Prylarna som räddar dig i vintertrafiken

Vintertrafik kräver extra förberedelser – snö, kyla och oväntade stopp kan ställa till stora problem på vägarna.

Vardag. Är du redo för vinterväglaget? För en del är det självklart att ha förberett både sig själva och bilen långt innan snön kommer. Men också förare i yrkestrafik kan tyckas ovanligt naiva när det första snökaoset slår till. Här är tipsen att ha med på vägen.

Publicerad

Det är ett år sedan det stora snökaoset på E22:an i januari i Skåne. Fler än tusen bilar satt fast i snön i drygt ett dygn innan de lyckades ta sig loss. Många av förarna var då både rejält frusna, hungriga och törstiga – de skulle bara åka en kort sträcka och tyckte inte att de behövde så mycket, berättade de. Och vem var beredd i det läget? 

Men vintertrafik kräver mer av bilförare än sommarens torrare vägytor. Man vet inte alltid när en köldknäpp slår till eller något händer så trafiken stoppas helt. Plötsligt sitter man där med problemen. Det är därför det alltid är bra att tänka efter före. Även om de stora trafikhelgerna runt jul och nyår ligger bakom oss har vi månader av snö och is framför oss. 

Här är tipsen på prylar som absolut ska finnas med eller som är bra att ha i bilen vintertid:

1. Varningstriangel. En sådan måste enligt lag finnas med i bilen året om – den ska bara finnas med. Ha den lättillgänglig och sätt upp den minst 50 steg från bilen när du stannat på vägen. Det finns också extra varningslampor att köpa som också är bra.

2. Första hjälpen-väska. Den ska innehålla det viktigaste om olyckan är framme, som kompresser och plåster och liknande. Finns från några hundra och uppåt. 

3. Reflexväst. Måste du ut och exempelvis sätta upp en varningstriangel är det viktigt att ha en sådan. Men inte i bagageutrymmet utan i närheten där du sitter. 

4. Spolarvätska. Färdigblandad spolarvätska är bra att ha i bilen vid en krissituation. Kolla också spolarvätskan regelbundet och fyll på den hemma i lugn och ro.

5. Isskrapa. Självklart ska en sådan finnas med i bilen. Eller flera, om ni behöver hjälpas åt. 

6. Snöborste. Ibland behövs också en borste för att få bort snön. Köp en borste med teleskopskaft så undviker du att få snö på dig. Det finns även kombinerade isskrapor och snöborstar med lång räckvidd på marknaden.

7. Snöskyffel. Självklart ska du ha en skyffel i bilen. De finns även hopfällbara och tredelade. Vilken du väljer är helt upp till dig, bara du har en! Skulle du fastna i en snödriva eller om du blir insnöad av en plogbil är en sådan ovärderlig.

8. Grus eller sand. Det kan låta som överkurs, men har du en flaska sand i bilen kan det göra mycket om du har lite att strö ut när du fastnat på en isig parkering eller liknande.

9. Bogserlina. Ibland behöver vi hjälpa varandra. Med en bogserlina kan du dra loss andra, eller själv få hjälp i en krissituation. 

10. Startkabel, eller extra starthjälp, så att ni antingen kan få hjälp att starta den egna bilen eller någon annans, om batteriet laddat ur. Tänk på att man ska koppla den röda kabeln till pluspolen på bilarnas batteri och den svarta kabeln till minuspolen på batteriet på bilen som ska hjälpa till att starta och till någon jordad metalldel på motorn eller karossen på bilen som ska startas. Läs gärna rekommendationer i förväg i manualen eller handboken för just din bil.

11. Varma kläder, filtar, mössor och vantar så ni inte fryser om bilen stannat och värmen inte fungerar eller om ni måste lämna bilen och gå till närmaste hus för att kalla på hjälp. Det finns även nödsovsäckar att köpa om du behöver övernatta i bilen. Ha gärna med ett par arbetshandskar också du exempelvis måste åtgärda en punktering genom att byta till reservhjulet. Och rejäla vinterstövlar om du behöver ut och pulsa i snön. Men låt inte bilen gå på tomgång: När snö lägger sig som isolering på motorhuven kan den få bilen att koka. 

12. Ficklampa, eller pannlampa. Det är viktigt att synas i vintermörkret och du kan skicka signaler om var du befinner dig. Ha även gärna med en visselpipa för att kunna påkalla uppmärksamhet vid behov i din nödutrustning för bilen.

13. Powerbank. Ett bärbart fulladdat batteri kan rädda liv. Moderna telefoner drar mycket ström och det är inte säkert att du kan ladda mobilen via bilens batteri. Försätt dig inte i en situation där du inte kan ringa eller vara kontaktbar.

14. Radio, för att kunna ta emot viktig information. Skulle bilens batteri bli helt slut eller slutat fungera så du inte kan lyssna på bilradion kan det vara bra att ha med en extra radio som drivs med vanliga batterier eller en så kallad vevradio.

15. Enklare mat. Choklad, nötter eller torkad frukt är en bra idé att alltid ha i bilen, liksom dricksvatten. Och en termos med varm dryck är suveränt. Liksom livsviktiga mediciner, om du behöver ta sådana regelbundet. Vem vet när hjälpen kommer om man sitter illa till. 

16. Värmeljus, de kan också vara bra att ha med sig i bilen. Men tänk på att använda dem under uppsikt och att det måste finnas viss syreomsättning i bilen.

Smart är också att ha det mesta i en särskild väska i bagageluckan som du enkelt regelbundet kan kolla. Då vet du var allt finns om krisen slår till. 

Powered by Labrador CMS