Krig och konflikter driver på våldet mot kristna

World Watch List 2025: De 50 länder där förföljelsen av kristna är som värst. Nordkorea toppar listan för 20:e året i rad, följt av Somalia, Jemen och Libyen.

Nyheter. Våldet ökar mot förföljda kristna i världen. Det visar Open Doors årliga rapport World Watch List som presenteras i veckan. Den internationella organisationen talar om 380 miljoner kristna i totalt 78 länder där förföljelsen är allvarlig, mycket allvarlig eller extrem.
– Och det är framför allt i länderna under de 50 värsta länderna som förföljelsen ökar mest, berättar Peter Paulsson, Open Doors Sverige.

Publicerad Senast uppdaterad

Människorättsorganisationen Open Doors firar i år 70 år. De har funnits i Sverige sedan 2008 och arbetar för förföljda kristna över hela världen, bland annat genom att statistiskt bevaka hur förtryck och förföljelse ökar i världen. 

– Vi vet inte hur vi ska uppmärksamma detta ännu, vi vet bara att vi kommer att göra det, säger generalsekreterare Peter Paulsson som tillsammans med kommunikationschef Sofia Dernánd möter Hemmets Vän en vintrig förmiddag innan rapporten släpps. 

Men samtalet börjar med årets World Watch List, Open Doors lista över de 50 värsta länderna för världens förföljda kristna. I 13 av dessa länder beskrivs förföljelsen mot kristna som extrem. Open Doors räknar med allvarlig, mycket allvarlig eller extrem i totalt 78 länder. 

Förföljelsen av kristna
i världen – topp 50

Källa: Open Doors

Värst i Nordkorea

Återigen toppas World Watch List av Nordkorea som i mer än 20 år beskrivits som det värsta landet att leva i som kristen. Landet har 98 poäng – endast två poäng från maxgränsen, och där finns de flesta kristna i arbetsläger.

– Men det är framför allt två länder som sticker ut på årets lista – Jemen som får 94 poäng och Sudan som får 90 poäng, berättar Peter Paulsson. 

– Det hänger delvis ihop med att båda länderna har drabbats hårt av krig och konflikter. Krigets konsekvenser spiller över på de kristna och skapar indirekt eller direkt förföljelse. Det blir värre i ett totalt osäkert område och ett ingenmansland, mer eller mindre. 

– Det här är dessutom två muslimska länder. Även om de också var utsatta innan blir det nu mycket mer fritt fram att ge sig på den kristna minoriteten. 

Du brukar räkna ihop total­poängen på de 50 värsta länder – är den högre i år?

– Ja, det är den. Innan 2006 gick totalpoängen lite upp och ner, det fanns ingen tendens åt något håll på det sättet även om vi gradvis såg en ökning. Men det har aldrig varit ett så ihållande skifte som sedan dess: Från 2006 har totalpoängen ökat varje år utan undantag. 

– Att vi i Sverige 2008 började arbeta med Open Doors var därför väldigt lämpligt.

Antalet kristna som dödas för sin tro uppges i den nya rapporten vara 4 479 personer, en liten minskning mot föregående år då 4 998 personer dödades. Men samtidigt har våldet mot kristna ökat tydligt under året.

– Det är i Nigeria som antalet dödade kristna har sjunkit ordentligt, närmare tusen personer. Dock har antalet dödade ökat markant i andra länder, fortsätter Peter Paulsson.

Sex mätområden

– Vi använder oss av sex mätområden i vår statistik: privatliv, familjeliv, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet – men också förekomsten av våld. Vi brukar tala om ”squeeze and smash” (klämma och krossa), de första fem brukar vi benämna ”squeeze” och det sjätte ”smash”, när vi vill beskriva hur förföljelsen utformas. 

– Och när det gäller våldet har ökningen varit totalt 54 poäng i alla dessa länder jämfört med 2024. Det är alltså tydligt att våldsutövningen har ökat markant. Även om dödssiffran sjunkit i Nigeria har de maxpoäng på 16,7 poäng i denna kategori – och det hade de även tidigare.

Kyrkor tvingas under jord

– Men våldet har ökat också i andra afrikanska länder. Vi ser det även i Centralasien, i länderna mellan Afghanistan och Ryssland, som Kirgistan och Kazakstan. 

Han nämner även hur våldet ökat i Uzbekistan, Azerbajdzjan, Tadjikistan och Turkmenistan. Peter Paulsson och Sofia Dernánd berättar att de båda tidigare har besökt flera av dessa före detta Sovjetstater i Centralasien.

Sofia Dernánd, kommunikationschef, och Peter Paulsson, generalsekreterare, på Open Doors Sverige, presenterar World Watch List 2025, och lyfter särskilt fram den extrema förföljelsen i Jemen och Sudan, där krig och konflikter har förvärrat situationen för kristna i år.

– Det är auktoritära regimer som nu verkligen ser till att den stränga lagstiftning de haft sedan tidigare efterlevs. Tidigare har man sett lite mellan fingrarna på vad som skett i de underjordiska församlingarna, säger Peter Paulsson, och Sofia Dernánd talar om att det är stor skillnad mot tidigare. 

– Kyrkan tvingas alltmer under jord. Man gör räder mot kyrkorna och attackerar pastorer och församlingsledare våldsamt. I synnerhet i Kazakstan, där exempelvis Livets Ord en gång i tiden startade en stor församling, fortsätter Peter Paulsson.

I Afrika har grupper av militanta islamister slagit hårt mot kristna i olika länder under senare år. Flera afrikanska länder ligger idag i topp på listan – inte minst i det så kal­lade Sahelbältet i norra Afrika. Somalia är tvåa på listan, Sudan fyra och Libyen femma, till exempel. Har det blivit värre i de här länderna?

– Det är fortfarande 16 miljoner kristna människor på flykt i Afrika. Vi har tidigare talat om 28, 29 olika militanta grupper med agenda för Afrika – men det talas också om nya grupper, svarar Sofia Dernánd. 

– Vi har över lag ett väldigt stort fokus på Afrika eftersom så mycket händer där och har gjort så under lång tid. Det eskalerar och blir bara värre. Vi har en global kampanj som vi kallar ”Arise, Africa”, fortsätter Peter Paulsson. 

– Det är flera orsaker till förföljelsen där. Dels handlar det om regimer som inte riktigt klarar att hålla koll på sitt eget land, svaga stater. Man har inte kontroll på landets gränser och det skapas då vakuum där olika intressenter utnyttjar tillfället. Ofta är det islamistiska grupper som har ambitionen att öka sitt inflytande. Det i sin tur drabbar de kristna. 

– Och vid sidan av militärkupper och islamistgrupperingar finns också rena banditgäng som bara är ute efter att röva och förstöra. 

Vi kommer in på Fulanifolket som finns längs hela Sahelbältet och är en av de större folkgrupperna.

– De har förändrats, tidigare var de goda grannar. Men nu har många blivit alltmer islamistiska, säger Sofia Dernánd, och Peter Paulsson talar om Fulanifolkets dröm att återupprätta det egna kalifatet som en gång fanns i norra Afrika innan kolonialtiden. 

– Det är en av pusselbitarna i det ökade trycket mot kristna i Afrika. Sedan har du Boko Haram, Al Shabaad och grupper kopplade till Al Qaida eller IS som har en mer generell islamistisk agenda.

Följer skeendet i Syrien

Vi talar om Mellanöstern och exempelvis Syrien efter maktskiftet i december förra året, där osäkerheten är stor för kristna och andra minoriteter.

– Vår rapport täcker händelser fram till den sista september, så förändringarna i Syrien kommer med först i nästa rapport. Det är något vi jobbar aktivt med att följa just nu, fortsätter Peter Paulsson. 

– Men visst är det så att situationen har förändrats dramatiskt för de kristna i landet under den sista månaden. Det har också förändrats kontinuerligt till det sämre under en tioårsperiod – det har varit krig, jordbävning, korruption och inflation. 

– Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som störtade Al-Assad, hade sedan tidigare makten i Idlib-området där de tillät de kristna att finnas men de fick inte synas. Inga kyrkor, inga kors eller prästkragar och så vidare. HTS säger mycket, men de kristna är väldigt oroliga.

Vilka andra trender ser ni?

– Vi talar mer om länder än om trender idag, säger Sofia Dernánd. 

– Men en trend är som sagt det ökade våldet. Det hänger ihop med auktoritära regimer, som i Centralasien, det hänger ihop med krig och uppror i olika länder – där talar man om Myanmar och flera länder i Afrika, exempelvis, säger Peter Paulsson. 

– En annan trend är att kyrkan tvingas gå under jorden. Där talar vi om till exempel Syrien, även om vi inte vet hur mycket som kommer att hända där. Men också Algeriet, där alla protestantiska kyrkor systematiskt stängts under året. Även Libyen är ett liknande land och naturligtvis Afghanistan och slutligen Kina.

Är det värre i Kina idag?

– Det upplever jag. De har övervakning överallt och trycket har ökat mot även de officiellt godkända Tresjälv-kyrkorna – de måste alltmer anpassa sig efter statens regelverk, säger Sofia Dernánd.

Peter Paulsson talar om hur säkerhetspolisen idag ansvarar för det religiösa regelverket som infördes 2018 och arbetet med att implementera dessa skärpta lagar pågick mellan 2018 och 2024. 

Allt fler förföljs – Open Doors årliga rapport talar nu om totalt 380 miljoner kristna i 78 länder. Och våldet ökar – inte minst beroende på krig och konflikter.

– Idag kan man glömma att husförsamlingarna ska kunna träffas i större sammanhang. De kunde tidigare träffas på hotell eller i hyrda lokaler och vara flera hundra, upp till tusen personer. Det går inte idag, nu träffas man i det fördolda. 

– Präster och ledare i Tresjälvkyrkan sätts kontinuerligt på ideologisk träning. Man kollar innehållet i predikningar, barn under 18 år får inte undervisas i kristen tro. Och så vidare. 

Satsar regionalt

Open Doors i Sverige har om bara två veckor inbjudits av kyrkorna i Sundsvall för att berätta om sitt arbete. 

– När vi fyllde 60 för tio år sedan inbjöd vi till en stor nationell konferens, Open Doors Day. Idag satsar vi mer på mindre regionala evenemang som vi kallar Connect, med internationella talare, stora möten och seminarier. Vi har tidigare varit i Mölndal och i Jönköping – nu är vi inbjudna till Sundsvall. Det har vi goda erfarenheter av, säger Peter Paulsson till sist.

Powered by Labrador CMS