SST läggs ned – trots kritik

Myndigheten för stöd till trossamfund läggs ned. ”Men politikerna vill att verksamheten ska fortsätta oförändrad”, säger Isak Reichel, myndighetschef på SST. Arkivbild.

Nyheter. Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) ska läggas ner och verksamheten ska överföras till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det är en av reformerna som regeringen föreslår i budgetpropositionen som kom förra veckan.

Stöd till trossamfunden

  • Staten hanterar Svenska kyrkan och övriga trossamfund i Sverige på olika sätt, både av historiska skäl och för att Svenska kyrkan är mycket större än alla andra.
  • Svenska kyrkan har en egen lagstiftning och tar inte emot statliga bidrag på samma sätt som andra trossamfund.
  • Det är myndigheten SST som hanterar övriga trossamfund. Där införs nu även demokrativillkor för att ta emot statliga bidrag.
  • Enligt regeringens budget betjänas 848 908 personer i dessa samfund. Några av de största är Katolska kyrkan, pingströrelsen och Equmeniakyrkan.

”Varje skattekrona ska göra så stor nytta som möjligt”, skriver regeringens företrädare i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet och föreslår att tre myndigheter försvinner: Statskontoret inordnas under Ekonomistyrningsverket och byter namn till just Statskontoret. Myndigheten för arbetsmiljökunskap inordnas i Arbetsmiljöverket.

Och slutligen Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) överförs till och inordnas i Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Oro hos kyrkor

SST är den myndighet som tar hand om bidragshanteringen till alla trossamfund förutom Svenska kyrkan. De är också experter i alla frågor kring religion och hjälper till med statistik i exempelvis utredningar och rapporter.

Oron hos kyrkor och samfund är nu stor för vad som kommer att hända. I ett remissvar nyligen påpekade Sveriges kristna råd (SKR) att kompetens och kunskap riskerar att gå förlorad om förändringen genomförs. ”För att tjänstemännen även fortsättningsvis ska kunna fullfölja främjandeuppdraget och rättssäkert tillämpa villkoren för statsbidrag behövs den religiösa läskunnigheten säkerställas”, fortsätter SKR och talar om ”potentiella målkonflikter mellan myndighetens befintliga uppdrag och den grundlagsskyddad religionsfriheten”.

Ska fortsätta oförändrat

– Motivet med en sammanslagning är inte att man ska göra saker annorlunda, utan vi noterar att politikerna vill att verksamheten ska fortsätta oförändrad, säger Isak Reichel, myndighetschef på SST, till Dagen.

Motivet med en sammanslagning är inte att man ska göra saker annorlunda.

Isak Reichel, myndighetschef SST

Han hänvisar till skrivningar i budgetpropositionen som säger att man vill värna den kompetens som finns idag. Regeringen föreslår också ett center för trossamfundsfrågor, som ska se till att kompetensen bevaras intakt. De organisatoriska förändringarna ska vara klara den 1 januari 2026.

82 miljoner i bidrag

SST finns idag i Ekumeniska centret i Alvik utanför Stockholm, men någon flytt till Växjö, där MUCF har sitt huvudkontor, är inte att vänta enligt uppgift. Summan för bidrag till trossamfund budgeteras till 82 miljoner kronor, vilket ligger fast sedan tidigare år. Dessutom tillkommer 10 miljoner för säkerhetsåtgärder till Judiska centralrådet.

– Vi vet inte så mycket om hur det kommer att bli, det kommer vi att ta reda på under det dryga år som är kvar, fortsätter Isak Reichel.

Powered by Labrador CMS