”Gud gör något nytt i Sverige”

– Under tältmöteskampanjen Heart of Evangelism fick vi höra väldigt starka vittnesbörd av människor som levt i utanförskap och mörker, som till exempel Sebastian Stakset och det ger en väldig förväntan och tro på evangeliet, att det fungerar, säger Rune Borgsø, infällda bilden.

Livsstil. – En fantastisk upplevelse, säger Rune Borgsø, Heart of Evangelism, som var med på tältmöteskampanjen ”Det finns hopp” i Jönköping i förra veckan. Fem kyrkor stod bakom kampanjen tillsammans med organisationen.

Publicerad

– Tältet är ju väldigt stort (3 400 sittplatser, red anm) och det är så fascinerande när det fylls med människor, vilket det ändå gjorde under flera kvällar. Sista kvällen var det 3 000 personer i tältet, så det var en väldigt speciell upplevelse, fortsätter Rune Borgsø, som annars är en av pastorerna hos Livets Ord. 

Ekumenisk grund

Men grunden i Heart of Evangelism är ekumenisk, stryker han under och talar om hur de som står i ledningen för organisationen kommer från olika samfund – Hans Weichbrodt från Svenska kyrkan, Carl-Gustav Severin från Trosrörelsen, Edward Sköllerfalk från Pingst och Stefan Swärd från Evangeliska frikyrkan (EFK). 

Han berättar att tältmötena på Elmiafältet i Jönköping den 8–11 augusti var välbesökta om än inte fullsatta. 

– Det är en riktig väckelseton, en känsla av att Gud gör något nytt i landet. Massor av människor, härlig atmosfär och kraftfulla vittnesbörd. Det var en väldigt speciell upplevelse att få se plattformen fyllas kväll efter kväll med människor som söker frälsning och kommer tillbaka till Gud.

Starka vittnesbörd

– Vi fick höra väldigt starka vittnesbörd av människor som levt i samma utanförskap och mörker som Flavia Perez, Sebastian Stakset och de andra har levt i, och det ger en väldig förväntan och tro på evangeliet, att det fungerar, säger Rune Borgsø.

– Det handlar om det som pågår i Sverige med gängkriminalitet och alla dessa skjutningar och det som Sverige lider av. Att människor därifrån, den ene efter den andre, blir frälsta skapar en tro på väckelse. En tro på att väckelsen kan lösa de här problemen i Sverige.

Med en kapacitet på 3 400 sittplatser blev tältet nästan fullt flera kvällar, vilket visade på det stora intresset för kampanjen ”Det finns hopp” i Jönköping.

Tältmöten var något som många kyrkor använde sig av på 1960- och 1970-talen – varför plockar man upp det igen?

– Det är väldigt enkelt: Det är på grund av Guds tilltal. Jag tror inte att Sebastian Stakset ens visste vilken tradition som finns kopplad till tältmöten när han fick från Herren att han skulle ha ett tält, svarar han.

– Genom ett Guds mirakel kunde han köpa in tältet, få till transporterna kring tältet och han fick stolarna till tältet. Allt det där har bara varit övernaturligt och på Guds initiativ.

– Det finns en signal i det här med tält som har med väckelse att göra, och jag tror att det är något som attraherar kristenheten. Tältet är en neutral zon där ingen kyrka eller något samfund har ett ägandeskap.

Tältet är en neutral zon där ingen kyrka eller något samfund har ett ägandeskap.

Rune Borgsø

– Heart of Evangelism har ändå väldigt djupa ambitioner av att vara ekumeniska – det tillhör hela kristenheten. När man har en tältkampanj finns det ett samarbete mellan olika församlingar med olika samfundstillhörighet. Det blir väldigt vackert, fortsätter Rune Borgsø, och berättar att kanske framför allt Kungsportskyrkan och Pingstkyrkan var mest framträdande.

Ett genombrott

– Ska det här representera ett genombrott för något ute i landet måste den ekumeniska sidan vara med. Du måste samla Guds folk – det kan inte bara vara Pingst som fixar det eller EFK som står bakom det. Det behövs en ton av väckelse, en ton av att Gud gör något nytt i Sverige utifrån vad som är Sveriges utmaningar.

– Det är något i att det är tidigare ”banditer” som står i fronten för vad Gud gör och samlar kristenheten i något som har med väckelsetradition att göra på det sätt som ett sådant här tält utgör. 

Men Sebbe, som fick visionen om det här tältet, hade egentligen ingen aning om det. Han trodde det var något helt nytt när han förklarade det för Carl-Gustav Severin, som själv hade predikat i tältmöten i Jönköping på 1970-talet.

Carl-Gustav Severin från Trosrörelsen var en av talarna i tältmöteskampanjen.

”Det finns hopp”

Rune Borgsø berättar hur de haft kampanjen ”Det finns hopp” på flera platser i landet både i år och förra året. 

– Sedan har vi den lite enklare formen av kampanj – ”Älska Örebro”, eller beroende på vilken stad det är i landet. I höst har vi till exempel en ”Älska Kalmar”-kampanj i början av september. Då anordnar vi också ”Det finns hopp” i Malmö – men inte i tält utan i en arena. 

– De här kampanjerna fortsätter i olika städer hela tiden. Vi har nyligen varit i Halmstad, vi hade ett torgmöte i Kramfors härom helgen. Så det är olika nivåer på det. Men när vi har kampanjen ”Det finns hopp” så går hela maskineriet in i en stad.

– Nu börjar bönen kring var någonstans tältet ska upp nästa år. Det finns lite planer, men det är inte officiellt ännu. Tanken var att vi skulle vara i Södertälje i juni-juli men det funkade inte – vi fick inte plats utan fick anordna en mindre kampanj – Älska Södertälje.

Jag tror inte att Sebastian Stakset ens visste vilken tradition som finns kopplad till tältmöten när han fick från Herren att han skulle ha ett tält.

Rune Borgsø

Vad vill ni? Vad är målet med Heart of Evangelism?

– Nu finns det olika aktiviteter inom organisationen. När det gäller tältet och själva evangelisationen så är det att bryta igenom i Sverige. Det är bara väckelse som kan möta Sveriges problem. Eller som Sebastian brukar säga: Han har ännu inte sett ”någon fylld med den helige Ande skjuta någon annan i huvudet”, fortsätter Rune Borgsø.

– Ska man få bukt med gängkriminaliteten är väckelse, eller att människor blir frälsta, det mest effektiva. Det är en ny tid för evangelium i Sverige, och att människor blir frälsta är lösningen på Sveriges problem. Det är den viktigaste visionen för Heart of Evangelism.

– Sedan har du det här med vårt ”Heart Center” och andra aktiviteter. Där är målet att möta människor i den brustenhet och trasighet som finns i utanförskapet, de som växer upp i den här dysfunktionella delen av samhället med missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa. Att ge dem en väg från utanförskap till aktivt lärjungaskap och att få se dem upprättade i Jesus, avslutar Rune Borgsø. 

Powered by Labrador CMS