”Musiken är mitt
uppdrag och kallelse”

Johan Åsgärde skapar musik med hjärta och själ, med en önskan att hans låtar ska beröra och påverka människors liv på djupet.

Kultur. En ny säsong och nya och nygamla låtar som ska släppas internationellt. Det är mycket som händer nu för låtskrivaren och musikproducenten Johan Åsgärde. Men det är inte plattformen eller scenen som är viktigast, förklarar han när vi talas vid. ”Jag gör det jag gör för att det ska betyda något för någon annan. Det är de personliga berättelserna från människor som blivit hjälpta av mina sånger som på något sätt får mig att hålla riktningen i varför jag skriver musik,” säger han.

Publicerad Uppdaterad

Johan Åsgärde släpper tillsammans med David Media under sommaren tre akustiska låtar på engelska: I juni kom ”Come On In” (Kom in), i juli ”Who you are” (Du är den du är) och i augusti kommer ”Freedom has a name” (Frihet har ett namn) med Cornelia Sander.

Alla tre är hämtade från albumet ”Identitet” som släpptes på svenska 2019.

– Alla låtar på skivan, förutom ”Frihet har ett namn”, skrev jag i USA tillsammans med olika vänner och i olika konstellationer. Så de är på engelska i originalversionen, berättar han när vi talas vid på telefon.

En känsla av otillräcklighet

Det började med en depression. Johan berättar hur han visserligen älskade Herren och levde för Jesus, men levde med fördömelse och en känsla av otillräcklighet. 

– Jag ville tjäna Gud så mycket så det kändes som om jag gick av på mitten ibland. Men det var så mycket strävan, så mycket oro och så mycket känsla av att själv försöka förbättra mitt kristna liv på något sätt, så jag sjönk i den här dyn, i min depression, bara djupare och djupare ju mer jag tog i med min egen kraft.

– Jag hade sprungit in i återvändsgränder gång på gång, och där i maj 2017, då jag kände att jag inte orkade längre … då var det som att det fanns en öppning för Gud att verkligen komma in. Jag fick se, särskilt under de tre första veckorna, hur färdigt allting är i Kristus. Och hur bortkopplad min prestation är från vad han har gjort för mig, fortsätter Johan Åsgärde.

– När jag förstod att jag är en ny skapelse, att jag inte kan lägga till eller ta bort något från vad han har gjort för mig, att jag har blivit återskapad till hans likhet, då infann sig den djupa, djupa frälsningsglädjen och också en sådan radikal kärlek till Herren för vem han är och vad han har gjort.

Dramatiska känslor

Han talar om ett unikt år då han nästan enbart sökte Gud och liknar det vid en första förälskelse – ”du vet när känslorna är så dramatiskt starka”, säger han.

– Sedan reste jag till USA tillsammans med David Medias Lars Petersson i mars 2018, och det var då jag skrev låtarna. Först i Nashville under två och en halv vecka, sedan i Los Angeles. Och alla låtarna var färgade av den här upplevelsen av Gud, det var därför jag kallade albumet ”Identitet”.

– Vår identitet i Kristus som Guds barn, att vi är födda på nytt och är en ny skapelse, fortsätter Johan Åsgärde.

Det som betyder så mycket för mig, det är de personliga vittnesbörden.

Johan Åsgärde

Vi kommer in på reaktioner och han berättar att han får mycket personliga reaktioner – oftast på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram, men också via mejl, exempelvis. 

– Både jag och David Media är också glada över hur de här sångerna har plockats upp internationellt – de finns med på spellistor hos musiktjänster som exempelvis Amazon. Det är helt nytt för oss att få komma in där. Men också hos stora kristna spellistor med många följare.

– Det har varit över förväntan, att de har exponerats så i ett helt nytt territorium för en svensk lovsångsledare. Men sedan är det detta som betyder så mycket för mig, det är de personliga vittnesbörden.

Att göra skillnad

– Det är det jag önskar, att mina låtar ska få betyda något som gör en verklig skillnad i människors liv. Att det blir ord och texter som hjälper människor när de sjunger ut dem, att de etablerar dem i en sanning, säger han och berättar som exempel om mötet med Hanna i Visby, som lever med funktionshinder och fysiska begränsningar och får hjälp av assistenter för sitt dagliga liv.

– Men hon är jättestark och är en fantastisk tjej. Hon har en favoritlåt som heter ”Jag säger ja” som jag har skrivit, en lovsång. I den finns en textrad: Jag ser i nådens ögon att sanningen om mig är inte vem jag varit utan vem jag är i dig.

Den första nya låten hoppas Johan Åsgärde ska kunna presenteras före jul. Men från januari 2025 och framåt ska de nya låtarna ”matas fram”, som han säger.

– Jag fick kontakt med henne när vi var på semester på Gotland och fick hälsa på henne i hennes lilla lägenhet. Jag fick stå där med henne i hennes lägenhet och i all enkelhet fick vi sjunga den här sången tillsammans. Du vet, i ett hörn av världen som ingen vet om.

– Det var ingen plattform, ingen scen, utan det handlade om att betjäna en människa med en sång som jag har skrivit. Men det betydde otroligt mycket för mig, och det blev också så viktigt för mig att förstå att allt vi gör i kärlek spelar roll.

– Det är inte så att uppmärksamheten är oväsentlig – ju mer folk som exponerar din låt, desto fler har möjlighet att få höra den och kan bli hjälpta av den. Men i grund och botten handlar allt om vad det du gör leder till och vad det gör i en människas liv.

– Om inte ambitionen när de här låtarna kommer till är att det ska hjälpa någon, att det ska vara trovärdigt och äkta och autentiskt för dig själv, då är det lätt att tappa bort sig på vägen, fortsätter Johan Åsgärde.

Vill se förvandlade människor

– Men sådana möten, sådana upplevelser får mig att komma ihåg varför jag gör det jag gör. För mig blir musiken och sångerna jag skriver klarare och klarare ju längre tiden går, det är mitt uppdrag och det är spjutspetsen i min kallelse.

– Om inte ambitionen när de här låtarna kommer till är att det ska hjälpa någon, att det ska vara trovärdigt och äkta och autentiskt för dig själv, då är det lätt att tappa bort sig på vägen, säger Johan Åsgärde.

– Varför gör vi det vi gör? Vi lever i en tid då marknadsföring och sociala medier och allt det här är så stort. Det är också nödvändigt, men låt oss komma ihåg att det är medel för det som är själva essensen i vad vi vill åstadkomma. Att se människor förvandlade.

Men nu arbetar du med nya låtar som kommer senare i höst?

– Det känns väldigt spännande, för det är nytt material på många sätt. Dels är det låtar som inte alls är så tydliga i sitt språk. De är mer abstrakta, och vissa sträcker sig mer mot människor som kanske är sökare och mot dem som personligt inte alls kan relatera till tron och till Jesus. Men låtarna har en betoning på hopp, liv, värde och mening.

– Jag lever väldigt mycket med att vi ibland gör det väldigt svårt för människor att komma till Jesus. Vi skapar kulturer och kontexter som blir saker som man på något sätt måste klä på sig själv innan man ens kan närma sig Gud i kyrkan.

– Det är som när Jesus säger till fariséerna i Matteus evangelium 23:13: Ni gör det svårt för människor att gå in i Guds rike, och själva vill ni inte gå in dit. Jag har själv lätt för att skriva pop och musik till tv och film, det som kallas syncmusik, jag älskar modern relevant musik. Det här är sådana låtar men med substantiella texter.

– Ett annat spår där jag varit mest tidigare, det är musik för Kristi kropp. Det är låtar av tacksägelse, pris och tillbedjan. Låtar som jag tror att vi behöver sjunga idag, där vi kanske inte bara upprepar vad vi har sjungit innan, utan låtar som ger en djupare förståelse och som etablerar oss i Guds ord, säger Johan Åsgärde.

Jag väljer att prisa Gud idag i stället för att ge efter för vemod, i stället för att ge efter för tungsinthet eller det som vill kväva min glädje

Johan Åsgärde

– En låt som jag har skrivit och som jag ska släppa framöver heter ”Garments of praise”. Texten är hämtad från Jesaja 61:3, där det står om kläder av lovsång i stället för kläder av hopplöshet eller modlöshet. 

Prisar Gud

– Jag väljer att prisa Gud idag i stället för att ge efter för vemod, i stället för att ge efter för tungsinthet eller det som vill kväva min glädje. De låtarna har mer karaktär av att utrusta och hjälpa Guds folk in i en djupare tillbedjan och glädje i Gud.

– Det är spännande, det är liksom två ben jag står på, och jag har hållit i det med en öppen hand. Jag har även bolag, team och människor i USA som hjälper mig med lanseringen där borta, fortsätter han och berättar hur den kristna musikbranschen framför allt nappat på de moderna, inbjudande sångerna och säger att det är vad som behövs.

Den första nya låten hoppas Johan Åsgärde ska kunna presenteras före jul. Men från januari 2025 och framåt ska de nya låtarna ”matas fram”, som han säger.

– Det är mycket relationer och sådant som ska på plats också när man satsar på det här sättet, det är ett teamarbete, det är det verkligen, säger han till sist.

Powered by Labrador CMS