De valde Guds kallelse – paret trotsar alla odds i Siljansnäs

För Solrun och Stefan Samuelsson handlar livet om att leva för Gud. Genom deras sång och predikan vill de nå människors hjärtan – och påminna om vikten av en ny väckelse i Sverige.

Livsstil. Solrun Samuelsson föddes med en ovanlig hudsjukdom men vågade trotsa alla odds och lita på Gud. Nu sjunger hon med en röst fylld av glädje, medan hennes make Stefan predikar om frälsningens väg.

Publicerad

Den lilla byn Siljansnäs ligger vackert inbäddad vid Siljans strand och omges av storslagna landskap som för tankarna till en svunnen tid. Här möts besökaren av böljande ängar, majestätiska skogar och blånande berg som skapar en harmonisk kontrast till den spegelblanka sjön.

Från toppen av Björkberget, som stolt reser sig över landskapet, öppnar sig en vidsträckt utsikt över sjöar och skogsklädda berg. Här kan man stå och beundra storslagna omgivningar, där naturens egen palett av färger växlar i takt med årstiderna.

Solrun Hlödversdottir Samuelsson framför en gripande sång med klar och stark röst under väckelsemötet i Siljansnäs.

Denna lilla pärla i Dalarna erbjuder inte bara en naturskön upplevelse. Här finns också en levande, ung församling.

Det är söndag förmiddag och jag är på besök i Siljansnäs frikyrkoförsamling för att predika, leda församlingen och musicera.

– Jesus, jag viskade ödmjukt ditt namn, när vid korsets fot jag stod. Mötte din frälsnings öppnade famn. Renades i ditt blod, sjunger Solrun Hlödversdottir Samuelsson med stor känsla.

Medan jag ackompanjerar henne, upplever jag hur sångens budskap griper tag i gudstjänstfirarna.

– All ära tillfaller Jesus, avslutar Solrun och ler.

Hennes make, Stefan Samuelsson, fyller i:

– Det stora och ofattbara är att Gud vill och kan bruka oss, säger han, trots vår mänskliga otillräcklighet. Vi har bara en längtan, att människor ska bli berörda av Guds Ande genom vår predikan och sång.

Livslång kamp med sjukdom

Jag har haft glädjen att möta Solrun och Stefan flera gånger. Solrun föddes i Keflavik, Island. Hon är utbildad barnskötare, men med en passion för sång. Hon har studerat musik i sju år i Reykjavik, under The Royal Schools of Music i England. Hon har också fortsatt sin musikaliska utbildning på både Island och i USA. Hemma på Island har hon sjungit i många olika kyrkor och medverkat i både radio- och tv-gudstjänster.

Ingemar Helmner vid sitt besök i Siljansnäs frikyrkoförsamling. Tillsammans med Solrun Hlödversdottir Samuelsson och hennes man Stefan, förmedlas ett starkt budskap om tro, hopp och Guds nåd, där sång och predikan blir redskap för Guds verk i människors hjärtan.

Men Solruns liv har varit allt annat än enkelt. Hon föddes med den ovanliga hudsjukdomen lamellär iktyos, som innebär att hennes fett- och svettkörtlar inte fungerar. Detta har orsakat stora hudproblem, och hon har även haft svårigheter med balansen och sina fötter, vilket lett till att hon varit sjukpensionär i många år.

Men trots dessa prövningar har Solrun behållit sin livsglädje.

– Det är Guds nåd som bär mig, säger hon med sitt varma leende.

Hennes röst är klar och stark, och varje sångstrof bär med sig ett budskap som når djupt in i hjärtat på dem som lyssnar. Att jag får ackompanjera henne är inget annat än en ära.

Det var Solruns mormor som först tog med henne till Pingstkyrkan i Keflavik. Där, i ett väckelsemöte med evangelisten Willy Hansen, fattade hon beslutet att ta emot Jesus som sin frälsare. Bara nio år gammal började hon sjunga i kyrkans kör, och dagen då hon döptes fick hennes mormor höra av en dam att hon sett en ängel gå bredvid Solrun som höll henne i handen på väg upp ur dopgraven.

Sången är ett redskap för Gud

För dem som mött Solrun och känt atmosfären när hon tolkar de äldre, starka psalmerna, råder ingen tvekan om att hennes röst är ett redskap Gud använder för att sprida sitt evangelium. Även om hon mödosamt tar sig fram till mikrofonen och ibland behöver stöd, handlar hennes sång inte om smärta eller sjukdom. Istället förkunnar hon glädje och helig inspiration, och hennes fokus är alltid på Jesus, aldrig på henne själv.

Kyrkans talarstol ska inte användas för allmänt småprat och trevliga berättelser, den ska förkunna Guds Ord.

Stefan Samuelsson

Hennes make, Stefan Samuelsson, är född i Uppsala men har starka rötter i Rättvik. Han är utbildad kock och har arbetat inom hotell- och restaurangbranschen, men hans hjärta slår starkast för församlingen och evangeliet. Förutom att ha studerat språkvetenskap och idé- och lärdomshistoria, har Stefan fördjupat sig i Bibeln och känner en stark kallelse att predika.

– Kyrkans talarstol ska inte användas för allmänt småprat och trevliga berättelser, säger Stefan bestämt, den ska förkunna Guds Ord.

Han ser predikandet som ett heligt uppdrag och studerar alltid bibeltexterna noggrant för att tränga djupt in i deras innebörd. Det är omöjligt att inte känna respekt när Stefan tar till orda – hans ord är ödmjuka men fyllda av en helig övertygelse.

Under en period bodde familjen på Island, och Stefan talade vid flera tillfällen även på isländska, men nu ser de Dalarna som sin plats på jorden. Med sitt klingande dalmål har han nått fram till många människor genom sin predikan.

Kallelsen till Lövsjön

De senaste åren har Gud lett deras steg till en liten pingstförsamling i Lövsjön, några mil från Ludvika. Det är en unik gemenskap med bara en handfull hängivna medlemmar, men församlingen är levande och engagerad. Varje sommar reser de ett stort tält där de håller möten fyllda med sång, musik och enkel predikan om frälsningens väg.

– Det är klassiska väckelsemöten, berättar Stefan, präglade av folklighet, spontanitet och en andligt stark atmosfär. Genom åren har många människor fått sina liv förvandlade där.

Mötet präglades av klassisk väckelsetradition, folklig spontanitet och en stark andlig atmosfär. Under tältets tak, där himlen känns nära, förkunnas frälsningens väg och många berörs av Guds närvaro.

– Den som en gång upplevt väckelsen, alltså ett verkligt nedslag av Guds Ande, kommer aldrig att bli tillfredsställd med något annat, säger Stefan. Guds äkta liv kan inte ersättas av några substitut, och om det är något vi behöver i svensk kristenhet idag så är det en ny våg av väckelse och en förnyad tro på Guds Ord.

Trots läkares råd valde de livet

Trots den sjukdom som plågat hennes kropp i hela livet, är det inte den Solrun väljer att tala om när jag möter henne. Istället lyfter hon fram sina två barn. Ingen av dem har ärvt sin mammas sjukdom. När hon var gravid sa läkarna att hon skulle överväga att göra abort på grund av sin sjukdom, men Solrun vägrade.

– Jag kastade mig på Gud och litade på att han skulle stå bakom sitt Ord och sina löften, säger hon. Och Gud är trofast – båda barnen föddes friska.

Gud söker villiga kärl, även om de är enkla, spruckna och kanske kantstötta. Det viktiga är inte själva kärlet, utan skatten Gud har lagt ner i oss.

Stefan Samuelsson

Nu befinner sig paret i ett nytt skede i livet där de i bön söker Herren för framtiden. Trots sina kroppsliga begränsningar har de en stark tro på att Gud fortfarande vill och kan bruka dem.

– Vi tror att han, genom sin nåd och Andens kraft, kan verka genom oss, trots vår mänskliga svaghet, säger de i korus.

Stefan påminner om ett bibelord som ligger honom varmt om hjärtat:

– Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften ska vara Guds och inte komma från oss själva.

– Skatten är kunskapen om Guds härlighet, Jesu liv i oss och den helige Andes kraft och utrustning, säger Stefan. Vi har så lätt att fokusera på lerkärlet – oss själva – och diskvalificera oss innan vi ens har börjat.

Han betonar vikten av att vara tydlig och bibelförankrad när man förkunnar i en tid där det blir allt svårare att leva som en överlåten kristen. Samtidigt ser han fram emot framtiden med tillförsikt och förväntan.

– Gud söker villiga kärl, även om de är enkla, spruckna och kanske kantstötta. Det viktiga är inte själva kärlet, utan skatten Gud har lagt ner i oss, säger Stefan och ler. 

Powered by Labrador CMS