Utredning: Asylbeslut
i konvertitärenden brister

Migrationsverkets asylbedömningar när det gäller konvertit- och hbtqi-ärenden brister, menar Statskontoret i en ny rapport.

Nyheter. Migrationsverkets bedömningar av asylärenden brister tydligt, visar en ny rapport från Statskontoret. I den analys som Statskontoret gör menar man samtidigt att konvertit- och hbtqi-ärenden är svåra att enhetligt och rättssäkert pröva.
– Statskontorets analys visar att det finns behov av fortsatt utbildning om konversion, konstaterar Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, som delar utredarnas bild.

Publicerad Senast uppdaterad

Även om myndigheten bedömer att det inte rör sig om systematiska brister rör det sig ibland om så allvarliga brister att Migrationsverket borde göra mer omfattande och fördjupade analyser av den rättsliga kvaliteten, skriver också Människorättsadvokaterna när de kommenterar Statskontorets rapport ”Många öar små – Migrationsverkets styrning och uppföljning av den rättsliga kvaliteten i asylprocessen” från den 7 oktober.

– Analysen stämmer väl överens med våra slutsatser i Konvertitutredningen och dess följdverkningar, säger Ruth Nordström, advokat vid Människorättsadvokaterna, som var en av de instanser som intervjuades av Statskontorets utredare.

Rebecca Ahlstrand och Ruth Nordström, advokater hos Människorättsadvokaterna.

– Mot bakgrund av detta har Människorättsadvokaterna lämnat in över 50 klagomål till FN:s kommitté mot tortyr, som rör asylsökande som bland annat har åberopat konversion som skyddsskäl.

– I drygt 30 procent av fallen har utvisningar stoppats intermistiskt av kommittén, och i fyra fall har Sverige fällts för brott mot konventionen mot tortyr för att ha utvisat kristna konvertiter, vilket vi anser är allvarligt, fortsätter hon.

FN saknar helhetsbedömning

Kollegan Rebecca Ahlstrand hos Människorättsadvokaterna pekar på bristerna i Migrationsverkets utredningar.

– Handläggningen av asylärenden där religion åberopas som asylskäl, inklusive konversion och ateism, visar att det saknas en lämplig metod och vägledning för hur en utredning av genuin konversion ska gå till, att asylutredningarna har fel fokus, att handläggarna inte tar hänsyn till individuella förutsättningar och att myndigheten inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till skriftlig bevisning, säger hon.

– FN:s kommitté mot tortyr anser att svenska migrationsmyndigheter har misslyckats med att göra en individualiserad bedömning av den personliga och verkliga risk som familjen skulle möta vid en utvisning. 

– Kommittén kritiserar även att samtliga skyddsgrunder och riskfaktorer, bland annat konversionen, inte prövats tillsammans i en helhetsbedömning och i ljuset av den aktuella situationen i hemlandet, hävdar advokat Rebecca Ahlstrand.

SKR: Behov av utbildning

Sveriges kristna råd delar Statskontorets bild av bristerna i asylprocessen och uppmanar regering och Migrationsverket att vidta åtgärder för att stärka rättssäkerheten.

Sofia Camnerin, generalsekreterare Sveriges kristna råd

– Sveriges kristna råd har under lång tid varit engagerad i hur konvertiters asylärenden utreds och bedöms, konstaterar Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd och talar om ett fortsatt behov av utbildning om konversion.

– Återkommande och på debattplats har vi pekat på de systematiska brister som vi funnit och insisterat på att insatser måste göras för att förbättra bedömningarna i asylprocesserna, inte minst när det gäller konversion och skyddsbehov.

Sedan ett par år tillbaka samordnar Sveriges kristna råd de präster och pastorer som medverkar i Migrationsverkets fortbildningar för handläggare och beslutsfattare kring just konversionsärenden i asylprocessen. Under 2023 och 2024 deltog 256 handläggare och beslutsfattare i dessa dialogseminarier.

”Sveriges kristna råd uppmanar regeringen och Migrationsverket att hörsamma Statskontorets förslag och vidta åtgärder för att stärka rättssäkerheten i asylprocessen”, skriver de i ett pressmeddelande.

Tiotusentals asylärenden och asylbeslut

Det var förra året som regeringen gav i uppdrag åt Statskontoret att se över i vilken mån Migrationsverket upprätthåller enhetlighet och rättssäkerhet i bedömningen av asylärenden. När utredningen överlämnades i förra veckan hade 45 000 av Migrationsverkets beslut om asyl granskats och 37 200 av migrationsdomstolarnas beslut från 2020–2023.

Utredarna har tittat på regeringens styrning, Migrationsverkets interna styr- och stöddokument, uppföljningar och statistik från Migrationsverket, en enkätundersökning bland ett sextiotal medarbetare, expert och chefer på Migrationsverket, samt ett tiotal intervjuer med forskare och andra aktörer inom migrationsområdet. 

RFSL: För snävt fokus

Bland de som intervjuats av Statskontoret inom ramen för översynen finns representanter för Sveriges kristna råds medlemskyrkor men också olika organisationer. Även RFSL stöder den bild som rapporten ger av hbtqi-ärenden, men menar samtidigt att fokuset varit alltför snävt och att åtgärderna är otillräckliga.

– Vi kan aldrig acceptera att brister i rättssäkerheten ytterst leder till att skyddsberättigade hbtqi-personer utvisas till förföljelse. Vi nöjer oss inte förrän regeringen säkerställer att Migrationsverket kommer till rätta med problemet, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande RFSL.

Powered by Labrador CMS