Med erfarenhet från både politiken och näringslivet ger Anders Borg en unik analys av Nordens ekonomiska styrkor i sin bok "Vart är vi på väg?".Foto: Rickard L. Eriksson
Recension. Sverige och Norden har goda ekonomiska framtids-utsikter. Det är den röda tråden i Anders Borgs nya bok, Vart är vi på väg? (Bonniers). Förklaringen ligger bland annat i våra stabila regeringar, hållbara samarbetsavtal mellan fack och arbetsgivare, vår goda utbildningsnivå och förmåga att anamma ny teknik. Hemmets Väns Rolf Johnsson har läst.
Anders Borg var finansminister i Reinfeldts regering mellan 2006 och 2014, en roll han skötte så väl att han 2011 utsågs till EU:s främste finansminister av Financial Times. Idag är han styrelseordförande för LKAB – efter att ha efterträtt Göran Persson. Han sitter även i styrelserna för Viaplay och Stena. Utöver detta har han nu rollen som författare.
Redan tidigt i boken förklarar Borg att ekonomiska prognoser sällan är enkla att göra och ofta visar sig felaktiga. Dagens internationella ekonomier är för komplexa för att kunna prognostiseras med precision, vilket innebär att regeringar och företagsledare ofta tvingas ändra sina planer. Men trots detta slår Borg fast att ”vi har några hyggliga år framför oss. De ska vi använda till att öka robustheten och minska riskexponeringen. Dessutom investera för framtiden”.
Tror på Norden
Det är tydligt att Anders Borg är optimistisk om Nordens framtid, även om han inte ser på EU:s södra halva med samma positiva blick. Han menar att stabila regeringar och ett djupt rotat förtroende för myndigheter är en stark grund för ekonomisk utveckling i de nordiska länderna. Därtill har fack och arbetsgivare, ända sedan Saltsjöbadsavtalet 1938, haft en fungerande dialog och förhandlingskultur, även om det ibland sker genom hårda förhandlingar. Detta samarbete saknas i länder som Frankrike, Spanien och Italien, där arbetsmarknaden oftare präglas av strejker och en inlåsning i föråldrade strukturer som bromsar utvecklingen.
Borg ser den nordiska modellen som en väg framåt. Här tar vi till oss ny teknik, vi är generellt sett välutbildade och undviker att fastna i gamla tankebanor. Det öppnar dörrar för ekonomisk tillväxt, och ny teknik skapar framtida jobb och inkomster.
Orosmoln
Borg gör en bred analys av det ekonomiska fältet. Han framstår som insatt och kunnig, med kontakt med många av EU:s toppekonomer, centralbankschefer och finansministrar.
Han ser också potentiella hot vid horisonten, bland annat den svaga integrationen. Många som kommer från länder i Nordafrika har låg utbildningsnivå och svagt förtroende för myndigheter. Det försvårar deras inträde på arbetsmarknaden, särskilt för kvinnor som ofta står utanför utbildning och arbete på grund av kulturella normer från sina hemländer. Denna problematik är svår att lösa eftersom framtidens
arbetsmarknad kräver allt mer kunskap.
Med Trump vid rodret
Riskerna med att du sparar, arbetar eller utbildar dig för mycket är måttliga.
Anders Borg, ur boken ”Vart är vi på väg?”
Borg beskriver också vad Donald Trump skulle innebära för Sverige. Han ser både hot och möjligheter. Om Trump inför tullar på 20 procent, hur påverkas då svensk export? Här menar Borg att svensk export är djupt integrerad med USA:s tillverkningsindustri och kännetecknas av produkter som järn, kvalitetsstål, innovation och ny teknik – sådant som även USA är beroende av. En tull skulle slå mot EU, men kanske inte lika hårt mot Sverige. Om svenska kronan samtidigt försvagas, kan det gynna vår export, även om utlandsresor skulle bli dyrare för svenskarna.
För Tyskland däremot skulle tullarna vara förödande. Den tyska bilindustrin, särskilt lyxbilsegmentet, skulle tvingas genomgå ett stålbad av svåröverskådlig omfattning, särskilt i ett läge där Tyskland redan brottas med stora ekonomiska bekymmer.
Hoppingivande
Borg hyllar också Sveriges starka finanser, som förstärktes redan efter Palmes regeringstid. Göran Persson inledde saneringen, och den har fortsatt under efterföljande finansministrar. Att ”spara i ladorna” är ett av Borgs centrala budskap – för sämre tider kommer komma. Han framhåller även vikten av att ”säkra den svenska modellen för framtiden”. Hela den nordiska modellen har, enligt honom, mycket goda förutsättningar att lägga grund för en god samhällsutveckling kommande decennier. Summan av jämlikhet, entreprenörskap och teknikutveckling ger, enligt Borg, en stark grund. Det största hotet mot denna utveckling kan vara en försvagad regeringsmakt och ett mer fragmentiserat politiskt system. Han påpekar också att urbaniseringen, inflyttningen till städerna, främjar ekonomisk utveckling då nya teknikbaserade jobb växer fram i svenska städer.
Utbildning och sparande
Vart är vi på väg?
SAKPROSA
Anders Borg
Albert Bonniers Förlag
304 sidor
I korthet: Anders Borg ger en optimistisk framtidsvision för Sverige, trots svag integration och ekonomiska risker med Trump som president. Han menar att den nordiska välfärdsmodellen står stark. Boken är mer analytisk än personlig.
Borg lyfter även fram hur huspriser och priser på bostadsrätter ökat med fem–sex procent per år under de senaste åren, en utveckling som ligger i nivå med USA. Det ser han som en hållbar trend för länder med en stabil ekonomisk utveckling. Han menar att han har en optimistisk syn på framtiden, sett i ett långt perspektiv. Vetenskap och teknikutveckling lägger grunden för en stigande levnadsstandard, och framtida handel med länder som Indien ser han som ett plus för svensk ekonomi.
Hans budskap är att vi ska vara optimistiska men också förstå innebörden av riskexponering. Vi bör spara, men spara klokt. ”Riskerna med att du sparar, arbetar eller utbildar dig för mycket är måttliga”, skriver Borg.
Språket i boken präglas av en blandning av finansiell jargong och breda, politiska resonemang, vilket ibland blir problematiskt. Borg är en skicklig talare, och hans förmåga att dra snabba, breda penseldrag inom ekonomi och politik gör sig ofta bra i talarstolar och presentationer. Men i bokform blir språket lite stelt och upprepat, och den ekonomiska fackjargongen, fylld av termer som ”utmaningar” och ”tillväxtresor”, känns tung och kan avskräcka läsaren. Detta hade förmodligen kunnat åtgärdas med hjälp av en skarpare redaktör som stramat upp och klargjort resonemangen, särskilt för en bredare publik.
Avslöjande inblickar saknas
Vidare saknas den personliga insyn som många läsare kanske förväntar sig av en bok skriven av en tidigare finansminister. För den som hoppas på avslöjande inblickar i maktens korridorer är innehållet förvånansvärt återhållsamt. Borg håller sig till ett språk och en struktur som känns polerat och distanserat, vilket kan ge intryck av att han främst vill framställa sig som en ansvarsfull realpolitiker snarare än att dela med sig av några mer personliga eller omvälvande reflektioner från sin tid i politiken.
Trots att språket bitvis känns tungrott, finns här ändå intressanta avsnitt frågor kring migration, skattepolitik och arbetsmarknad. Borg har uppenbart en annan, betydligt mer restriktiv syn på migration, än Fredrik Reinfeldt.
Borgs sätt att sammanfläta Sveriges ekonomiska potential med sina framtidsanalyser gör boken till spännande läsning för den som vill förstå vad som väntar. Här får vi en ekonomisk vision och samtidigt en hoppfull bild av hur Sverige och Norden, genom stabilitet, utbildning och teknikutveckling, har goda förutsättningar att bygga en hållbar framtid.