”Vi vill skapa jobb
och lösa samhällsproblem”

– Vi är inga konventionella missionärer, berättar Bengt-Åke. Vi jobbar med att ge goda nyheter till de fattiga. Att de kan komma ur sin fattigdom. På bilden tillsammans med sin fru Annika.

Livsstil. För åtta år sedan lämnade smålänningen Bengt-Åke Svensson och hans fru Annika Sverige för att bosätta sig på Sri Lanka. Han hade drivit flera företag, hon var idrottslärare men båda kände nu när barnen var utflugna att de ville göra något annat. Det handlade om kallelse. Att skapa jobb och på ett naturligt sätt berätta om sin tro. ”Se på lärjungarna – tio av dem hade småföretagarbakgrund,” säger Bengt-Åke.

Publicerad

I stället för jordgubbar till midsommar har Bengt-Åke och Annika precis ätit mango och mangostan i sitt hus i Negombo, Sri Lanka, när jag ringer upp.

– Mina kompisar skickade bilder på jordgubbar och här sitter vi med färsk mango och mangostan, det är säsong nu och nästan gratis, säger Bengt-Åke. Sri Lanka är ett rikt land, rikt på naturresurser. Allting växer, havet är fullt av fisk, det bara bubblar. Men man får inte använda trålare.

Hjälpa de fattiga

Ganska snabbt kommer vi in på varför de lämnade ett tryggt liv i Sverige för att åka till Sri Lanka. Att ha sommar året om och bo nära havet med fina stränder var inte det som lockade, även om det blivit en bonus.

– Vi arbetar för att folk ska få möjlighet att starta företag och på så sätt bli självförsörjande, säger Bengt-Åke.

– Vi är inga konventionella missionärer, berättar Bengt-Åke. Vi jobbar med att ge goda nyheter till de fattiga. Att de kan komma ur sin fattigdom. Vi jobbar med Focus Business School som handlar om kurser i entreprenörskap, grundat på Bibeln. Vi går till kyrkorna och introducerar vårt verktyg. Vi vill ge medlemmarna möjlighet att starta företag och på så sätt bli självförsörjande. I förlängningen kan församlingen också bli självförsörjande. Alla pengar finns redan i landet. Många pastorer har varit ganska ointresserade, men det håller på att ändra sig. Många från väst har kommit hit och med stora evangelisationskampanjer som de finansierar till fullo. Vi gör inte så, vi tar till och med en avgift för företagskursen.

– Se på lärjungarna, tio av dem hade småföretagarbakgrund. De var fiskare, de arbetade hårt. De var inte högutbildade. De var görare. Man gjorde något för att livnära sig. Vi måste förstå att detta är ett sätt att försörja sig på som också är i linje med Bibeln där Gud välsignar våra händers verk. Jag tror vi har missat detta med att arbeta för Guds rike. Vi måste se till att våra liv predikar högre än vår röst.

– Vi kanske har avskärmat oss från den praktiska sidan. När vi möter sekulariserade människor och tjänar dem får vi naturliga kontakter med människor. Då kan vårt liv tala till människorna. Sen när de vill och är öppna kan vi dela evangeliet med dem. Men mitt liv måste tala högre och min karaktär måste spegla den Herre jag tjänar.

– Jag fick leda en vän till Jesus förra året. Han sa att det var något som var annorlunda med mig. Den frid jag hade ville han också ha. Om vi lever som vi lär blir Jesus attraktiv.

Företag

Bengt-Åke och hans fru är självfinansierade.

– I nuläget har vi startat fyra företag och en ickestatlig organisation. Jag har kvar ett företag i Sverige. Men företag är bara ett verktyg i verktygslådan. De syftar till att skapa jobb, försörjning och lösa samhällsproblem.

– Vi har byggt ett hotell i bergen, tusen meter över havet, säger Bengt-Åke Svensson. Största behovet i landet är att skapa arbete, inte att bygga sjukhus och skolor.

– Vi har bland annat byggt ett hotell i bergen, tusen meter över havet. Vi har en resebyrå nära flygplatsen här i närheten. Vi har 10–12 chaufförer och samarbetar med 40–50 hotell. Största behovet i landet är att skapa arbete, inte att bygga sjukhus och skolor. Detta för att befolkningen ska få egna inkomster och kontroll över sitt liv.

– Min fru har startat projekt som hjälper kvinnliga entreprenörer, exempelvis att skapa smycken. 10–15 kvinnor tillverkar smycken som säljs online. Även ett secondhand projekt, ReUse, med kläder från Sverige. Ambitionen är att starta motsvarande Erikshjälpen här nere och låta kvinnor sälja kläder för att skapa inkomster. Vi lägger till exempel tjugo plagg i en påse och skickar i väg en kvinna att gå ut och sälja.

Jag tror att många skulle vilja göra som vi. Vi är inte speciella. Vi tog ett steg i tro och följde vår kallelse.

Bengt-Åke Svensson

Vilka utmaningar finns på Sri Lanka?

– Ekonomin har stått stilla sedan 2019 då vi hade terrorattentat. De senaste fem åren har varit mycket tuffa. Vi hade en devalvering där valutan tappade 70 procent. Allting har blivit två till tre gånger så dyrt som för tre år sedan.

– Ungefär 650 000 lankeser har lämnat landet de senaste två åren. Många av dem var högutbildade, bland annat har 1800 läkare emigrerat. Folk ser ingen framtid. Men det vill vi försöka ändra på. Människorna skyller på politikerna, men vi säger att ni kan inte förändra dem. Ni måste förändra er själva, börja där. När jag förändrar mina handlingar förändras så småningom familjen och även mitt företag.

– Folk skyller gärna på andra och avundsjukan är utbredd. Och man är inte så noga med sanningen. Att ljuga eller muta är vanligt. Vi tar upp de här sakerna. Vi är här för att röja väg för mission i ett bredare perspektiv.

Varför blev det just Sri Lanka?

– Annika och jag blev frälsta på 1980-talet. Vi engagerade oss i samhället. Annika var idrottslärare, jag var entreprenör och hade drivit ett antal företag. Vi drömde om att arbeta med mission, men det hade aldrig blivit av. 2011 träffade jag Marco Strömberg som berättade om Focus Business School. Jag upplevde att det var något för mig och bestämde mig för att följa med på en resa till Sri Lanka.

– Vi gör inte detta enbart för att vi tycker det är roligt. Vi har också haft det tufft under dessa år. Men det är det värt, säger Bengt-Åke och Annika Svensson.

– 2016 flyttade vi hit. Barnen var utflugna. Vi hade bra jobb, ett ordnat liv. Men vi hade inte frid i hjärtat, eftersom vi hade en kallelse. Folk frågade vad vi skulle leva av. Det visste vi inte riktigt, vi visste bara att nu skulle vi till Sri Lanka. Vi hyrde ett hus och hyrde samtidigt ut vårt hus i Sverige under tre år. Om det inte gick bra skulle vi kunna flytta hem igen. Men efter tre år sålde vi huset i Sverige och har inga planer på att flytta tillbaka.

– Sri Lanka är ett gammalt missionsland. Många kyrkor startades av svenska missionärer. På 1950-talet blev missionärerna utkastade från Kina och hamnade i andra asiatiska länder, bland annat Sri Lanka. Det finns en intressant historia här. Men samtidigt finns stora behov. Många talar engelska, det är ju en gammal engelsk koloni.

– Flera svenska familjer har flyttat hit. Klimatet är fantastiskt, 28 – 32 grader året om. Jag tror det kommer att vara tillväxt i denna region. Vi ser inga krig här eller konfliktsituationer som i Europa.

– Vi gör inte detta enbart för att vi tycker det är roligt. Vi har också haft det tufft under dessa år. Men det är det värt. 

Vara lydig

Om man inte har en kallelse ska man inte ge sig i väg. Med kallelsen kommer utrustning. Det blir också ett offer, när barn och barnbarn bor i Sverige. Vi kan ändå ha bra kontakt via sociala medier.

– Jag tror att många skulle vilja göra som vi. Vi är inte speciella. Vi tog ett steg i tro och följde vår kallelse. Nu driver vi företag för att livnära oss. Paulus tillverkade tält. Jesus växte upp i ett familjeföretag. Vi är en spegelbild av honom.

 

Sri Lanka

En önation i Indiska oceanen, strax sydöst om Indiens sydspets. Landet består av en stor huvudö och närliggande småöar. 

Yta: 65 610 kvadratkilometer. Ungefär som Irland

Antal invånare: 21 982 608

Befolkning: singaleser 74,9 procent, lankesiska tamiler 11,2 procent, muslimer 9,2 procent, indiska tamiler 4,2 procent, övriga 0,5 procent

Huvudstad med antal invånare: Sri Jayawardenapura Kotte (förstad till Colombo, administrativ huvudstad, 108 000 invånare), Colombo (kommersiell huvudstad, 619 000 invånare)

Språk: singalesiska och tamil är officiella språk, engelska är också gångbart.

Religion: Buddism (officiell) 70,2 procent, Hinduism 12,6 procent, Muslimer 9,7 procent romerska katoliker 6,1 procent, övriga 1,4 procent

 

 

 

Powered by Labrador CMS