Jimmy Carter död – hans livsgärning för fred hyllas

Ledare från världen över hyllar den framlidne tidigare presidenten Jimmy Carter. Bild från 2019.

Nyheter. Han har kallats världens mest kända söndagsskollärare, han var tillsammans med hustrun Rosalynn outtröttliga i sitt välgörenhetsarbete och han fick bland annat Nobels Fredspris för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Nu hyllas sydstatsbaptisten, demokraten och USA:s 39:e amerikanske president Jimmy Carter världen över för sin livsgärning. Han avled på söndagen, 100 år gammal.

Publicerad

”Min far var en hjälte, inte bara för mig utan för var och en som tror på fred, mänskliga rättigheter och osjälvisk kärlek”, skriver sonen Chip Carter i ett uttalande.

Jimmy Carter, USA:s 39:e president och vinnare av Nobels fredspris 2002, avled stilla söndagen den 29 december 2024 i sitt hem i Plains, Georgia, omgiven av sin familj. Han hade uppnått en ålder av 100 år och är den president som levt längst i USA:s historia, skriver Carter Center i ett pressmeddelande.

Det var i ett litet jordbrukarsamhälle i Georgia som Jimmy Carter föddes 1924. Han utbildade sig inom flottan och gifte sig med Rosalynn Smith 1946 – och deras 77-åriga äktenskap blev också det längsta någonsin för ett amerikanskt presidentpar. Rosalynn Carter avled förra året.

Från flottan till president

Jimmy Carter lämnade flottan som löjtnant 1953 för att som jordbrukare ta hand om familjen efter att hans far hade avlidit. På 1960-talet började Jimmy Carter engagera sig politiskt – han valdes in i Georgias delstatssenat 1962 och blev guvernör i Georgia 1971.

Som demokratisk president fick Jimmy Carter endast en mandatperiod, 1977–1981, efter att ha besegrat sin föregångare, republikanske presidenten Gerald Ford.

Carters presidentperiod har beskrivits som ett misslyckande och det var bland annat en djupgående ekonomisk recession och internationella svårigheter, som exempelvis den iranska revolutionen och inte minst det spektakulära misslyckade fritagningsförsöket vid gisslandramat i Teheran, som sänkte det amerikanska folkets förtroende för honom.

Fredsmäklare

Samtidigt lyckades han genom Camp David-avtalet 1978 åstadkomma den uppgörelse mellan Anwar Sadar och Menachim Begin som avslutade decennier av krig och ledde till fred mellan Egypten och Israel.

”Hade det varit möjligt utan hans envishet och förmåga att också borra sig ner i detaljer som var viktiga? Det vet vi inte – det vi vet är att Jimmy Carter lade grunden för den freden”, skriver svenske Carl Bildt som arbetade tillsammans med Carter i flera år i Mellanöstern.

Jimmy Carters kamp för mänskliga rättigheter fortsatte livet ut – inte minst genom The Carter Center som han startade tillsammans med hustrun Rosalynn 1982, en stiftelse som arbetar med omfattande humanitärt arbete runt om i världen. Hans kamp för en fredligare värld gav honom också Nobels fredspris 2002.

Kristen tro vägledande

För Jimmy Carter var den kristna tron det som motiverade och vägledde honom. Jimmy Carter var sydstatsbaptist, men lämnade samfundet år 2000 efter en konflikt kring utnämningen av kvinnliga pastorer. Men den lokala församlingen var han trogen livet ut.

Han engagerade sig under 40 år i församlingen Maranatha Baptist Church of Plains, i delstaten Georgia, som söndagsskolelärare och samlade hundratals deltagare till sina lektioner. Det var först i samband med pandemin som han avslutade sitt uppdrag.

Rosalynn och Jimmy Carter vid ett fotograferingstillfälle efter en söndagsgudstjänst i hemförsamlingen Maranatha Baptist Church of Plains i Georgia. Bilden är tagen 2019.

I över 35 år arbetade Carters frivilligt för välgörenhetsorganisationen Habitat for Humanity, där Jimmy hjälpte till att bygga hus ända upp i 90-årsåldern. Carter skrev också mer än 30 böcker, inklusive en om andliga och moraliska frågor.

”Min tro kräver – och detta är inte valfritt – den kräver att jag gör vad jag kan, var jag än kan, så länge jag kan med vad jag har för att försöka göra skillnad”, förklarade han bland annat i en intervju.

Engagemanget i samhällsfrågor var viktigt – i boken ”Faith: A Journey for All” (2018) skriver han bland annat: ”Jag är mer övertygad än någonsin om att kristna är kallade att engagera sig i samhället för att lyfta fram moraliska och etiska värden från kristen tro in i processen att leda och styra.” 

Statsmannabegravning

President Jimmy Carter begravs den 9 januari 2025 i en statsmannabegravning i Washington, meddelar Vita huset. President Joe Biden har utropat dagen till en nationell sorgedag. Och hyllningarna för hans livsgärning kommer från många håll, skriver TT.

Carters liv går inte att mäta i ord utan måste mätas i hans gärningar, konstaterade exempelvis presidenten Joe Biden.

– Titta bara på hans liv, hans livsverk, sade Biden i ett tv-sänt tal på söndagskvällen, amerikansk tid.

Också tillträdande presidenten Donald Trump säger att Carter ”gjort allt som stod i hans makt att förbättra amerikanernas liv”. Bill och Hillary Clinton säger: ”Ledsagad av sin tro levde president Carter för att tjäna andra – ända till slutet.” Medan Barack Obama talar om en ”enastående man”.

”Varm och lyssnande”

Norges statsminister Jonas Gahr Støre säger i ett uttalande hur mycket han har uppskattat Carters gärning.

”Jag mötte Jimmy Carter vid flera tillfällen. En sällsynt varm, sympatisk och lyssnande person. Han var aktivt engagerad ända till slutet, trots att han var försvagad av sjukdom”, säger Jonas Gahr Støre.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllar Carters ”orubbliga” stöd för Ukraina och även Frankrikes president Emmanuel Macron hyllar Carter som en förespråkare för mänskliga rättigheter.

Powered by Labrador CMS