser av kottar, stenar, barr, löv och kanske skräp? När konstverken börjar bli färdiga är det bara att samla allt i en glänta och inbjuda till vernissage – samtala och diskutera. Vintertid kan man blanda ut lite karamellfärg i vatten och fylla en vattenspruta för att ”måla” direkt på snön.

• Den stora skräpjakten! Även om det är skillnad på skräp och skräp så hör inget skräp hemma i naturen. Men att skräpsamla både i skog och mark, längs stränder och diken eller i parker och på gator kan också bli en lek. Dela upp i lag, sätt på skyddshandskar och tävla med varandra. Skräpjakten kan avslutas med att ni samlas och tittar på vad ni har hittat. Lägg upp allt i en rad och räkna ut hur många meter skräp ni befriat skogen ifrån. Eller bygg en staty och fotografera av den. Till sist källsorteras skräpet i olika säckar och tas till närmaste återvinningsstation. Du läser mer på Håll Sverige Rent (hsr.se).

• Bygg en koja! Det har vi gjort sedan urminnes tider, och allt man behöver finns i skogen. Ett tips är dock att ta med några meter snöre eller ett par liggunderlag hemifrån. Också här kan man dela upp sig i lag. Börja med att planera: Hur ska kojan se ut? Ska den byggas i ett träd eller på marken? Vad finns för material i närheten? Vad säger allemansrätten – finns det några regler vi måste följa för att inte störa naturen när vi bygger våra kojor? Sedan samlar vi material och börjar bygga. Därefter är det dags för visning: Kanske kan man fika tillsammans i kojan. Barnen kan visa och berätta hur de tänkte och hur man ville inreda den.

• Småkrypsrace! Det här kräver flera besök i skogen men är riktigt roligt. Vid första besöket gräver man en liten grop där man lägger ner en glasburk eller liknande. Skruva inte på locket men lägg det lite på glänt eller strunta i det helt. Därefter maskerar ni fällan med lite löv eller gräs. Vid andra besöket ser ni efter vilka filurer ni lyckades fånga. Studera och diskutera vad det är för djur. Sedan lägger ni en bit lakan eller en duk på marken. Rita olika figurer i varierande färg och form på duken och en startlinje. Nu är det dags för race! Varje barn väljer ett småkryp som sedan ska ta sig snabbast möjligt till utvald figur på tygstycket. Leken avslutas med att djuren får återvända till naturen – man måste ju vara snäll mot dem som är mindre.

Det finns många andra tips på aktiviteter i skog och mark. Det viktiga är att man har roligt och att man lär sig respektera naturen.

Powered by Labrador CMS