Salma kidnappades, såldes och dödades i Pakistan

Den kristna familjen Munir har begärt polisskydd och upprättelse, men har små möjligheter till att få det, enligt människorättsorgnisationen CLAAS-UK. På bilden är familjemedlemmar och vänner till Salma Munir (infälld bild) samlade.

Nyheter. Två unga flickor i en utsatt fattig arbetarfamilj står i fokus för nya rapporter om övergrepp mot den kristna minoriteten i Pakistan. 25-åriga Salma Munir kidnappades och såldes till sexhandeln och dog slutligen i slutet av juni av skadorna efter övergreppen. Allt avslöjades när den anklagade kidnapparen hotade att ta Salmas yngre syster, Nisha Munir, på samma sätt.

Publicerad Uppdaterad

Händelserna i Sheikhupura i provinsen Punjab beskrivs i en polisrapport som upprättades sedan fadern till flickorna, Munir Masih, begärt polisskydd från den inflytelserika kidnapparen för sina familjemedlemmar, av rädsla för ytterligare repressalier.

Det var när den anklagade, Omar alias Khatri, son till Sarwar Khokher från Ajnianwala, hotade Salmas yngre syster, Nisha Munir, som de fruktansvärda detaljerna kom fram. Nisha lyckades söka hjälp hos familjen, och fadern beslutade sig för att vända sig till polisen, trots att de rättsligt upplevde sig hjälplösa i situationen.

I polisrapporten berättar fadern om den 25-åriga psykiskt instabila dotterns utsatthet och vad som hände: ”Omar kidnappade min dotter Salma några dagar tidigare. Han sålde henne till andra människor och tvingade henne in i sexhandeln. Hon såldes flera gånger tills vi hittade henne i Hafizabad, svårt skadad. Vi vädjade till människorna där att låta oss ta hem henne för behandling, men trots våra ansträngningar dog hon av sina skador den 25 juni 2024.”

Små möjligheter till upprättelse

Munir Mahir, hans fru Zahida och deras åtta barn (sex flickor och två pojkar) försörjer sig i huvudsak genom att städa bondgårdar och mata djur. Familjen äger sin egen bostad, men eftersom fadern är äldre och sjuklig tvingas de förlita sig på barnens inkomster – även från Nisha, som arbetar som hemhjälp i flera hushåll.

Nasir Saeed, som leder brittiska människorättsorganisationen CLAAS-UK, menar att chanserna för familjen att få skydd och upprättelse är små idag i det pakistanska rättssystemet, även om han upprörs över Salma Munirs sorgliga öde.

– Överdomstolen i Pakistan måste ta upp det som ett så kallat Suo Motu-fall (på eget initiativ, som ett prejudicerande fall, red anm), säger Saeed, och hävdar samtidigt att han inte tror att polisen kommer att agera i dagsläget.

– Rättvisa bör inte bara tillgodoses för den här stackars familjen. En sådan rättsprocess skulle också vara ett exempel för att avskräcka sådana avskyvärda handlingar i framtiden.

Höjd äktenskapsålder

Häromveckan höjdes den legala åldern i Pakistan för att ingå kristna äktenskap till 18 år – enligt den tidigare lagen från 1872 var åldersgränsen 16 år för män och 13 år för kvinnor. Men än finns mycket att göra för den kristna minoriteten. Saeed lyfter fram hur kristna flickor i landet är utsatta både på grund av sitt kön, av fattigdom och sin religiösa minoritetsstatus.

– Lagen gynnar konsekvent de inflytelserika och muslimska förövarna i förhållande till kristna offer. Bortföranden, tvångsomvandlingar och tvångsäktenskap med deras kidnappare, av vilka många redan är gifta med barn, är vanliga. Dessa flickor säljs ibland och tvingas in i sexhandeln. Salmas fall är inte det första i sitt slag, och det kommer inte att vara det sista, men det måste tas på allvar, fortsätter han.

– Salmas fall måste få vara en väckarklocka. Myndigheterna måste agera beslutsamt för att skydda utsatta samhällen och se till att rättvisa inte bara är ett privilegium för de inflytelserika utan en rättighet för alla, säger Nasir Saeed till sist.

 

Powered by Labrador CMS