”I Gå Ut Mission finns
en unik iver att tjäna Gud”

Infällda bilden: Michael Kristensson, ny styrelseordförande i den ideella missionsorganisationen Gå Ut Mission. Stora bilden: Från en kampanj tidigare i år i Guinea med Daniel Bäckrud.

Livsstil. – Den oerhörda iver att tjäna Gud som jag upplever bland Gå Ut Missions medarbetare, den är helt unik, säger Michael Kristensson, ny styrelseordförande i den ideella missionsorganisationen Gå Ut Mission, som sedan år 2000 stöder evangelister och volontärer såväl i Sverige som internationellt.

Publicerad

– Gå Ut Mission har vuxit under de senaste åren och är en fantastiskt spännande organisation idag. De har haft ett väldigt fint arbete under många år, fortsätter Michael Kristensson när vi talas vid på telefon.

Han tillhör den välkända redarfamiljen Kristensson på Donsö, vars släkt har arbetat med sjöfart i generationer. Michael berättar hur missionsdirektorn Jonas Andersson ringde upp honom för några år sedan och talade om behovet av bollplank.

– Jag har haft en bra kontakt under flera år både med Jonas och Richard Lundgren, som grundade Gå Ut Mission. Jonas kände att de behövde några att bolla med kring det här med organisation och vad man kan tänka på när en sådan blir allt större.

– Det är många som är involverade nu, både ideellt och som får betalt för att arbeta med Gå Ut Mission, både utomlands och i Sverige. Vi var några företagare som ställde upp som en liten referensgrupp, kan man säga. Sedan kom frågan om vi kunde sitta med i styrelsen och därefter om jag kunde vara styrelseordförande – på den vägen är det.

– Det var inte ett helt lätt beslut att fatta. Jag samtalade en del både med Jonas och Richard innan jag kom fram till att det här var nog rätt, det var nog Guds vilja för en tid, fortsätter Michael Kristensson.

Han beskriver sig själv som en person med ett evangelisthjärta – men mer i Sverige än utomlands.

Från en resa med Young Missionaries till Nordmakedonien i april.

– Jag har varit väldigt mycket engagerad i församlingen hemma, Donsö Missionsförsamling och i evangelisationsarbete här i Sverige. Jag har också varit engagerad i Equmeniakyrkans församlingsplanterande arbete.

– Men jag upplevde ändå att det var Guds maning att detta var vad jag skulle komma in i nu. Men uppdraget som vi har att gå ut och göra människor till lärjungar, det gäller naturligtvis över hela världen.

– Jag brukar säga att vi får ”dra i ok” tillsammans med vår Herre, säger Michael Kristensson och använder ett gammalt svenskt uttryck för att samarbeta med någon.

– Då vill man gärna vara med, det är oerhört stimulerande. Sedan är det väl också så att segrarna i Sverige, om vi nu ska använda det ordet, inte är så lättköpta. Därmed inte sagt att de är det i andra länder, men jag ser hur Gå Ut Mission får väldiga resultat.

Vad är det du ser hos Gå Ut Mission? Vad fascinerar?

– Det fantastiska vi ser är det som kan uttryckas genom vårt ledord: … Så att mitt hus blir fullt (Lukas evangelium 14:23), svarar Michael Kristensson.

– Vi tror att Gud har en plan, att Gud vill nå alla människor, alla folk med evangelium. Och Gå Ut Mission har fått det speciella uppdraget att föra ut evangelium till folkgrupper och folk som inte tidigare har fått höra evangeliet, det som vi kallar för onådda folkgrupper, fortsätter han och talar om att många folkgrupper fortfarande tillhör den kategorin.

– Många av dem är i Asien och i Afrika. Gud leder oss på helt fantastiska vägar till de här folkgrupperna i olika länder. Där får vi uppleva när vi kommer dit att vi får gå i förberedda gärningar.

Har du själv hunnit vara med på någon av dessa resor?

– Bara någon gång och inte på någon av de stora väckelsekampanjer som Gå Ut Missions medarbetare har på olika platser. Jag har varit i Indien och i Indonesien som en förberedelse och då träffat lokala pastorer och ledare.

Här samlas människor som verkligen fått en kallelse till mission och här får de utlopp för den kallelsen. De är orädda människor i olika åldrar som känner att de verkligen vill vara tillgängliga för Guds verk.

Michael Kristensson

Sverige har en stark missionstradition – vad kan en organisation som Gå Ut Mission betyda i en sådan tradition? För nya generationer av svenskar?

– Jag tror att den tradition som Gud har lagt i vårt land med missionsiver eller en omsorg om människor som inte fått höra om Guds rike, att vi får fortsätta i den traditionen. Att vi får föra vidare det arvet på olika sätt, fortsätter Michael Kristensson.

– Och det är det vi gör: Dels har vi de lite större arbetena med kampanjer lite längre bort, dels har vi det vi kallar Young Missionaries, där ungdomsgrupper tillsammans med sina ungdomsledare får åka med till Nordmakedonien och Bulgarien och får där smaka på mission på ett hanterbart sätt när man är i de åldrarna, i tonårsåldern.

– Vi har också haft utbildningen Pionjär, där unga människor tränas både för mission i andra länder och också för församlingsplanterande verksamhet i Sverige. Eleverna har varit engagerade i församlingsplanteringar på många orter i Sverige. Det är också ett väldigt brett ekumeniskt arbete, vilket är väldigt spännande, berättar han.

– Här samlas människor som verkligen fått en kallelse till mission och här får de utlopp för den kallelsen. De är orädda människor i olika åldrar som känner att de verkligen vill vara tillgängliga för Guds verk.

– Att vi då tillsammans med lokala församlingar får möta de folkgrupper som är nästgårds till dessa och som inte vet något om Jesus, det är också fantastiskt fint. Det är fantastiskt att vara med i ett sådant arbete, avslutar Michael Kristensson, Gå Ut Mission.

Fotnot: Läs mer på gautmission.org.

Powered by Labrador CMS