Skydda dig mot fästingar

Aktiva fästingar gömmer sig i vegetationen, ofta på grässtrån cirka 10-20 centimeter från marken.

Vardag. Du hittar dem i nästan hela landet och inte bara i skogsområden och landsbygd utan också mitt i städerna, i parker och längs grusgångar. Fästingarna har blivit en landsplåga som sprider både TBE (Tick Borne Encephalitis), borrelia och många andra sjukdomar. Men hur skyddar man sig mot de små, men envisa spindelliknande djuren?

Publicerad

Numera är det många som är oroliga för att vistas ute i naturen på grund av de alltmer vanligt förekommande fästingarna. Även om fästingar sprids allt längre norrut och idag finns över i stort sett hela landet är de vanligast i kusttrakterna i Stockholms, Uppsalas och Södermanlands län, liksom i Skåne och Göteborgsområdet.

De vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingbett är Borrelia och TBE (Tick Borne Encephalitis). TBE kan ge allvarliga hjärnskador och det kan undvikas genom vaccination och genom att följa ett vaccinationschema. Mot borrelia som du får genom fästingbett finns tyvärr inget förebyggande vaccin.

De finns i skog och mark, men också på andra platser där även vi människor gillar att vara: i trädgårdar och parker, på golfbanan eller längs joggingspåret. Aktiva fästingar gömmer sig i vegetationen, ofta på grässtrån cirka 10-20 centimeter från marken. Därifrån griper den tag och förankrar sig i sitt offer.

Längre säsong

Fästingar kan övervintra helt infrusna i is och när temperaturen överstiger 5–7 grader blir de aktiva igen. Man brukar säga att fästingsäsongen tar sin början i mars och pågår ungefär till november. Men med klimatförändringar och en förändrad utveckling i Europa blir säsongen allt längre. Det är fullt möjligt att få fästingbett mitt i vintern.

Antalet fästingarter blir alltfler – förra året registrerades tiotalet nya arter i Sverige. Man kan säga att fästingarna bara äter två, tre gånger under sin livscykel när den går från larv till nymf till vuxen fästing. Befruktade honor som suger blod för tredje gången lägger omkring 2 000 ägg innan de slutligen dör.

Hur skyddar man sig då? Det första man bör se till för att skydda sig, det är att man är ordentligt vaccinerad och följer det vaccinationsprogram som man har. När du vistas i skog och mark är det bra att vara heltäckande kläder. Ett annat tips är att använda både mygg- och fästingmedel till skydd.

Inspektera kroppen

Se också till att inspektera hela kroppen och ta bort eventuella fästingar. Leta särskilt bakom öron och vid hårfästet på barn. Även husdjur som hundar och katter behöver kollas. Skaka av kläderna och duscha när du kommer inomhus för att få eventuella fästingar att spolas av – de vandrar ofta runt på kroppen en stund innan de biter.

Det finns dofter som fästingarna lär sky: lavendel, citron, vitlök och inte minst rosmarin. En huskur är att koka upp en liter vatten med rosmarin och/eller timjan. När blandningen svalnat tillsätter man en matsked vinäger och lite citronsaft. Detta hälls upp i en sprayflaska och kan sprayas både på djur och människor. Akta då ögon och mun. Blandningen håller två veckor i kylskåp (tips från hushållsappen Fiffiga frun).

Stadigt grepp

Blir du biten – se till att få bort fästingen så fort som möjligt. Men ett fästingbett betyder inte automatiskt att du får TBE eller borrelia – de flesta fästingbett är helt ofarliga. Ju längre fästingen får sitta, desto större är dock risken att den överför virus eller sjukdomar. 

Det bästa för att ta bort en fästing att ta ett stadigt grepp med en vanlig pincett eller fästingborttagare kring mundelarna som sitter mot huden och långsamt dra den rakt ut. Därefter tvättar du noggrant med vatten och tvål eller desinfektionsmedel. Tänk på att inte rycka för snabbt, eftersom delar av djuret kan då stanna kvar i huden. 

Det är vanligt att bli lite röd eller få en liten knöl efter ett fästingbett – det går bort efter några dagar. Och kom ihåg: Det är aldrig för sent att vaccinera sig – även om det är bäst att påbörja vaccinationen vintertid eller tidig vår.

Powered by Labrador CMS