Biskop Åke Bonnier: ”Tack gode Gud att Lisa får stanna”

Biskop Åke Bonnier tackar Gud och gläds över att nioåriga Lisa inte utvisas till Albanien.

Nyheter. Nioåriga Lisa, som skulle utvisas ensam till Albanien, får nu stanna i Sverige, precis som hon och hennes vårdnadshavare önskat. Biskop Åke Bonnier, en av många som engagerat sig i fallet, gläds över beslutet.

Publicerad

Lisa som föddes i Sverige har bott i ett familjehem i Järpås utanför Lidköping. Den 17 juni rapporterade Radio Skaraborg att flickan fått ett tillfälligt uppehållstillstånd. Paulina Backström är Lisas vårdnadshavare och säger till P4 Skaraborg den 17 juni: ”Vår advokat Robert Nyström har precis ringt och berättat att Lisa har fått tillfälligt uppehållstillstånd. Vi är så lyckliga. Hon får stanna till nästa sommar och då ansöker man igen om fortsatt uppehållstillstånd. Det är väl så man gör tills man får det permanenta uppehållstillståndet.”

”Jag är så glad. Det här är mitt land”, säger Lisa i en intervju med SVT Nyheter Väst efter att hon fått glädjebeskedet.

Lång väntan

Men väntan och osäkerheten har varit lång. Många har engagerat sig för Lisa. En av dessa är Skaras biskop Åke Bonnier som i ett debattinlägg skrev i slutet av april: ”Lisa ska utvisas till Albanien, ett för henne främmande land och där hon inte kan språket. Där finns ingen familj som kan ta emot henne och sannolikheten är stor att hon kommer att hamna på ett barnhem.” 

Åke Bonnier förklarade vidare att Lisas mamma fanns i ett annat land och att både hon och de som Lisa bodde hos ville att familjehemmet skulle få adoptera henne. Pappan fanns det först ingen uppgift om, men senare blev han identifierad. Föräldrarna hade tidigare sökt asyl i Sverige men sedan fått avslag. Åke skrev vidare i sitt debattinlägg: ”Lisa själv har uttryckt en önskan att få stanna kvar där hon bor eftersom hon inte vill ryckas ifrån det sammanhang där hon rotat sig och känner sig trygg … Vi behöver också i än större utsträckning kunna sätta oss in i barns olika situationer och känna ansvar för jordens barn. Inte bara för dem som är oss nära utan för varje enskilt barn. Den generation som växer upp behöver förebilder i medmänskligt agerade. Både hos enskilda, hos organisationer och i hela samhället. Vår uppgift är därför att bli mer medmänskliga som samhälle, för att vi ska kunna ge hopp till kommande generationer. Visa på att var och en har betydelse, att varje människa är oändligt värdefull och har rätt till liv och utveckling.”

Gråter och skrattar

På frågan vad Paulina Bäckström känner efter det positiva beskedet säger hon: 

– Jag är osäker på vad jag känner, jag har inte hunnit landa i det. Jag gråter och skrattar om vart annat. Lisa är också lycklig. Vi skrattar och vi gråter ihop, fram och tillbaka. 

Någon dag efter nyheten att Lisa får stanna formulerade biskop Åke Bonnier en tacksägelsebön på sin Facebook-sida: ”Gud, jag vill tacka dig av hela mitt hjärta att nioåriga Lisa får stanna i Sverige på tillfälligt uppehållstillstånd. Tack gode Gud att detta blev möjligt! Tack gode Gud för din konkreta kärlek till henne och hennes familjehem. Var med dem under det år som ligger framför och led dem på dina vägar.”

Kritiken mot ett stelbent regelverk där man inte tagit hänsyn till Lisas bästa har väckt stor massmedial uppmärksamhet. 

Powered by Labrador CMS