Lars målar för att
lyfta fram Guds ljus

Lars Hällzon har Bibelns ord i ryggen när han målar.

Kultur. Ljuset. Det är huvudtema i Lars Hällzons (63) alltmer uppmärksammade konst. ”Drivkraften för mig som naturmålare är att förmedla skönheten i Guds skapelse.”

Publicerad Uppdaterad

Han börjar synas igen nu, efter en tids uppehåll, Lars Hällzon. Naturmålare. Olja, pensel.

Han har en speciell drivkraft.

– Ljuset är drivkraften. Och för mig som kristen har ljuset en speciell betydelse. Utan ljuset vore ju allting svart. Och här ser vi, inte minst i naturen – Guds skapelse – vad ljuset betyder. 

Lars lyfter fram Romarbrevet 1:19-20 om att vi kan se Guds egenskaper i skapelsen.

– Gud har lämnat fotspår i naturen. Gud är ju ljus. Även det fysiska ljuset är ett spår av honom. Tar man bort skuggorna, ja då blir det inte mycket kvar, motiven blir platta.

Detalj. Änder på våris.

– Jag säger så här: Naturen bjuder in till frid och skönhet. Naturen är ett Guds visitkort. Och det visitkortet vill jag måla av och försöka förmedla till andra.

Lärare och konstnär

Lars är grundskolelärare på en kristen friskola fyra dagar i veckan. Den femte arbetar han som konstnär. Ateljén ockuperar ett rum i lägenheten.

– 16 år som lärare nu. 

Först trodde Lars att han inte kunde måla. Men så kom han i kontakt med både pensel och färg, och …

– Det sa bara klick, säger han och skrattar.

– Färgklick!

– Jag var fast.

Minns också att jag tänkte: Varför har ingen visat mig det här förut?

Men visst finns måleriet i släkten. Mike Hällzon är rikskänd etablerad ikonmålare. Hans ingifta faster Signe målade, liksom hans pappas syster Margareta Hällzon. Liksom Lars mamma, pappa …

Detalj, vattenvirvel.

Utställningar

Det har blivit allt fler utställningar med Lars verk. Just nu ställer han ut på Galleri Svanen vid sjön Tysslingen som på våren lockar tusentals besökare för att se flyttfåglarna mellanlanda där.

I en ombyggd ladugård finns Lars verk upphängda bland kvarvarade rester av foderbås och kornas namnskyltar. Årstidernas ljus, så heter utställningen. För övrigt hans tredje vid Tysslingen. Avslutas 14 juli.

Här syns tydligt hans fäbless för naturens ljus. Fåglar som badar både i ljus och vatten, äpplen som låter sig värmas av solljuset, rinnande vårbäck, insjöns näckrosor…

– Roligt att ställa ut och få respons. Inbokat är redan Mellomgårdens Café utanför Varnhem nästa år i augusti, inte långt från Hornborgarsjön.

– Självklart vill man som konstnär visa upp verken. Och jag vill lyfta fram ett måleri grundat på devisen ”Måla det du ser – inte det du tror att du ser”. I klartext: en björk är inte bara en vit stam med svarta fläckar. Den är ett träd fullt av nyanser och faktiskt inte alls så vit som man kanske tror.

Detalj, äpple på kvist.

Uppmanad av Gud

Lars berättar att han fick uppmaningen av Gud att börja måla.

– Han talade till mig och sa ”du ska börja måla”. Och så blev det.

– Nu får jag vara med och lyfta fram skapelsens skönhet, i förlängningen Guds ljus.

Men att måla är inte alltid en dans på rosor. Att i ersättning få betalt för all den tid man lagt ner på ett verk, ja det vet alla konstnärer att det minsann inte är så lätt.

– Ett kvitto på att jag är på rätt väg fick jag ett tidigare år på den lokala Vårsalongen, anordnad av Studieförbundet Vuxenskolan och en lokaltidning i Örebro. Priset där sporrade mig att måla vidare. Och framtiden, den ser färgglad ut.

– Det här är något jag vill fortsätta med så länge jag orkar. Man kan säga att det har släktskap med att vara yrkesfotograf. Man arbetar med ljuset, de rätta vinklarna, vill förmedla något i verket …

– Och i mitt fall Guds fotspår. Känns underbart att få använda mina penseldrag till det.

Powered by Labrador CMS