De vill bryta äldres ensamhet

Gemenskap. Vasakåren i Stockholm anordnar gemenskapsdagar i Rättvik för äldre.

Nyheter. I en tid när ensamhet blir ett allt större folkhälsoproblem väljer Frälsningsarmén att satsa på aktiviteter för äldre i sommar, skriver de i ett pressmeddelande. Att erbjuda äldre gemenskap och sammanhang är viktigt för att främja hälsa och välmående, förklarar Frälsningsarmén. Ett exempel är Vasakåren i Stockholm som under två olika sommarveckor anordnar gemenskapsdagar för äldre i Rättvik.

– Många äldre sitter ensamma under hela sommaren, och har ingen möjlighet att komma ut. Lägret gör att vi kan bryta ensamheten bland äldre lite grand, säger Leif Alm, som ansvarar för programmet under gemenskapsdagarna.

Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning ”Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder” lider var fjärde person – alltså 25 procent – av alla svenskar över 60 år av ofrivillig ensamhet. I den nationella folkhälsoenkäten uppgav 40 procent av alla kvinnor över 85 år att de besvärades av ensamhet och isolering.

Under två olika sommarveckor ger Vasakåren i Stockholm möjlighet åt äldre att i Rättvik njuta av god mat, ta del av fina programinslag och dela gemenskap med såväl gamla vänner som nya bekantskaper.

Subventionerad resa

För att alla ska ha möjlighet att följa med på gemenskapsdagarna är avgiften kraftigt subventionerad. Om någon – trots subventionerna – inte har råd med avgiften får de ändå följa med. Ekonomisk utsatthet ska inte dessutom leda till isolering och ensamhet.

– Tidigare år har det varit någon enstaka som inte har haft råd att följa med. Nu är det flera som har hört av sig för att de har det kämpigt med ekonomin, berättar Margit Östman, ansvarig för dagledigträffarna på Vasakåren.

En av deltagarna på sommarens gemenskapsdagar i Rättvik är 90-åriga Sonja. Hon ser bland annat fram emot att sätta sig vid dukade bord och att äta av den goda maten. Men den fina gemenskapen är det viktigaste skälet till att hon följer med på lägret.

– När man kommer upp i min höga ålder blir det många ensamma stunder. Telefonen är tyst och jag orkar heller inte gå i väg på alla aktiviteter som jag gjorde förr, konstaterar hon.

Miljöombyte

För Sonja innebär lägret ett viktigt miljöombyte. Att komma ifrån stan och få uppleva den vackra naturen i Dalarna tillsammans med andra gör gott för själen.

– Vi är som en stor familj och det brukar vara trevligt och bra på alla sätt, säger hon.

Frälsningsarméns satsning på äldre kan också handla om mindre insatser, berättar de i pressmeddelandet: Fika och gemenskap, en utflykt under sommaren. Kanske några matlådor eller en matkasse om ekonomin är ansträngd. Eller hjälp att söka medel till glasögon, medicin eller tandvård.

Powered by Labrador CMS