Nyheter i korthet
-
Allt fler brittiska studenter läser Bibeln
Av ickekristna studenter på 186 universitet i Storbritannien läser 12 procent Bibeln varje vecka, även om det kan vara så kort som enstaka verser. Bland kristna studenter är det 29 procent som gör detta. Det visar en ny undersökning beställd av den kristna studentrörelsen Fusion. Hälften av studenterna håller också med om att Bibeln är relevant för livet idag. ”Elever har olika åsikter om tillförlitligheten, men de vill fortfarande veta mer”, säger Adam Mitchell Baker, Fusion, till Christian Premier News. (HV)
-
Kristen socialminister i Syriens regering
Hind Kabawat, född 1974, blir ny arbetsmarknads- och socialminister i Syrien. Hon blir också den första kvinnan i syriska ledningen, vilket tolkats som tecken på religiös tolerans och jämställdhet. Kabawat var tidigare ordförande för centrat för interreligiös fredsrörelse, diplomati och konfliktlösning vid George Mason University i USA, samt ställföreträdande ledare för syriska förhandlingskommissionen i Geneve, som verkade i opposition mot Al Assad-regimen. (HV)
-
Ny vägledning mot sexuella övergrepp
– Svenska kyrkan ska vara en trygg plats, säger Marit Norén, präst och metodutvecklare som står bakom kyrkans nya vägledning för att förebygga och motverka sexuella övergrepp inom kyrkan och dess verksamheter, som presenterades i veckan. Sedan 1998 finns två kontaktpersoner i varje stift för att ge råd och stöd till utsatta inom kyrkan. Tidigare riktlinjer uppdaterades senast 2011, uppger Svenska kyrkans pressmeddelande. (HV)
-
Världspingstledare tror på svensk väckelse
– Vi behöver er passion för att nå världen och att göra lärjungar, säger William Wilson, ordförande för Pentecostal World Fellowship, till pingst.se inför Världspingstkonferensen i juni i Helsingfors, Finland. Han talar om världsvid enhet mellan andefyllda kristna och om en ny passion för Jesus. Wilson förklarar också att missionsbefallningen och personlig fokus måste vara högsta prioritet: ”Var beredd att införliva nya unga ledare i rörelsen”, säger han. (HV)
-
Rom hedrar norsk Nobelpristagare
Staden Rom har tilldelat Jon Fosse, norsk Nobelpristagare i litteratur 2023, sin högsta utmärkelse, statyn ”Den kapitolinska varghonan”. Borgmästare Roberto Gualtieri talade vid prisutdelningen i förra veckan om katolske Fosses vädjan för hoppet i sina böcker, och påpekade att det är särskilt viktigt för alla människor, inte minst under ”det heliga året” 2025, som enligt Katolska kyrkan har temat ”Hoppets pilgrimer”. (HV)
-
Kristna i Myanmar: ”Be för oss!”
Jordbävningen i Myanmar i helgen har slagit hårt mot folket i regionerna Mandalay, Bago, Shan, Magway, Sagaing och huvudstaden Naypyidaw, där juntan utlöst nödläge. ”För kristna i Myanmar, som redan drabbats av kriget och som fördrivits, kan det bli ännu svårare – de har redan fått känna av kuppen, ekonomiska svårigheter, och nu har de drabbats av en naturkatastrof”, säger ”Daisy Htun”, representant för Open Doors i regionen. Hon manar omvärlden till förbön för de drabbade. (HV)