Jordgubbar med bismak

Ledare. Kriminella gäng tvättar pengar genom jordgubbsförsäljning • Polisen: Kontrollera swishnumret

Det har visat sig att vaksamhet krävs vid jordgubbsinköp för att förvissa sig om att man inte medverkar till brottslig verksamhet.
Publicerad Uppdaterad

Jordgubbar kan ruttna i sommarvärmen om man inte ser upp. Men nu visar det sig att en del jordgubbsförsäljning också är rutten. Den kan vara kopplad till kriminell verksamhet, där pengar tvättas mellan jordgubbsförsäljare och kriminella nätverk som sysslar med grov brottslighet. Förra veckan gjordes ett samordnat tillslag av Polisen, Kronofogden, Arbetsmiljöverket och flera myndigheter mot sammanlagt 15 olika företag inom frukt- och gröntbranschen. 

Så tänk på vem som har sålt jordgubbar till dig i midsommartid. Beroende på vem du köper dem av, kan du vara med och gynna kriminella nätverk i den pågående gängkriminella konflikten i Sverige. Det verkar så smidigt att komma till ett jordgubbsstånd och bara knappa in ett Swishnummer på sin mobiltelefon för att betala. Men överallt tycks kriminalitet nästla sig in.

De omkring 15 olika jordgubbsföretag som Polisen och andra myndigheter gjort en aktion mot, visar sig ha kopplingar till den internationellt efterlyste gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo. 

Han har fått sitt smeknamn därför att han och stora delar av hans släkt, under många år drivit olika företag i frukt- och grönsaksbranschen. Skatteverket har länge haft ögonen på dessa företag som ägnat sig åt både import och försäljning. En släkting till familjen, kusin till Ismail Abdo, utbildade sig till åklagare men blev tvungen att skaffa sig polisbeskydd och behövde flytta till hemlig ort.

Johan Sörbom, nationell insatsledare hos polisen, säger till Dagens Nyheter att syftet med det omfattande tillslaget förra veckan var att försvaga de ekonomiska strukturerna kring de gängkriminella. På sikt hoppas myndigheterna därigenom minska dessa utövares handlingsutrymme.

Kanske inte alla som den senaste tiden handlat jordgubbar från ett fruktstånd och tyckte att priserna var lockande, tänkte på i vems ficka pengarna hamnar. Nu ger polisen tipset till dem som handlar att kontrollera att jordgubbsförsäljaren har ett swishnummer som börjar på 123.

– Swisha inte till jordgubbsförsäljare som inte har ett 123-nummer, säger Per Lundbäck, biträdande kommenderingschefen vid Polismyndigheten i Bergslagen.

Seriösa jordgubbsförsäljare som har registrerade företag, kan man också begära kvitto av, för att förvissa sig om att man inte medverkar till brottslig verksamhet.

Den omfattande insatsen mot jordgubbsförsäljare på olika platser, där flera myndigheter gick samman, gav goda resultat, menar Polisen.

I den grovt kriminella verksamhet som pågått ett antal år i Sverige med fruktansvärda konsekvenser, söker företrädarna uppenbarligen hela tiden alla tänkbara vägar där man kan göra svarta inkomster vita genom olika företagskonstellationer. Det verkar dock ha kommit som en överraskning för vanliga medborgare att nu också jordgubbsförsäljning blivit en kanal för denna ljusskygga verksamhet.

Ismail ”Jordgubben” Abdo, som nu är internationellt efterlyst, greps och dömdes och fick ett femårigt fängelsestraff. Polisen beskriver honom som en person med ett mycket stort våldskapital. Flera av de mord som utförts i den gängkriminella miljön i Sverige, misstänker polisen att han ligger bakom. Några av de bolag, som myndigheterna ser är kopplade till Ismail Abdo, tror man har använts för penningtvätt och omfattande narkotikahandel. Han uppehåller sig troligen i Turkiet och greps nyligen, men släpptes mot borgen.

Det är både tragiskt och påfrestande att behöva vara så vaksam, att till och med jordgubbsförsäljning kan bidra till kriminell verksamhet. Vår uppmärksamhet behöver finnas där hela tiden.

Powered by Labrador CMS