Alpha Sverige växlar upp

”Generation Z har få fördomar och liten kunskap om kristen tro. Ett smashläge om vi som kyrka riktar oss utåt”, påpekar Alphaledaren Marie-Louise Nilsson.

Nyheter. Under 2023 hölls 1 200 Alphakurser i 500 församlingar i Sverige. Genom dessa fick ungefär 16 000 höra evangeliet. För Hemmets Vän berättar Marie-Louise Nilsson om visionen att se Alpha i alla Sveriges 290 kommuner.

Publicerad Uppdaterad

– Vi står inför ett spännande årtionde, som vi nu har gått in i, fram till 2033. Detta påverkar egentligen allt Alpha Sverige gör. Vi vill växla upp och arbeta för att så många som möjligt är med och firar 2000-årsjubileet av Jesus uppståndelse. Men det kan man bara göra om man har mött honom som uppstånden och levande idag, säger Marie-Louise Nilsson, ledare för Alpha Sverige.

Denna vision gick Alpha Sverige in i från och med sin nationella konferens i oktober 2023.

Mål: Finnas i alla kommuner

– Vi jobbar nu intensivt med att lägga grunden för att en miljon människor i Sverige ska få höra evangeliet genom Alpha till 2033. Vi skulle vilja se Alpha i alla våra 290 kommuner. Målet är att alla i vårt land ska ha fått en inbjudan till att höra evangeliet.

Vi jobbar intensivt för att en miljon människor i vårt land ska få höra evangeliet genom Alpha till 2033.

Marie-Louise Nilsson, ledare för Alpha Sverige

– Vi lever i en turbulent tid. Pandemin satte fingret på många saker. Efter pandemin gick vi rakt in i ett krig mellan Ukraina och Ryssland. Sen har vi också det fruktansvärda som händer mellan Israel och Palestina. Världen är ju helt galen på många sätt.

Generation Z

Marie-Louise talar sedan om den generation som både globalt och i Sverige kallas för generation Z. Det är personer som vuxit upp efter millennieskiftet, födda mellan 1995 och 2012. Också kallade zoomers, den första generationen som vuxit upp med mobiler och ständig tillgång till snabbt internet.

– I de undersökningar som vi har gjort tillsammans med Barna Group kallas de för den öppna generationen. De är öppna för tro och för olika trosfrågor. Man är inte postkristen utan man är post-postkristen. Man har väldigt få fördomar och väldigt liten kunskap. Vi har ett smashläge om vi som kyrka riktar oss utåt.

Hur ska man få församlingar att arrangera Alphakurser?

– Nummer ett handlar om att komma tillbaka till vår identitet: vad är vi kallade till? Jo, att leda nya människor till Jesus och att fördjupas i lärjungaskap. Det finns ingen plats som är så vacker och tydlig som kyrkan, när kyrkan fungerar som den ska. Då är kyrkans största uppdrag att ge vidare evangeliet om Jesus Kristus. Alpha är inte det viktiga utan att människor kommer till tro.

Varför Alpha?

– Jag har haft det stora privilegiet att få tron presenterad för mig i ett samhälle som är så enormt sekulariserat. Det kunde precis lika gärna ha gått mig förbi. Det finns så många som behöver få tro, hopp och kärlek i sina liv, på ett sätt som man kan förstå och få tid att processa.

– Alpha vill skapa en plats där människor kan prata om det som verkligen är viktigt. Tron presenteras på ett pedagogiskt, enkelt och lättförståeligt sätt. Samtidigt som det ger uppmuntran för mig som varit troende länge.

– Alpha handlar om att bygga vänskap, och vänskap tar tid, men också om att få se människor komma till tro och bli en del av församlingen.

Något nytt på gång?

– Vi gör en Alpha Youth-serie. Just nu håller vi på med översättning. Den kommer att lanseras i Sverige i slutet av året så att församlingar kan använda detta. Vi har tro för att det kommer att bli ett kraftfullt evangelisationsverktyg för den unga generationen.

– Jag och Emma Bergkvist, som också jobbar på Alpha Sverige, har en ganska nystartad podd som heter Nyfikenpodden.

Fotnot: Barna Group är en kristen forskningsorganisation som tillhandahåller data och insikter om trender som påverkar tro, kultur och tjänst. 

Powered by Labrador CMS